DOMATESLİ YAYLA ÇORBASI ve PATLICANLI KÖFTELİ TEPSİ KEBABI




Facebook hayatımıza girdiğinden beri blog paylaşımları da yorumlar da azaldı farkındasınız değil mi? Oradan iletişim kurmak daha kanlı canlı oluyor sanki:) Hah benzetmeye bak; tam da yemek blogunda kullanacak türden! demeyin sakın. Çıktı bir kere klavyeden... İlk tarifimi bugün face listemdeki nefisyemektarifleri grubundan aldım. Annemin yaptığı bir çorbayı hatırlattı bana. Hemen kalktım akşam için yaptım ve evet yanılmamışım anneminkine benzer bir tat yakaladım. Tarifi Yasemin Atalar Hanım eklemiş, kendisine teşekkür ediyorum bu güzel tarif için:)

DOMATESLİ YAYLA ÇORBASI

Malzemeler
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 yumurta
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1 orta boy domates
  • Nane, tuz, pul biber, sıvı yağ
Hazırlanışı

-Pirinci yıkayıp yaklaşık 3 su bardağı suda haşlayın ve soğumaya bırakın. Aceleniz varsa çabuk soğuması için üzerine biraz ılık su ekleyebilirsiniz. Çorbanızın çok sulu olmaması için ise pirinci mümkün olduğunca az suda haşlayıp piştikten sonra ılık su eklemeniz yararınıza olacaktır.

-Çırpma kabında un yoğurt ve yumurtayı güzelce çırpın. Bu karışımı soğumuş olan pirinçlerin üzerine karıştıra karıştıra ekleyin.

-Çorbayı tekrardan ocağa alın ve ara ara karıştırarak pişirin. Kaynadıktan 3-5 dakika sonra altını kapatın. (Çorbanın kıvamı koyu olmuşsa biraz daha su ekleyebilirsiniz.) Ben 2-3 bardak kadar su ilave ettim.

-Domatesin kabuğunu soyup rendeledikten sonra bir tavada az sıvı yağ ile bir kaç dakika pişirin, üzerine nane ve pul biber ekleyerek hazırladığınız domates sosunu  da çorbanızın üzerine gezdirin.

-Son olarak tuzunu da ekleyip karıştırarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun…



 PATLICANLI KÖFTELİ TEPSİ KEBABI



İkinci tarifim ise ramazan ayı boyunca Tv8 de iftardan önce yemek programı hazırlayan Arda Türkmen' e yani Arda' nın Mutfağı' na ait. Çok pratik, çok hafif bir o kadar da lezzetli bu patlıcan yemeğini yaz patlıcanları bitmeden yapmanızı ve afiyetle yemenizi tavsiye ediyorum.

Malzemeler: 
Köftesi için ;
500 gr. kıyma
(300 gr. Dana döş  – 200 gr. Kuzu kaburga tek çekim 2 numara )
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 yemek kaşığı zeytinyağ

4-5 adet kemer patlıcanı
2-3 adet  domates
2-3 adet yeşil biber (köy biberi)
1 baş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
½ su bardağı su
Yapılışı:  
Bir kapta 500 gr. kıymayı 1 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı karabiber,
1 çay kaşığı kırmızı biber ve 1 yemek kaşığı zeytinyağ ile yoğurun.
En az 2 saat buzdolabında bekletin.
Patlıcanları 4 parmak kalınlığında kesin.
Domatesleri büyüklüğüne göre 2’ye bölün veya bütün bırakın.
Köfteler dinlendikten sonra, patlıcanların yarısı  kadar parçalar halinde 
elinizde ovuşturun.
Yağlanmış fırın tepsisine patlıcan köfte, patlıcan  köfte olarak dizin. 
Köfteleri patlıcanların arasında sıkışrtırarak yayvanlaştırın. Köfte ve 
patlıcanları bitene  kadar fırın tepsisine dışarıdan içeri doğru döşeyin.
Fırın tepsisinin ortasını boş bırakın. Ve buraya domates ve biberleri 
yerleştirin.
1 baş sarımsağı tepsinin aralarına serpiştirin.
1 yemek kaşığı biber salçası ve 1 yemek kaşığı domates salçasını 
yaklaşık yarım su bardağı su ile sulandırarak karıştırın ve üzerlerine 
dökün. Sosun fazla sulu olmamasına dikkat edin. Kalın bir sos 
olması gerekiyor.
200 derecede önceden ısıtılmış fırında; ilk yarım saat ağzı folyo
ile kapalı, yaklaşık yarım saatte ağzı açık olarak pişirin.




Blogumda yer vermeyi sevmediğim bir paragraf vardı burada. Ama kaldırdım. Evet böylesi şeylere burada yer vermeyi sevmiyorum. Hep güzel paylaşımlarımız olsun inşallah...

Bu arada yeni eğitim öğretim yılı tüm öğretmen ve öğrencilere hayırlı olsun. Herkese sağlıklı, keyifli ve mutlu günler diliyorum...

Yorumlar

ilhan dedi ki…
Yoğurt çorbasının domateslisi gibi sanki. İlginç geldi domates konması, deneyeceğim. Fırınımı değiştirmem gerek mümkün değil bu patlıcanları çiğden pişirmiyor. Ellerinize sağlık 2 yemek de süper.
Bocuruk dedi ki…
Evet İlhan Bey yoğurt çorbasının domateslisi. Ama güzel bir tat deneyin bence de. Patlıcanlar etin yağıyla üzeri folyo kaplı olduğu süre içinde gayet güzel piştiler sonraki kısım biraz kızarmış fırın yemeği görüntüsü için sanki. Genelde patlıcan güveç hariç önceden kızartılmadan iyi sonuç vermez ama bu yemek kebapçılardaki patlıcan kebaba çok benziyor. Beğeniniz ve yorumunuz için çok teşekkürler:)
Sevgilerimle...
pembe kekik dedi ki…
Patlıcan kebabı ben de çok seviyorum. Ellerinize sağlık. Bu arada toplantıda sizi görüp tanıma fırsatı buldum o face'den de güzel oluyor. Sevgiler.
Unknown dedi ki…
sayfana bayildim bayildim ve izlemeye aldim
sende buyu gel istersen
sevinirim...

Bu blogdaki popüler yayınlar

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

ELMALI TURTA

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