GARANTİLİ SUFLE TARİFİ
Tarif Emel Başdoğan' a ait. Geçen yıl yanılmıyorsam Mayıs ayı gibi Kanal D de tam da öğlen saatlerine denk gelen "Tam Tadında" isminde bir yemek programı hazırlıyordu Emel Başdoğan. Hiçbir programını kaçırmamaya çalışıyordum. O kadar kaliteli, o kadar öğretici ve o kadar güzel bir programdı ki. Ve bir gün aniden yayından kalktı. Yaz dönemine girildiği için ara verildiğini düşünmüştüm ama maalesef yeni yayın döneminde başlayan programlardan biri olamadı. Neden bu tür yapımlar yeterli reyting alamaz anlayamıyorum, sanırım içinde sansasyon olmadığı için:(
16.06.2010 günü yayınlanan "Tam Tadında" programında Emel Başdoğan kızına çeyiz niyetine bırakacağı birkaç demirbaş tarifinin olduğunu, bunlardan birinin de başarısı garanti olan sufle tarifi olduğunu söyledi. Ben de hemen not aldım tabii. Neredeyse 1 yıl olmak üzere ama ben başarısından yapmadan emin olduğum tarifi ancak bu akşam yaptım ve beni yanıltmadı. Güzel Prensesim ile birer tane yedikten sonra hemen geçtim bilgisayarın başına. Çoğu kişinin sevdiği ama yapmaya cesaret edemediği, yapsa bile her seferinde başarılı olamadığı sufleyi bu tarifle yapın afiyetle yiyin diye hemennn yazıyorum:))
Malzemeler :
30 gr tereyağ
3 yemek kaşığı toz şeker
120 gr bitter çikolata
1 paket vanilya
4 yumurta sarısı
4 yumurta beyazı
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı sıcak su
Yapılışı :
1- Çikolataları kırın. Tereyağ ile birlikte benmari usulü eritin. Tereyağ altta çikolatalar üstte olsun. Su dolu bir kabın içine başka bir kabın yüzer şekilde konarak içindekilerin eritilmesi benmari usulü oluyor.
2- Yumurta beyazlarını bir tutam tuz ilavesi ile katılaşana kadar çırpın. Daha sonra içine 1 yemek kaşığı pudra şekerini ve 1 tatlı kaşığı limon suyunu karıştırın.
3- 1 yemek kaşığı sıcak su ile 3 yemek kaşığı şekeri karıştırıp şeker eriyinceye kadar ocakta tutun.
4- Yumurta sarılarını vanilya ekleyerek çırpıp, erimiş şekeri yavaş yavaş ilave edip çırpmaya devam edin. Daha sonra erimiş çikolata-tereyağ karışımını ekleyin.
5- Bu arada fırını 190 dereceye ısıtın ve sufle kaplarınızı tereyağ ile yağlayıp üstlerine toz şeker serpin.
6- Çikolatalı karışımın içerisine çırpılmış yumurta beyazı karışımının önce az bir miktarını karıştırıp daha sonra tamamını ilave edip beyazlar sönmeden yavaş yavaş karıştırarak homojen olmalarını sağlayın.
7- Sufle kaplarını 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurup önceden ısıtılmış fırına sürün ve 13 dakika pişirin.
8- Fırından çıkardığınızda sıcak sıcakken; pudra şekeri serperek, üzerine bir top dondurma koyarak veya çırpılmış krema ilavesi ile servis yapabilirsiniz.
Daha önce de sufle denemelerim olmuştu ama bizim en çok hoşumuza giden tarif bu oldu. Bir daha eve sufle getirteceğimi yada dışarıda sipariş verip 30 dakika bekleyeceğimi hiç sanmıyorum. İnanın çekinmeyin, siz de deneyin. Evde kendi yaptığınız sufleyi yemenin tadına varın. Afiyet olsun...
Sevgili Emel Başdoğan' a tarif için, programlarında ondan öğrendiklerim için çok teşekkür ediyorum. Böyle insanlar iyi ki varlar.
