TOKAT YÖRESİNE AİT BİR TARİF "BAT"
Rahmetli babamın öğretmen olması nedeniyle küçüklüğümde Tokat'ın Niksar ilçesinde de yaşadık bir süre. İlkokula 1 yaş önceden orada başladım. Ve ilköğretmenim sayesinde okuma sevgisini yine orada kazandım. Allah ondan ve özveri ile çalışan bütün öğretmenlerden razı olsun. Çok zor ve meşakkatli bir meslek. Neyse konuyu dağıtmayalım:) Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşarken annemim oraya özgü öğrendiği tarifler arasında "BAT" da vardı. Tarifin ismi bat yada bad olarak söylenebiliyor. Taze veya salamura asma yaprağı ile yenen bu tarifi özledikçe yaparız biz. Geçtiğimiz pazar da yaptık, yedik. Ama ben sizinle bir önceki yaptığımız bat ın fotoğrafını paylaşacağım. Tarifte olmasına rağmen o gün cevizimiz olmadığı için fotoğraftakinde ceviz yok. Ben böyle bile bayılıyorum ama siz ceviz koyarsanız daha da çok seveceğinize eminim. İçindeki yeşil mercimek nedeniyle kansızlığa iyi geldiğine inanılıyor. Mercimeğin protein değerini hepimiz biliyoruz zaten.
Malzemeler :
2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağından 1 parmak eksik ince bulgur1 adet kuru soğan
2 adet domates2 adet sivri yeşil biber
1/2 demet maydanoz, dereotuVarsa 1/2 demet nane veya 1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz, kırmızı biber, kırmızı pul biber, reyhan1 adet limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi1 yemek kaşığı biber veya domates salçası
1/2 su bardağı iri dövülmüş cevizYapılışı :
Mercimekleri üzerine çıkacak kadar su koyarak pişirelim. Aynı suya ince bulguru, salçayı ilave edelim. Küçük küçük doğradığımız, domates, kuru soğan, yeşil biber, maydanoz, dereotu, nane ve tuz ile birlikte diğer baharatları ilave edelim. Sevdiğimiz ekşilik derecesine göre kontrol ederek limon ve nar ekşisini de koyalım. Suyu fazla olmayacak ama hafif sulu bir karışım olacak. Yeşil mercimeğin suyu genelde yetiyor ama çok susuz kalmış gibi olursa kaynamış ılımış su ilavesi yapabilirsiniz. Tabii tuz ve baharatları da ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. En son cevizini karıştıralım ve asma yaprağı ile birlikte servis edelim. Asma yaprağına sarılarak yendiğinde enfes oluyor. Soğuk yendiği için yaza çok uygun. Mutlaka deneyin derim ben:)
Yorumlar
Bizimkilerin hiç işi olmaz ama benim olur inan.Hele nar ekşisi olunca bir başka olur tadı değil mi?Tatlı bocuruğum benim,ellerine sağlık canım.Kocaman öpüyorum seni..Annemler geziye çıktılar oraya da gelecekler..((((Bende gelecektim ama hesap uymadı tatlım.Sana süpriz yapacaktım canım..))Birde Hülyam'ı görmeyi istiyordum..)))Yaa çok kötü fenayım dimi?Anneciği ve prensesleri de çok öpüyorum.
Sevgiyle kalın canlarım.
Karadenizde yaşadığım halde hiç bilmediğim bir tarif sunmuşsun.
Eminim çok lezzetlidir ama lezzetten öte besleyici de.Bir de ekşi ekşi yaprak olunca daha bir lezzetlenir diye düşündüm.
Ellerine sağlık
sevgilerimle......
Sağol tatlım:))
Sevgilerimle...
Sevgili Oya,
Benim beter böcek sadece yaprağı yemek istiyor desem ne dersin? Kendinden kattıklarını bilmek isterim. Çünkü tariflere kendinden o kadar güzel şeyler katıyorsun tarifleri o kadar hoş hale getiriyorsun ki:))
Sevgilerimle...
Pembelicim,
Yeni blogspot adresin hayırlı olsun. Hoşgeldin:) Zaten linklerimdeydin adresini de değiştim. Mercimeği seviyorsanız bu tarifi dene derim.
Sevgilerimle...
Tokat yöresi dışında pek bilindiğini sanmıyorum. Güzel bir lezzet ben seviyorum. Ben de seni ve Derinciğimi öptüm:))
Sevgilerimle...
Gülcüm,
Sizinkiler sevmez mi? Olsun sen yap kendine ye canım. Annenlerin gelip, senin gelemediğine üzüldüm. Ne güzel olurdu seni görmek. Anne ve babanın benim yapabileceğim herhangi bir şeye ihtiyacı olursa lütfen ver telefonumu elimden ne gelirse yaparım canım. Onlara iyi tatiller, bir dahakine seni de bekliyorum. Ben de seni çookkk öpüyorum cana yakın arkadaşım benim:))
Sevgilerimle...
