HAMSİLİ PİLAV



Bildiğiniz gibi eşim, çevremizdeki herkesin ona hitap şekli ile "şef" Karadenizli. Ve hamsiyi kahvaltıda bile yiyebilecek kadar çok sever. Ama Karadeniz hamsisini. Bu sene hamsiye hasret kaldık diyebilirim. Tabii en çok hasreti şef çekiyor. Cuma günü öğlen tatilinde balıkçıların önünden geçiyorduk ki tezgahta hamsileri gördüm ama az kalmıştı. Satıcı "hepsini vereyim mi abla" dediğinde bize çok geleceğini düşündüm ama tartılınca 2 kg geldi ve ben de aldım. Yalnız hamsiler karadeniz hamsisi değildi, satıcı açık yüreklilikle söyledi. Peki nerenin hamsisi dediğimde Karaburun' dan geldiğini söyledi. Neyse hiç yoktan iyidir dedim kendi kendime. Ama Şef' in anlayacağından da hiç şüphem yoktu ve de anladı ama yine de beğenerek yedi. Niyetim hamsi tava yapmaktı. Akşam eve gelir gelmez temizledim kılçıklarını da çıkardım. Cuma akşamı için kızlarımın önce prensesimin şimdi de miniğimin gittiği kreşin doktoru olan arkadaşımıza gidecektik. Tabii cumartesine kalsın pişirme işi deyip, temizleyip yıkadığım balıkları buzdolabına koydum. Bugün hiç hamsili pilav yapmadığımı ve yaparsam şefe de sürpriz olacağını düşünüp kolları sıvadım. Tarif için değişik bloglara baktım, anafikri anlayınca kendi tarifimi oluşturmaya karar verdim. İşte benim hamsili pilav tarifim :

HAMSİLİ PİLAV

Malzemeler :

2 kg hamsi
2 adet orta boy kuru soğan
1 küçük paket dolmalık fıstık
1 küçük paket kuş üzümü
2 yemek kaşığı tereyağ
5 yemek kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı kaynamış su
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet kesme şeker
1/2 tatlı kaşığı yenibahar
1/2 tatlı kaşığı karabiber
Bir miktar zeytinyağı


Yapılışı :
Öncelikle pirinçleri ayıklayıp ıslatın. Tereyağ ve sıvıyağı birlikte kızdırıp, yemeklik doğradığınız soğanları ve dolmalık fıstığı birlikte kavurun. Pirinci güzelce yıkayıp suyunu süzdürerek tencereye ilave edin. Birkaç kere çevirerek pirinçlerin soğan ve fıstıkla karışmasını sağlayıp, kuş üzümlerini ilave edin. Kaynamış su, tuz, kesme şeker, yenibahar ve karabiberi de tencereye ekleyin ve pilavı pişirin. Pilav dinlenirken, büyük boy yuvarlak borcamı zeytinyağ ile yağlayın ve balıkların derileri alta gelecek şekilde ortadan başlayarak içiçe yuvarlaklar oluşturacak şekilde dizin. Kenarlara da balıklar borcamın yanından sarkacak şekilde dizmeye devam edin. Sonra dinlenen pilavı sıkı bir şekilde balıkların üzerine yayın ve yerleştirin. Yandan sarkan balıkları pilavın üzerine kapatın ve tüm pilavın üzeri kapanacak şekilde balıkları dizmeyi sürdürün. Balıkları oldukça sık olacak şekilde dizin ki piştikçe arası açılacak. Balıkların tümü bittiğinde biraz zeytinyağını da üzerine gezdirin ki fırında kurumasın. Tabii hem alta hem üste dizdiğiniz balıkları çok hafif tuzlamayı da unutmayın. Ve 180 derece ısıtılmış fırında hamsiler kızarana kadar tutun.


Hepinize güzel,mutlu ve huzurlu bir pazar diliyorum.