Geçen pazar günü Hürriyet Gazetesi Pazar ilavesinde Ayşe Arman'ın Arman Kırım Bey ile yaptığı röportajı okumuş ve kanser ile mücadelesini, rahatsızlığını öğrenmiş, çok etkilenmiş ve çok üzülmüştüm. "Büyütmem gereken bir kızım var şalteri nasıl kapayabilirim?" diyen Arman Bey in ölüm haberini duydum 3 gün sonra. Çok üzüldüm. Arkasında kendini hatırlatacak eserler bıramış olması sanırım tek teselli. Ben de Hürriyet Gazetesi' nde "Simit-Havyar" isimli köşesinde verdiği tariflerden 2 tanesini deneyerek sayfamda yer vermiştim. Burada ve buradaki tarifler sonucundan çok memnun kaldığım tariflerindendi Arman Bey'in. Kendisine Allah tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Allah ım eşine ve kızına sabır ve metanet versin!
Sevdikleriniz sağlıklıyken değerini bilerek, tadına vararak yaşayacağınız günler diliyorum hepinize. Keyifli bir pazar olsun herkese :)
16.06.2010 günü yayınlanan "Tam Tadında" programında Emel Başdoğan kızına çeyiz niyetine bırakacağı birkaç demirbaş tarifinin olduğunu, bunlardan birinin de başarısı garanti olan sufle tarifi olduğunu söyledi. Ben de hemen not aldım tabii. Neredeyse 1 yıl olmak üzere ama ben başarısından yapmadan emin olduğum tarifi ancak bu akşam yaptım ve beni yanıltmadı. Güzel Prensesim ile birer tane yedikten sonra hemen geçtim bilgisayarın başına. Çoğu kişinin sevdiği ama yapmaya cesaret edemediği, yapsa bile her seferinde başarılı olamadığı sufleyi bu tarifle yapın afiyetle yiyin diye hemennn yazıyorum:))
ÇİKOLATA SUFLE
Malzemeler :
30 gr tereyağ
3 yemek kaşığı toz şeker
120 gr bitter çikolata
1 paket vanilya
4 yumurta sarısı
4 yumurta beyazı
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı sıcak su
Yapılışı :
1- Çikolataları kırın. Tereyağ ile birlikte benmari usulü eritin. Tereyağ altta çikolatalar üstte olsun. Su dolu bir kabın içine başka bir kabın yüzer şekilde konarak içindekilerin eritilmesi benmari usulü oluyor.
2- Yumurta beyazlarını bir tutam tuz ilavesi ile katılaşana kadar çırpın. Daha sonra içine 1 yemek kaşığı pudra şekerini ve 1 tatlı kaşığı limon suyunu karıştırın.
3- 1 yemek kaşığı sıcak su ile 3 yemek kaşığı şekeri karıştırıp şeker eriyinceye kadar ocakta tutun.
4- Yumurta sarılarını vanilya ekleyerek çırpıp, erimiş şekeri yavaş yavaş ilave edip çırpmaya devam edin. Daha sonra erimiş çikolata-tereyağ karışımını ekleyin.
5- Bu arada fırını 190 dereceye ısıtın ve sufle kaplarınızı tereyağ ile yağlayıp üstlerine toz şeker serpin.
6- Çikolatalı karışımın içerisine çırpılmış yumurta beyazı karışımının önce az bir miktarını karıştırıp daha sonra tamamını ilave edip beyazlar sönmeden yavaş yavaş karıştırarak homojen olmalarını sağlayın.
7- Sufle kaplarını 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurup önceden ısıtılmış fırına sürün ve 13 dakika pişirin.
8- Fırından çıkardığınızda sıcak sıcakken; pudra şekeri serperek, üzerine bir top dondurma koyarak veya çırpılmış krema ilavesi ile servis yapabilirsiniz.
Daha önce de sufle denemelerim olmuştu ama bizim en çok hoşumuza giden tarif bu oldu. Bir daha eve sufle getirteceğimi yada dışarıda sipariş verip 30 dakika bekleyeceğimi hiç sanmıyorum. İnanın çekinmeyin, siz de deneyin. Evde kendi yaptığınız sufleyi yemenin tadına varın. Afiyet olsun...
Sevgili Emel Başdoğan' a tarif için, programlarında ondan öğrendiklerim için çok teşekkür ediyorum. Böyle insanlar iyi ki varlar.