Serpilcim,
Evet Tokat Karadeniz'e çok yakın aslında ama Samsun'da bilinmediğini kayınvalidemden dolayı biliyordum ben. Hadi Samsun'da da sen tattırıp yayarsın ne güzel olur:))
Sevgilerimle...
Hepbirlikte batırık yediğimiz günlerimizi özledim :(
nasilsin?
Tarifini aldim,
Sevgiler arizonadan
Sevgilerimle...
Evet Sibelcim, kısırın bir başka türlüsü sanki. Dene derim ben:)
Sevgilerimle...
Lamacım,
Ben çok seviyorum belki de çocukluktan beri yediğimdendir. Ahh keşke benim yaptığım bat ı yiyebilseydin:))
Sevgilerimle...
Kuzinecim,
Ne güzeldir değil mi? Şöyle komşularla yapılıp güzel sohbetler eşliğinde yenmesi:)
Sevgilerimle...
Sevgili Böğütlengözün Annesi,
O zaman sen çok daha güzelini yemişsindir. Ekşili tatları ben de çok severim.
Sevgilerimle...
Ümrancım,
İyi sayılırım. Annem rahatsız biraz. Ayın 24 ünde önemli bir tetkiki var. Yapılışı da biraz riskli. Allah korktuğumuza uğratmasın diye dua ediyoruz. Bu günümüze çok şükür diyoruz. Tarifi denersen sonucu yaz olur mu?
Sevgilerimle...
İş yerinde ne olduysa bende anlamadım 4 kişi birden ayrıldı.2 kişi normal tatillerine çıktılar diğerlerinin hastaları var şehir dışına gittiler.Hava sıcak ve ben çok yoğun bir güne başladım.Seni de arayamadım canım kusuruma bakma.Notun bana maille iletildi bile.))Annem'ler şu anda sarımsaklı'da kalıyorlar ve sanırım perşembe veya cuma dönecekler canım.
Kocaman öpüyorum seni tatlım.Kendine çok iyi bak.
Sevgiler..
ellerinize sağlık, keşke İzmir'de olup gelebilseydim siz Bat yerken kapı çalınsa ve ben çıksaydım:)
Ne demek ya lafı mı olur. Tabii ki ilgileneceğim. Keşke ilgilenme imkanım sahiden olsa. Ben de çok yoğunum. Hakediş dönemi. Neyse iş olsun da, sağlık olsun da yoğun olalım. Gönüller bir olsun sonuçta.
Sevgilerimle...
Pınarcım,
Komşumuyduk yoksa? 20 yıl önce biz de Sivas' da idik. Teğet geçmişiz belki de. Ahhh Pınarcım nasıl da memnun olurdum öyle bir şey olsaydı. Ama hayat bu belli mi olur? Bakarsın birgün çalarız kapıları:))
Sevgilerimle...
Bulgurlu mercimek pilavını çok severim. Bu yüzden tarifin çok hoşuma gitti. Farklı etnik bir tat. Belki hiç gidemeyeceğim bir yerin yemeğini öğrenmiş oldum. Ellerine sağlık.
Sevgilerle...
Teşekkür ederim:)) Aslında malzemeleri her evde kolaylıkla bulunan ama değişik bir tarif. Denersen seveceğine eminim.
Sevgilerimle...
Ellerine sağlık canım.
Oldukça nefis görünüyor....
Ben de çok severim.
Bat'ı duymuştum ama hiç yapmadım. Eminim çok lezzetlidir.
Ellerine sağlık.
Sevgiler,
Hoşgeldin:))Teşekkür ederim.
Sevgilerimle...
Merhaba Burçin,
Sen de hoşgeldin:)) Değişik, dene istersen. Teşekkür ederim.
Sevgilerimle...
Ilk defa blogunuza yorum yaziyorum ama sik sik blogunuza bakar tariflerinizi denerim. Yapmis oldugunuz bad aslinda Sivas yoresine aittir. Hatta buna dair bir turku bile vardir"...sivasliyiz dediler bir kazan badi yediler..." :)) Guzel lezzetli ve bol vitaminli bir yemektir ozellikle bayanlarin kabul gununde cok yapilir. Ellerinize saglik SERAP BEKAR
Hoşgeldin:)) O kadar mutlu oldum ki sayfamı ziyaret edip tariflerimden denmene. Ben Sivaslıyım. Ama bat ı Tokat yöresi tarifi olarak biliyorum çünkü annem de Niksar da iken öğrenmişti. Gerçi Tokat Sivas o kadar yakın ki tarif her iki şehrin de olabilir:)) Teşekkür ediyorum duyarlılığın ve verdiğin bilgi için.
Sevgilerimle...
Ellerinize sağlık
Hoşgeldin:))Sen kimbilir ne kadar güzel yapıyorsundur Bat ı. Teşekkür ederim.
Sevgilerimle...