KUZU ETLİ ŞEVKETİ BOSTAN
Egeli olmayıp uzun yıllardır Ege' de yaşayan bir çok kişi gibi ben de buraların hemen hemen her mevsim çeşit çeşit bulunan otlarını çok sevdim. Şevketi bostan bu otlar arasında en uzak durduğum oldu yıllarca. Pazarda her yeni tanıdığım otla ilgili önce satıcısından bilgi ve tarif aldım. Eve alarak döndüysem bu defa da buraya taşındığından beri bir sürü ot tarifi öğrenen annemden o da bilmiyorsa komşularımdan, arkadaşlarımdan öğrenmeye çalıştım. Ama sıra şevketi bostan a gelince almadan geçiyordum. Ne kayıp... Geçen yılki bayramlardan birinde Urla da yaşayan bir dostumuzun ziyareti sonrası yolumuz Urla pazarı ile çakışmasın mı? Her yerde bol bol şevketi bostan olmasın mı? Aldım hem de bolca. Çünkü satıcı pişiremediğim kısmı derin dondurucuya atabileceğimi söyledi. Ben de öyle yaptım. Biraz satıcıdan aldığım bilgi, biraz internette sörf sayesinde bir tarif oluşturdum bizim damak zevkimize uygun. O zamandan beri de ara ara bu eşsiz yemeği pişiriyorum. Ben de, güzel prensesim de bayılarak yiyoruz. Şef zaten evde yok ya, izne geldiğinde de en sevdikleri, en özledikleri yapılmaya çalışıldığı için o henüz tanışmadı. 1-2 defa denk geldiyse de denemek de istemedi. Ne diyebilirim, büyük kayıp... :))
Benim yaptığım şekli ile tarif şöyle:
Malzemeler :
1/2 kg şevketi bostan ayıklanmış, yıkanmış
250 gr kuzu kuşbaşı
Zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 limonun suyu
2 küp şeker
Tuz
2 su bardağı kadar su
Yapılışı :
Ben düdüklü tencerede yapıyorum. Tencereye önce yıkanmış etleri alıyorum biraz sulanıyor suyunu çekince yağı ekliyorum ve etleri biraz kavuruyorum. Küp doğranmış soğanları ilave edip soğanlar ölünce de şevketi bostanı ekliyorum. Üzerine limon suyunu, küp şekerleri, yeterince tuzunu ve suyunu da ilave edip pişmeye bırakıyorum. Etin kokusu 20 dk kadar sonra piştiğini belli ediyor zaten. Afiyet olsun :)
Bugün sömestri tatilinin son günü, tabii haftasonu tatili de var ama. İlk hafta havalar o kadar soğuktu ki deyim yerindeyse burnumuzun ucunu bile çıkaramadık evden. Sadece geçen hafta cuma günü çocuklara bir sinema keyfi yaptırabildim ama çıkışta doğru eve geldik. Bu hafta havalar iyiydi ama bizim keyfimiz yoktu, genelde evdeydik. Sağlık olsun!
Bütün öğretmen ve öğrencilere hayırlı, başarılı, sağlıklı bir ikinci dönem, herkese keyifli bir haftasonu diliyorum.
Benim yaptığım şekli ile tarif şöyle:
Malzemeler :
1/2 kg şevketi bostan ayıklanmış, yıkanmış
250 gr kuzu kuşbaşı
Zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 limonun suyu
2 küp şeker
Tuz
2 su bardağı kadar su
Yapılışı :
Ben düdüklü tencerede yapıyorum. Tencereye önce yıkanmış etleri alıyorum biraz sulanıyor suyunu çekince yağı ekliyorum ve etleri biraz kavuruyorum. Küp doğranmış soğanları ilave edip soğanlar ölünce de şevketi bostanı ekliyorum. Üzerine limon suyunu, küp şekerleri, yeterince tuzunu ve suyunu da ilave edip pişmeye bırakıyorum. Etin kokusu 20 dk kadar sonra piştiğini belli ediyor zaten. Afiyet olsun :)
Bugün sömestri tatilinin son günü, tabii haftasonu tatili de var ama. İlk hafta havalar o kadar soğuktu ki deyim yerindeyse burnumuzun ucunu bile çıkaramadık evden. Sadece geçen hafta cuma günü çocuklara bir sinema keyfi yaptırabildim ama çıkışta doğru eve geldik. Bu hafta havalar iyiydi ama bizim keyfimiz yoktu, genelde evdeydik. Sağlık olsun!
Bütün öğretmen ve öğrencilere hayırlı, başarılı, sağlıklı bir ikinci dönem, herkese keyifli bir haftasonu diliyorum.
Yorumlar
Şevketi bostan diye görünce başlığı ve fotoğrafını, inan patlıcanlı bir yemek sandım, patlıcan diye çağrışım yaptı...ne cahilim.
İzmir'e yolumuz düştüğünde tekrar yeriz artık bir yerlerde.