TOKAT YÖRESİNE AİT BİR TARİF "BAT"



Rahmetli babamın öğretmen olması nedeniyle küçüklüğümde Tokat'ın Niksar ilçesinde de yaşadık bir süre. İlkokula 1 yaş önceden orada başladım. Ve ilköğretmenim sayesinde okuma sevgisini yine orada kazandım. Allah ondan ve özveri ile çalışan bütün öğretmenlerden razı olsun. Çok zor ve meşakkatli bir meslek. Neyse konuyu dağıtmayalım:) Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşarken annemim oraya özgü öğrendiği tarifler arasında "BAT" da vardı. Tarifin ismi bat yada bad olarak söylenebiliyor. Taze veya salamura asma yaprağı ile yenen bu tarifi özledikçe yaparız biz. Geçtiğimiz pazar da yaptık, yedik. Ama ben sizinle bir önceki yaptığımız bat ın fotoğrafını paylaşacağım. Tarifte olmasına rağmen o gün cevizimiz olmadığı için fotoğraftakinde ceviz yok. Ben böyle bile bayılıyorum ama siz ceviz koyarsanız daha da çok seveceğinize eminim. İçindeki yeşil mercimek nedeniyle kansızlığa iyi geldiğine inanılıyor. Mercimeğin protein değerini hepimiz biliyoruz zaten.

Malzemeler :

2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağından 1 parmak eksik ince bulgur
1 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet sivri yeşil biber
1/2 demet maydanoz, dereotu
Varsa 1/2 demet nane veya 1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz, kırmızı biber, kırmızı pul biber, reyhan
1 adet limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı biber veya domates salçası
1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz



Yapılışı :

Mercimekleri üzerine çıkacak kadar su koyarak pişirelim. Aynı suya ince bulguru, salçayı ilave edelim. Küçük küçük doğradığımız, domates, kuru soğan, yeşil biber, maydanoz, dereotu, nane ve tuz ile birlikte diğer baharatları ilave edelim. Sevdiğimiz ekşilik derecesine göre kontrol ederek limon ve nar ekşisini de koyalım. Suyu fazla olmayacak ama hafif sulu bir karışım olacak. Yeşil mercimeğin suyu genelde yetiyor ama çok susuz kalmış gibi olursa kaynamış ılımış su ilavesi yapabilirsiniz. Tabii tuz ve baharatları da ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. En son cevizini karıştıralım ve asma yaprağı ile birlikte servis edelim. Asma yaprağına sarılarak yendiğinde enfes oluyor. Soğuk yendiği için yaza çok uygun. Mutlaka deneyin derim ben:)

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Canım ellerine sağlık ve afiyet olsun. Tülin :)
Adsız dedi ki…
Afiyet Olsun :)
Oya Kayacan dedi ki…
Sevgili Bocuruk, yaprak dedin mi zaten akan sular durur... Ben şimdi bunu biraz senden biraz benden yapmaz mıyım?
Merhaba canım, yemeğin adı gibi çok değişik bir yemek olsa gerek. Bu arada Blogspottan yeni adres aldım, beni linklerine ekler misin?
Bir Derin Masalı dedi ki…
BOcuruk cuğum çok değişik bir şeymiş... İlk defa duydum :)) Öpüyorum...
Damak Tadı dedi ki…
Bocuruğum,bu tam benlik oldu canım.
Bizimkilerin hiç işi olmaz ama benim olur inan.Hele nar ekşisi olunca bir başka olur tadı değil mi?Tatlı bocuruğum benim,ellerine sağlık canım.Kocaman öpüyorum seni..Annemler geziye çıktılar oraya da gelecekler..((((Bende gelecektim ama hesap uymadı tatlım.Sana süpriz yapacaktım canım..))Birde Hülyam'ı görmeyi istiyordum..)))Yaa çok kötü fenayım dimi?Anneciği ve prensesleri de çok öpüyorum.

Sevgiyle kalın canlarım.
Cafe Gusto dedi ki…
Elvancığım
Karadenizde yaşadığım halde hiç bilmediğim bir tarif sunmuşsun.
Eminim çok lezzetlidir ama lezzetten öte besleyici de.Bir de ekşi ekşi yaprak olunca daha bir lezzetlenir diye düşündüm.
Ellerine sağlık
sevgilerimle......
Bocuruk dedi ki…
Tülincim,
Sağol tatlım:))
Sevgilerimle...

Sevgili Oya,
Benim beter böcek sadece yaprağı yemek istiyor desem ne dersin? Kendinden kattıklarını bilmek isterim. Çünkü tariflere kendinden o kadar güzel şeyler katıyorsun tarifleri o kadar hoş hale getiriyorsun ki:))
Sevgilerimle...

Pembelicim,
Yeni blogspot adresin hayırlı olsun. Hoşgeldin:) Zaten linklerimdeydin adresini de değiştim. Mercimeği seviyorsanız bu tarifi dene derim.
Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Hande'ciğim,
Tokat yöresi dışında pek bilindiğini sanmıyorum. Güzel bir lezzet ben seviyorum. Ben de seni ve Derinciğimi öptüm:))
Sevgilerimle...