Geçen pazar günü Hürriyet Gazetesi Pazar ilavesinde Ayşe Arman'ın Arman Kırım Bey ile yaptığı röportajı okumuş ve kanser ile mücadelesini, rahatsızlığını öğrenmiş, çok etkilenmiş ve çok üzülmüştüm. "Büyütmem gereken bir kızım var şalteri nasıl kapayabilirim?" diyen Arman Bey in ölüm haberini duydum 3 gün sonra. Çok üzüldüm. Arkasında kendini hatırlatacak eserler bıramış olması sanırım tek teselli. Ben de Hürriyet Gazetesi' nde "Simit-Havyar" isimli köşesinde verdiği tariflerden 2 tanesini deneyerek sayfamda yer vermiştim. Burada ve buradaki tarifler sonucundan çok memnun kaldığım tariflerindendi Arman Bey'in. Kendisine Allah tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Allah ım eşine ve kızına sabır ve metanet versin!
Sevdikleriniz sağlıklıyken değerini bilerek, tadına vararak yaşayacağınız günler diliyorum hepinize. Keyifli bir pazar olsun herkese :)
Yorumlar
Baharcımmm,
Sen gel yeter ki yapmam mı hiç? Ne istersen.
Sevgilerimle...
Sufleyı Foca da yerdık.Bu tarıfle bır ılk yapayım bakayım.
Sen paylas bu garantılı tarıflerı canım benım.Emegıne saglık.
Geldiğinizde yapayım sana sıcak sıcak:) Sufleyi ben de ilk defa Foça da bir balıkçıda yedim. Sonrasında Özsüt, Dominos Pizza v.s. Kendim de yaptım bir kaç kez ama bu en güzeli oldu. Yaptığımda umarım sen de beğenirsin.
Sevgilerimle...
Halkımız kaliteli yayınları sevmiyor bu artık su götürmez bir gerçek. Bu konuda benden de offfff ki offff:(
Sevgilerimle...
Mübeccelcim,
Yaparsan yorumunu almak isterim ama dediğin gibi Emel Başdoğan ın bütün tarifleri garanti. Keşke program devam etseydi de öğrenmeye devam edebilsedik biz de!
Sevgilerimle...
Hasretcim,
Teşekkür ederim:)
Sevgilerimle...
Sadece Umut,
Değil inan zor değil:) Bu arada hoşgeldin!
Sevgilerimle...
İsmetcim,
O kadar güzel şeyler yapıyorsun ki bunda cesaret edilmeyecek bir şey yok inan. Ve mutlaka yap, bana da yaz lütfen:)
Sevgilerimle...
Ben de anlamıyorum kaliteli programların neden yayından kaldırıldığını. Oysa televizyonlar anlamsız programlarla dolu. Prensesler bayılmıştır eminim bu sufleye.
ellerine sağlık.
Tam tadında programını bende izliyordum ve çok şey öğrenmiştim. Hatta mercimekli izgara köftesini yapmıştım, eşimde bende bayılmıştık. Maalesef işe yarar programlar uzun soluklu olmuyor.
Suflen muhteşem görünüyor. En kısa zamanda deneyeceğim. Ellerine sağlık canım
Sevgiler.
Üşenilecek bir tarif değil inan:)
Sevgilerimle...
Tijen'ciğim,
Halkımızın geneli kaliteli yayın sevmiyor maalesef. Evet bayıldılar prensesler:) Hatta bugün tekrar yapacağım onlara.
Sevgilerimle...
Sevgili Fatmazade,
Teşekkür ederim:)
Sevgilerimle...
Sevgili Nazlı,
Arman Kırım için aminnn diyor dileklerine yürekten katılıyorum.
Mercimekli ızgara köfteyi yapıp paylaşsan ne güzel olur. Sufleyi denersen fikrini almak isterim. Güzel yorumun için teşekkürler:)
Sevgilerimle...
Şükrancım,
Tabii ki gel bekliyorum:)
Sevgilerimle...
tarifinin seninde belirttiğin gibi garantili olduğunu bende tasdiklemek istiyorum. Sürekli yapar oldum ,harika kabarıyor ,kıvamı çok güzel ve dondurma ile nefis oluyor :) paylaştığın için çok teşekkürler canım ,öpüyorum sevgiyle
Denemene, tasdik etmene çok sevindim inan. Ben de bu akşam tekrar yapmak niyetindeydim, geç oldu. Yarın artık:) Ben de güzel yorumun için teşekkür ediyor ve çok öpüyorum seni.
