POĞAÇA

Bir sürü poğaça tarifi var arşivimde. Ama herkesin sevdiği poğaça da farklı. Geçen akşam gittiğimiz doktor arkadaşım o kadar güzel bir poğaça yapmıştı ki. Tam benim sevdiğim gibi ağızda dağılan türden. Hemen tarifini aldım tabii. Ve 1 hafta içerisinde tam üç kez yaptım. Bu akşam da benim misafirim vardı ve onlar için yaptıklarım arasında bu tarif de vardı. Ama sanırım fotoğraf makinamızın bir ayarını bozduk. Fotoğraflar biraz bulanık. Kusuruma bakmayın lütfen.




Malzemeler :

2 adet yumurta (birisinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1/2 paket margarin
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı dolu dolu yoğurt
1,5 paket kabartma tozu
Azcık tuz
250 gr kadar tulum loru
Susam veya çörek süsü

Yapılışı :

Margarini eritip soğumaya bırakın. Yumurtalardan birinin sarısını ayırıp diğerlerini hamur yoğurma kabına kırın. Yoğurdu ve sıvıyağı ekleyin. Eritilmiş ılınmış margarini, kabartma tozunu ve tuzunu da koyun. Ve alabildiği kadar un ile yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında olan hamurunuzu biraz dinlendirin. İçi için ben lor kullandım. Ama siz ne arzu ederseniz onu kullanın. Ve hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle açın. İçlerini koyup kapatın ve uçlarını bastırın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizip, üzerlerine ayırdığınız yumurta sarılarını sürüp, susam veya çörek süsü serpin. Ve önceden ısıttığınız 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Bu arada prensesimin tariflerini yapmaya devam ediyoruz. Ancak size 7 tarif demiştim yanlış söylemişim yapmamız gereken tarif sayısı 6 imiş. Yoğurt yapımını sizinle paylaşmıştım. Kuskus yaptık sonra ama tarifte kuskusa piştikten sonra kuru üzüm ve tarçın ilave ediliyordu. Ve bu da bizim damak zevkimize pek uygun olmadı. Birkaç gün sonra "buruşuk salatalık turşusu" yaptık. Onun tadına da bugün baktık. Hani bazı hamburgercilerde kullanılan türden yani hafif tatlı bir turşu. Onu da pek sevdiğimiz söylenemez. Bu arada bir de "çılgın lolipoplar"ı yaptık. Bakın bu fena olmadı. Çocuklara evde şeker yada elmalı şeker yapımı için kullanılabilir bir tarif. Ama değişik tatlar eklenerek çeşnilendirilebilir. Tariflerden "tayland usulü tavuk" ve "taze peynir" yapımı bizi bekliyor. Tayland usülü tavuğun ön hazırlığını yaptık. Kısmetse yarın pişireceğiz. Ama içinde fıstık ezmesi, bal, soya sosu ve zencefil karışımı olan sosa batmış tavuğu yiyebileceğimiz konusunda endişelerim var :)

ÇILGIN LOLİPOPLAR



Malzemeler :

1/2 su bardağı mısır şurubu
1/2 su bardağı su
1 su bardağı şeker
1 çay kaşığı vanilya
4 damla kırmızı gıda boyası
İkiye bölünmüş çöp şiş çubukları

Yapılışı :

Bir litre alabilecek büyüklükte uzun saplı bir tencerede mısır şurubu, su ve şeker karışımını kaynatın. Arada karıştırın. Karışımdan küçük bir miktar buzlu suya atıldığında çatlayan sert toplar oluşana kadar kaynatmaya devam edin. Tencereyi ateşten alınca vanilya ve gıda boyasını ilave edin. Karışımı, aliminyum folyo üzerine sıraladığınız çöp şiş çubuklarının 4-5 cm.lik kısmını kapatmasını sağlayacak şekilde kaşıkla dökün. Yada çöp şiş batırdığınız elmayı karışım ile iyice kaplayın. Ben bunu son anda akıl ettiğim için az şekerimiz kalmıştı ve elmamızın her yerini kaplayamadık. Lolipoplar yaklaşık 20 dakika içinde soğur. Tahta çubukları uçlarından dikkatlice kaldırarak lolipoplarınızı folyodan ayırın.


* Mısır şurubu yerine, 1/2 su bardağı suya 1 yemek kaşığı balı karıştırarak elde ettiğiniz karışımı da kullanabilirsiniz.