Gülcüm,
Sizinkiler sevmez mi? Olsun sen yap kendine ye canım. Annenlerin gelip, senin gelemediğine üzüldüm. Ne güzel olurdu seni görmek. Anne ve babanın benim yapabileceğim herhangi bir şeye ihtiyacı olursa lütfen ver telefonumu elimden ne gelirse yaparım canım. Onlara iyi tatiller, bir dahakine seni de bekliyorum. Ben de seni çookkk öpüyorum cana yakın arkadaşım benim:))
Sevgilerimle...

Serpilcim,
Evet Tokat Karadeniz'e çok yakın aslında ama Samsun'da bilinmediğini kayınvalidemden dolayı biliyordum ben. Hadi Samsun'da da sen tattırıp yayarsın ne güzel olur:))
Sevgilerimle...
Adsız dedi ki…
Çok sağlıklı bşr yemek. Fırsat bulunca deneyeceğim.
jjs dedi ki…
bir tür "KISIR" gibi ama içindeki malzemeler daha fazla galiba . eline sağlık olsun belki bir gün bende yapmayı denerim.
LaMa dedi ki…
DAyim Tokat'ta oturur ben de yemistim bu battan.Cik begenmemistim :) Ama dediler ki" yedikce alisirmis insan" Bir haftada iki uc kez yedim alisamamadim-en az 10 yil onceydi-. Belki seninkinden yesem severim :P
kuzine dedi ki…
Yine eski komşularımı hatırladım, çok lezzetli yörsel bir yemek olduğunu anlatırlardı ama tadıncaya kadar, o malzemelerle bana yenilebilir gibi gelmezdi.

Hepbirlikte batırık yediğimiz günlerimizi özledim :(
Benim kayınvalidem, Tokat/Turhallı ve bat yemeği onlar içinde çok özel. Soğanın diri diri olduğu yemeği beğenmesemde verdiği o ekşi tat sayesinde yerken resmen içine düşmüştüm :) Ellerine sağlık...
umran dedi ki…
Elvancim,
nasilsin?
Tarifini aldim,
Sevgiler arizonadan
Bocuruk dedi ki…
Meltemcim, ayrıca bu yemeğin çok süt yapabileceğini düşünüyorum ben:))
Sevgilerimle...

Evet Sibelcim, kısırın bir başka türlüsü sanki. Dene derim ben:)
Sevgilerimle...

Lamacım,
Ben çok seviyorum belki de çocukluktan beri yediğimdendir. Ahh keşke benim yaptığım bat ı yiyebilseydin:))
Sevgilerimle...

Kuzinecim,
Ne güzeldir değil mi? Şöyle komşularla yapılıp güzel sohbetler eşliğinde yenmesi:)
Sevgilerimle...

Sevgili Böğütlengözün Annesi,
O zaman sen çok daha güzelini yemişsindir. Ekşili tatları ben de çok severim.
Sevgilerimle...

Ümrancım,
İyi sayılırım. Annem rahatsız biraz. Ayın 24 ünde önemli bir tetkiki var. Yapılışı da biraz riskli. Allah korktuğumuza uğratmasın diye dua ediyoruz. Bu günümüze çok şükür diyoruz. Tarifi denersen sonucu yaz olur mu?
Sevgilerimle...
Damak Tadı dedi ki…
Bocuruğum canım benim.
İş yerinde ne olduysa bende anlamadım 4 kişi birden ayrıldı.2 kişi normal tatillerine çıktılar diğerlerinin hastaları var şehir dışına gittiler.Hava sıcak ve ben çok yoğun bir güne başladım.Seni de arayamadım canım kusuruma bakma.Notun bana maille iletildi bile.))Annem'ler şu anda sarımsaklı'da kalıyorlar ve sanırım perşembe veya cuma dönecekler canım.
Kocaman öpüyorum seni tatlım.Kendine çok iyi bak.

Sevgiler..
Damak Tadı dedi ki…
Canım ayrıca göstermiş olduğun yakın ilginden dolayı çoook teşekkür ederim.N ekadar zarif ve ince düşüncelisin tatlım benim.Çooookkk sağol canım bocuruğum benim.Öpüyorum seni..
Pınarın Kulubesi dedi ki…
Ben de biliyorum bu Bat'ın lezzetini, hem de kaç yıl öncesinden biliyor musun? Tam 20 yıl. Biz de Sivas'ta otururken komşularımızdan biri yapardı, çok ilginç gelirdi sulu şeyi yapraklar yiyorlar diye ama lezzetini hatırlıyorum çok ilginç, aradan 20 yıl geçmesine rağmen, yeşil mercimeği ben çok severim, eşim ise maalesef içinde gördüyse asla ağzını sürmez. El mahkum yeşil mercimekli yemekler için annemin gelmesini bekliycem:)
ellerinize sağlık, keşke İzmir'de olup gelebilseydim siz Bat yerken kapı çalınsa ve ben çıksaydım:)
Bocuruk dedi ki…
Gülcüm canım,
Ne demek ya lafı mı olur. Tabii ki ilgileneceğim. Keşke ilgilenme imkanım sahiden olsa. Ben de çok yoğunum. Hakediş dönemi. Neyse iş olsun da, sağlık olsun da yoğun olalım. Gönüller bir olsun sonuçta.
Sevgilerimle...