Sevgilerimle...
Hayır karamelize olmayacak çünkü ılık suda şekeri karıştırıyorsunuz. Yani şeker hafif de olsa erimiş olacak. Şimdiden afiyet olsun:)
Sevgilerimle...
Umarım cevap için gecikmemişimdir. Şekeri yavaş yavaş ilave edip hızla çırpmaya devam ederseniz hiç bir şey olmuyor. İçinizin rahat etmesi açısından sıcak suda şekeri eritip biraz ılınınca da karıştırabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun:)
Sevgilerimle...
Neden olumsuz bir sonuç aldın bilemiyorum ancak ben defalarca yaptım sonuç mükemmeldi. Ayrıca Cafe Sardunya Sevgili Nilay ki üstte yorumu da var denediğini ve çok beğendiklerini yazdı. O nedenle üzgünüm tarifi kaldıramam. Cümlenden daha iyi sufleler yaptığın gib bir sonuç çıkıyor. Sen o tarifleri yaparsın olur biter.
Sevgilerimle...
Sevgilerimle...
Bir dahaki sefere kendim yapmayı deniycem
Ellerinize sağlık !
Sevgilerimle...
Sevgilerimle...
Tariften 5 adet sufle çıkıyor. Kusura bakmayın geç gördüm yorumunuzu, umarım yardımcı olabilmişimdir.
Sevgilerimle...
Tarifin içinde 120 gr bitter çikolata ve bir miktar limon suyu var üstelik fırınlanıyor. Yumurta kokusu hiç olmadı benim yaptıklarımda ve kakao baskınlığından dolayı da olmaması lazım. Yumurtalarda bir sıkıntı olmasın?
Sevgilerimle...
Bende az önce denedim tarifinizi hamuru aynı dışarıda yediğim gibi olmuş yalnız içinde akışkan bı kıvam elde edemedım ama 15 dk pişirdim sanırım fazla geldi dakıkası ama ben tadını çok beğendim tavsiye ederim...
Tesekkur ederim
Tesekkur ederim
Sevgili Adsız misafirim,
Sorulara cevap vermeye çalışayım;
- Biraz acı olması bitterdeki kakao oranıyla alakalı olabilir. Daha düşük oranda kakaolu bitter tercih edebilirsiniz.
- Fırından çıktıktan kısa bir süre sonra bütün sufleler söner önemli olan akışkanlığının olması bence.
- Fırını 190 dereceye ısıtmış olun ve 13 dakikayı kesinlikle geçirmeyin.
Sevgilerimle...
Beğenmene çok sevindim. Biz de sufleyi evde yiyoruz artık:)
SEvgilerimle...
merhaba,
tarifinizi denedim ancak tam bir hayal kırıklığı :( bildiğimiz sufle ile pek alakası yok,akışkan bir çikolatası olmadı, değişik bir lezzet fakat bu fırından çıkan şeyler sufle değil. unlu tariften şaşmamalıymışım, sayın yayın sahibi yalnızca bu tarifin adını değiştirmenizi öneririm. fırında 13 dakikadan az tutmuş olmama rağmen sünger gibi oldu...
Evde ilk sufle deneyimimi bu aksam gerceklestirdim; ancak kek gibi oldu, 13 dkyi gecirdim malesef, umarim bu yuzdendir keke benzemesi :( ama yine de lezzeti yerindeydi bi sonraki sefere kivami yakalayacagimi umuyorum.
yorumların bazılarına çok güldüm:)
Bazı yorumlar da faydalı olmuş,soru işaretlerimi ortadan kaldırdı.
bazı deneyenler akışkanlığın olmadığını yazmış, sıcaklıktan ve dakikadan ötürü olduğunu söylemişsiniz.. fakat mini fırınların sıcaklığı ile turbo fırınların sıcaklığı bir olmuyor (denediğim kurabiyelerin olmayışından anladım).