Sağlıklı, mutlu, huzurlu güzel bir pazar günü ve iyi haftalar diliyorum :)

Yorumlar

renkler dedi ki…
Ellerine sağlık canım. O elma şekeri çok çekici görülüyor:-) Annemin bir arkadaşı harika elma şekeri yapardı. Ben dışarıdakileri yemez ama onun yaptıklarına bayılırdım. Poğaça konusunda cidden lezzet anlayışları farklı oluyor. Benim poğaçam çok kıtır kıtır olmaz mesela. Ben sadece margarin koyuyorum sanırım ondan. Kayınvaliden ise sadece zeytinyağı ile yapıyor ve hele kıymalı poğaçası harika olur ki ben eti sevmem, düşün. İlk onları ziyarete gidişimde yaptıkları arasında kıymalı poğaçası vardı ve hala hatırlarım ne kadar beğendiğimi:-)
Aybike Ceylan dedi ki…
Sevgili Bocuruk,
Pogacalar enfes duruyor, elinize saglik. Ya o sekerlere ne demeli , onlar da ayri guzeller.
Sevgiler
Adsız dedi ki…
sayfan nefis, açıkcası iştahım açıldı. poğaçalar, şekerler,
alttaki hamsili pilav, kek offf süper, maşallah, ellerine sağlık.
umran dedi ki…
elvancim,ne guzel seyler yapmissin.sekerler ve elma sekerlerine bayildim.
hayat dedi ki…
Mehaba Elvancım,poğaçalar lezzetli görünüyor.Ayrıca güzel de çekmişsin dert etme, şekerlemeler de çok güzel olmuş tam çocukların ağzına layık.Ellerine sağlık canım.

Sevgiler..
Damak Tadı dedi ki…
Canım Bocuruğum,
Canım resimlerin çok güzel çıkmışlar öncelikle bu konuda rahat ol lütfen..
Şekerler ise ben resmen mest etti..
İnanır mısın ben şekersiz yapamam.))Şimdi görünce nasıl mutlu oldum sanki bende yanınızdaydım resmen,işte öyle bir sevinç ve heyecan sardı beni resimleri görünce..
Küçük prensesin ne mutlu olmuştur kimbilir değilmi??Ellerinize sağlık canım,poğaça tarifini aldım bir ara yapıp dondurucuya koymam gerekiyor..Annemin aniden gelen misafirleri için,birde benim iş yerim için,anla artık tatlım..))

Çok güzel bir hafta seninle olsun canım benim.Annemlerinde sana çok selamları var ve de sevgilerini gönderiyorlar tatlım..

Sevgilerimle Gül..
kıtırmak dedi ki…
Merhaba Bocuruk,
Ben daha önce de uğramıştım sayfana ama yorum yazmamıştım. teşekkürler bize de uğradığın için. Poğaça da şekerler de çok güzel. Dışarıdan şeker almaktansa evde yapmak en iyisi. Çocuklar için güzel bir tarif. Ayrıca verdiğin hamsili pilav tarifi de çok güzel. Tanıştığımıza sevindim.
Poğaçalar süper , gecenin bu saatindede süper giderdi şimdi.Ama elma şeker denemesini yapmam lazım.Malum her çocuk gibi bizde lolipop,topitop türü şeylere bayılıyoruz.Mısır şurubunu aktarlardan temin edebilirim herhalde değilmi ?
Açalya dedi ki…
Pogaca yapasim geldi simdi, soyle cayla ohhh! Kizinin tarifleri de pek bir sofistikeymis canim! :) Lolipop'lara bayildim. Ikinizin de ellerine saglik.
Safran dedi ki…
Lolipoplar çooook güzel, oğluşum için hemen deneyeceğim, sevgiler :)
Bocuruk dedi ki…
Renklercim,
Teşekkürler canım:) Ben de güzel prensesim sayesinde öğrenmiş oldum şeker yapımını ve bunu elmalı şeker olarak değerlendirmek son anda aklıma geldi. Bir dahaki sefere direk elmalarla yaparım artık. Kıymalı poğaçaya ben de bayılırım. İyi aklıma getirdin.
Sevgilerimle...

Aybike'ciğim,
Beğenmene sevindim canım teşekkürler:)
Sevgilerimle...

Sevgili Çilekli Pasta,
Hoşgeldin sayfama. Beğenilerin için de çok teşekkürler. Yine beklerim.
Sevgilerimle...

Ümran'cığım,
Sağol canım:) Yapmaya çalışıyoruz işte bir şeyler. Beğenileriniz beni çok mutlu ediyor.
Sevgilerimle...

Sevgili Hayat,
Sana da çok teşekkür ederim canım:) Fotoğrafları güzel bulmana da ayrıca memnun oldum. Ama bir dahaki sefere mutlaka ayarları kontrol edilecek.
Sevgilerimle...

Canım Gül'cüğüm,
Ben de şekersiz duramam biliyor musun? Ve küçüklüğümden beri bu tür şekerlere yalamalı şekerler derim ve favorimdir. Fotoğrafları sen de beğenmişsin ama inan çok naziksiniz hepiniz. Ben pek iyi olmadıklarından eminim. Ayarları kontrol etmeden çekersem böyle olur:( Poğaçaları dondurucuya koymak iyi fikir ama sonuç nasıl olur acaba? Umarım iyi olur.
Ben de annene ve babana hürmetlerimi sunuyorum canım benim. Seni de çok öptüm:)
Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Sevgili Kıtırmak,
Sen de hoşgeldin canım:)Ben de tanıştığımıza çok sevindim. Beğenilerin için de çok çok teşekkürler. Güzel kızını ve yakışıklı oğlunu çok öperim. Allah nazarlardan saklasın onları. Yine beklerim.
Sevgilerimle...