Pınarcım,
Komşumuyduk yoksa? 20 yıl önce biz de Sivas' da idik. Teğet geçmişiz belki de. Ahhh Pınarcım nasıl da memnun olurdum öyle bir şey olsaydı. Ama hayat bu belli mi olur? Bakarsın birgün çalarız kapıları:))
Sevgilerimle...
Adsız dedi ki…
Merhaba
Bulgurlu mercimek pilavını çok severim. Bu yüzden tarifin çok hoşuma gitti. Farklı etnik bir tat. Belki hiç gidemeyeceğim bir yerin yemeğini öğrenmiş oldum. Ellerine sağlık.

Sevgilerle...
Bocuruk dedi ki…
Sevgili Işıl,
Teşekkür ederim:)) Aslında malzemeleri her evde kolaylıkla bulunan ama değişik bir tarif. Denersen seveceğine eminim.
Sevgilerimle...
Adsız dedi ki…
Selam,
Ellerine sağlık canım.
Oldukça nefis görünüyor....
Ben de çok severim.
Merhaba Elvan,
Bat'ı duymuştum ama hiç yapmadım. Eminim çok lezzetlidir.
Ellerine sağlık.
Sevgiler,
Bocuruk dedi ki…
Selam Burcuboncuk,
Hoşgeldin:))Teşekkür ederim.
Sevgilerimle...

Merhaba Burçin,
Sen de hoşgeldin:)) Değişik, dene istersen. Teşekkür ederim.
Sevgilerimle...
Adsız dedi ki…
Merhabalar
Ilk defa blogunuza yorum yaziyorum ama sik sik blogunuza bakar tariflerinizi denerim. Yapmis oldugunuz bad aslinda Sivas yoresine aittir. Hatta buna dair bir turku bile vardir"...sivasliyiz dediler bir kazan badi yediler..." :)) Guzel lezzetli ve bol vitaminli bir yemektir ozellikle bayanlarin kabul gununde cok yapilir. Ellerinize saglik SERAP BEKAR
Bocuruk dedi ki…
Sevgili Serap,
Hoşgeldin:)) O kadar mutlu oldum ki sayfamı ziyaret edip tariflerimden denmene. Ben Sivaslıyım. Ama bat ı Tokat yöresi tarifi olarak biliyorum çünkü annem de Niksar da iken öğrenmişti. Gerçi Tokat Sivas o kadar yakın ki tarif her iki şehrin de olabilir:)) Teşekkür ediyorum duyarlılığın ve verdiğin bilgi için.
Sevgilerimle...
Evcilik Lezzetler dedi ki…
Mmmmmmmmm bat varmış burda :)))
Ellerinize sağlık
Bocuruk dedi ki…
Sevgili Burcu,
Hoşgeldin:))Sen kimbilir ne kadar güzel yapıyorsundur Bat ı. Teşekkür ederim.
Sevgilerimle...
Adsız dedi ki…
benim annemde tokatlı ben bu yemeği çok severim ama cevizlisi tabikide bir başka oluyo....
Adsız dedi ki…
tokatlı bi komşumuz yapıyordu bunu ve yemeye doyamazdım..tarıf için teşekkurler
Adsız dedi ki…
ben tokatlıyım batı yıyen ve beyenmeyen bırını görmedım. kayserıde oturuyorum. burdakı komsularımda her geldıklerinde bat ıstıyorlar. ama batın tadı tokat'ta daha guzel. oranın havası suyu sıcak ınsanlarıyla tadı bir başka oluyor batın. tarifte bata nane konulmuş. bu yanlış. birde bulgur daha az konmalı. saygılarımla.. asuman..
Adsız dedi ki…
Kizarmis kmegi de banabilirsiniz suyuna. Domates salcali suyu cekip, üsütne de karisimdan koyarsaniz cok lezzetli oluyor. Anneannem Bat'i nar eksisi, limon, nane ve ceviz ici olmadan yapiyordu. Onlar olmadan da sahane bu yemek. Süper besleyici ve zayiflatıcı :))))
snow_flower dedi ki…
Bir Yozgatli olarak ben de cok seviyorum. Bizim Akdag da da cok bilinir; kücüklügümden beri yerim... Canim cekti aksam aksam
Yöresel Ürünler dedi ki…
https://blog.yorenizden.com/tokat-bati-tarifi/ adresindende yeni tokat bat tarifini alabilirsiniz. Gerçekten çok beğendim 2 tarifide.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