acaba siz hangi fırını çeşit kullanıyorsunuz? turbolu mu turbosuz mu?
bugün yoruma cevap vermen ne güzel olurdu , bende bu akşam dener,yarına oldu veya olmadı cevap yazardım :)))
ayrıca bazı şeylerin elden ele değiştiğini düşünüyorum ;)
Öncelikle akşam cevap yazamadığım için özür dilerim. İçinde acil servis ziyareti de bulunan hoş olmayan bir akşamdı... Fırınım dilediğinde turboyu da çalıştırabildiğin bir fırın ancak ben turboyu çalıştırmadan normal alt-üst konumda pişiriyorum sufleyi. Yorumların eleştirel olanlarından samimi bulduklarım için üzüldüm emeklerine yazık olmuş diye. Ancak bazılarının özellikle de adsız olarak kasıtlı yazıldığını düşündüklerim için inan ben de sadece güldüm. Çok değerli blog arkadaşım var deneyen ve beğenen yorumu üstte. Cafe Sardunya Nilay o beğenmiş demek ki tarifte sıkıntı yok. Umarım sen de sevebileceğin bir sufle yaparsın.
Sevgilerimle...
ben alt üst + turboyu çalıştırdım,
tabi sonuç erimiş çikolatadan eser yoktu :(
Allah'tan ölçüyü yarım ölçü yapmıştım :)
tekrar denediğimde turbo kısmını açmadan deneyeceğim..
başardığım gün yazacağım.
Not: pek becerikli biri değilimdir:D
Ayrıca geçmiş olsun:(
Öncelikle şimdiye kadar denediğim en güzel suflee tarifiydi.Evdeki herkesten tam puan aldım.Özellikle sufle canavarı olan erkek arkadaşım o kadar çok beğendi ki hiç sormayın.Bundan sonra dominostan söylemeyecekmiş :)
Yalnız bir sorum olacaktı herşeyi mükemmel olmasına rağmen pek kabarmadı sıvı halinden 1 parmak fazla kabardı :( Acaba nerde yanlış yaptım? Birde tuz miktarı 4 yumurta akına göre tahminen kaç kaşık olabilir onu merak ettim.
Tekrardan paylaşım için teşekkürler İyi günler dilerim
Öncelikle sufleyi beğenmenize çok memnun oldum. Afiyet şeker olsun :) Benim de eşim aynı yorumu yapmıştı dominostan söylemeyelim artık :))) Benimkiler de fotoğraflardaki kadar kabardılar. Tuz kaşık ile değil iki parmağının arasına alabildiğin kadar fiske yada tutam tabir edilir ya öyle. Yumurta beyazını olabildiğince çok çırp ve diğer karışıma ilave ederken önce 1/3 ü kadarını karıştır sonra kalanını beyazları söndürmeden hafif hafif. Bir sonraki denemende buna dikkat et bakalım ne olacak. Bana da yaz olur mu?
Sevgilerimle...
Sufle tarifi olumlu olduğu kadar olumsuz yorum da alınca Sevgili Emel Başdoğan ın face sayfasına bir mesaj yazarak ona sordum yanlış aktardığım bir şey mi var diye. Gelen cevap bu linkte : https://www.facebook.com/FoodieByEmelBasdogan/posts/10151432584352663?comment_id=25310131&offset=0&total_comments=1¬if_t=share_comment
Sevgilerimle...
Sufle kabım olmadığından küçük güveç kaplarında yaptım, küçük güveç kaplarım çok da küçük olmadığından 3 tane çıktı. Daha önceki denemelerimde içinin kıvamını bir türlü tutturamamıştım bu kez oldu! Olumsuz yorumlara aldırmayın, ben elini sürdüğü her şeyi berbat eden bir insan olmama rağmen başarılı oldu:=)
oncelikle bu guzel tarifiniz icin size tsk ederim.zor begenen kocamdan tam gecer not aldim :) ve bizde artik dominos dan sufle siparisi vermiyoruz. fakat size bir sorum olacak . akiskan kisimlari gayet guzel olmasina ragmen kek gibi pisen yan taraflari tamda kek tadinda olmuyor.acaba bu unsuz olmasindan dolayi mi ...yorumlarinizi rica ederim ...