Sevgili Böğürtlengözün Annesi,
Yemek bloglarını gezmenin en kötü tarafı gece yarısı bile insanın canının o güzel şeyleri istemesi değil mi? Ben de çok düşüyorum bu duruma. Evet şekerleri evde yapmak çok iyi bir fikir. Aslında çocuklarımıza yedirdiğimiz tüm gıdaları mümkün olduğunca evde yapmalıyız diye düşünüyorum ama her zaman mümkün olmuyor. Mısır şurubu yerine bal ve su karışımı da kullanabilirsin. Tarifin sonuna karışım oranlarını belirtmiştim. Ben öyle yaptım. Ama sanırım aktarlarda bulunur.
Sevgilerimle...

Açalya'cığım,
Canın istediyse mutlaka yap tatlım. Bebiş istiyordur belki:) Keşke ben yapıp sana ikram edebilseydim. Teşekkürler sana da:)
Sevgilerimle...

Safran'cığım,
Canım senin daha da güzel yapacağına eminim. Oğluşuna şimdiden afiyet olsun:)
Sevgilerimle...
nilay dedi ki…
Sevgili Elvan ;
poaçalar lezzetli görünüyor...şekerlere bayıldım :)ellerine sağlık canım

sevgiler
Hulya dedi ki…
bocuruk;kisirini yaptim hafta sonu himmm bayildilar,neyi farli yaptin diye soruldu:)?bu poganda cok guzel gorunuyor,ellerine saglik seninde prensesinin de..
Bocuruk dedi ki…
Nilay'cığım,
Sağol canım:) Poğaçaları mutlaka dene inan çok güzel oluyor. Şekeri de özellikle elmalı şeker yapımında kullanabilirsin.
Sevgilerimle...

Hülya'cığım,
Nasıl mutlu oldum anlatamam denenen bir tarifimin beğenildiğine. Afiyetler olsun canım:) Evet poğaça da hakikaten güzel oluyor biz çok sevdik ailecek. Teşekkür ederim:)
Sevgilerimle...
Oh ellerinize sağlık,çok güzeller..)
en kısa zamanda deneyeceğim.

Yeğenim için de ,elma şekeri yapacağım inş.
Ayrıca Merve'ye sevgilerimi iletirmisiniz lütfen.
Unknown dedi ki…
Yapma böle, olmuyooo yaa.Ağır tahrik var :o))Harika görünüyolar.Eline koluna sağlık
ev perisi;) dedi ki…
Lolişler enfes gözüküyor benim ufaklık bayılacak hemen denemeli;))
Mutlu hafta sonları...
yemek dedi ki…
Poğaçalara bayıldım, ben çocukken teyzem yapardı ve kıtır kıtır olurdu. Sonra nekadar yaptıysam hep yumuşak oldular, tarifinizi inşallah deneyeceğim.
Teyzem Antep peyniri koyardı, kıtır olasının sebebinin Antep peynirinin kuru bir peynir olasında olduğunu sanıyordum.
Sevgiyle kalın.
Bocuruk dedi ki…
Sevgili Yağmur Damlası,
Teşekkür ederim. Merve' ye sevgilerinizi de ilettim. Çok seviniyor bu tür şeyler karşısında.
Sevgilerimle...

Duha'cığım,
Sorma canım ya. Bir süre hamur işi yapmama kararı aldım. Tahriğin daha da ağırı yaptıktan sonra oluyor. Yemeden duramıyorum. Sevdiğim şeylerde sınır da tanımıyorum. Kilolar gitmediği gibi çaktırmadan yenileri ekleniyor. Bir süre kendimi de başkalarını da tahrik etmemeye kararlıyım. Ama sizlerin sayfalarına gelince halim ne olur bilemiyorum:))
Sevgilerimle...

Şükran'cığım,
Evet canım şekerin her türlüsüne bayılıyorlar. Laf aramızda ben de:)
Sana da ailenle mutlu pazarlar canım.
Sevgilerimle...

Lavantin'cim,
Evet umarım tarifi denediğinde teyzeninkilere benzer bir tat elde edersin canım:) Peynirin de mutlaka önemi var tabii.
Sevgilerimle...
Adsız dedi ki…
cnm poğaçaların nefis olmuş kitap okumayı bende severim kitap alırken kendimi kaybederim ama şu aralar okuyamıyorum çocuklardan
Bocuruk dedi ki…
Gülizcim,
Beğendiğine sevindim. Olsun canım içinde okuma sevgisi olan kişiler vakit bulduklarında mutlaka okurlar. Ama yaşamdaki bazı olaylar bunu zaman zaman kesintiye uğratabiliyor. Sağlık olsun canım:)
Sevgilerimle...

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