Yorumlar

Adsız dedi ki…
Elvan'cım iyi pazarlar :) Tülin Hamsi ve sardalyayı sevmem bilirsin. Ama öyle güzel görünüyorki... ne diyeyim canım benim ellerine sağlık. Sizdemi olsaydım diyorum keşke :)
Adsız dedi ki…
Elvan Abl. Blogunu hergün okuyorum. Çok güzel şeyler var. Merve'nin sayfası da çok güzel.Merve YURTMAN
Berceste dedi ki…
Elinize sağlık, buralarda hamsi bulamayıp bloglarda hasret gideriyoruz biz de! Size Punto amca'nın tarifine bir bakmanızı önereceğim, yalnız tavada yapıldığı için biraz bilek gücü gerekiyormuş! Sevgiler...
(Link: http://punto-punto.blogspot.com/2007/02/erbabndan-hakiki-hamsili-pilav-tarifi.html#links)
Adsız dedi ki…
Inanmiyorum, bayilirim hamsili pilava ama magleseg burada hamsi yok, lutfen benim icin de yeyin, cok severim. Elinize saglik.
Sevgiler
Punto dedi ki…
Okudum tarifinizi. Biz farklı yapıyoruz hamsili pilavı. Blogda tarif etmiştim. Altlı üstlü kızartıyoruz. Önemli olan iç pilavın hamsinin içinde kalması ve hamsilerin mısırunu ile kızarması. Sizin yaptığınız da güzel olabilir. Elinize sağlık.
nilay dedi ki…
nefis görünüyor...ellerine sağlık canım :) balıklı her tarif ilgimi çekiyor...ben İzmirliyim...pirinç etkinliğinde Ege ye özgü sardalya ile ve tabiii ki otta kullanarak hamsi pilavından esinlenerek bir pilav hazırlamıştım bende :) çok lezzetli olmuştu..bakmak istersen ;

http://cafesardunya.blogspot.com/2007/01/isirgan-otlu-sardalya-pilavi.html

sevgiler
Açalya dedi ki…
Ellerine saglik, o kadar hamsiyi temizleyip ayiklamak sabir ister. Cok guzel gorunuyor. Eminim cok da lezzetli olmustur. Peki 'sef' esin begendi mi?
renkler dedi ki…
Olamaz, olamz, olamaz. Hamsili pilava bayılırım ama çevremde bilen tek Allahın kulu yok. Annem bir ara yapardı ama sonra unutmuş numarası yaptı. Hatta bir ara çok ısrar edince yaptı ama bir rezalet olmuştu. İyi taktik!

Ellerinizie sağlık, nefis olmuş. Ben cesaret etsem yapacağım ama bilemiyorum...
Safran dedi ki…
Ellerine sağlık sevgili Elvan, geçtiğimiz günlerde ben de denemiştim bu lezzeti ve gerçekten çok beğenmiştik, çok güzel görünüyor gerçekten...Sevgiler :)
Tuba dedi ki…
Gecenlerde bizde de vardi hamsi, tee Amerika'larda hamsi yemenin keyfini cikardik. Karadenizden degillerdi kesin, ama ne farkeder hamsi hamsidir degil mi? Bizde de kalan baliklari esim sabah kahvaltida yedi, Karadenizli olmamasina ragmen:)) sevgiler...
Bocuruk dedi ki…
Tülincim,
Teşekkürler canım :) Her zaman beklerim.
Sevgiler,

Merve'ciğim,
Canım beğendiğine çok sevindim. Derslerinde başarılar :)
Sevgiler,

Sevgili Berceste,
Hemen baktım Punto Amca'nın sayfasına. Ve hakikaten öyle çok çok daha güzel olur. Bir daha yaparsam kesin onun tarifinden faydalanacağım. Teşekkürler :)
Sevgiler,

Aybike'ciğim,
Bu sene buralarda da az bulunuyor. Tamam bir tabak da senin için :)
Sevgiler,

Sevgili Punto Amca,
Hoşgeldiniz :) Tarifiniz gerçekten çok güzel. Bir dahaki sefere sizin gibi yapmaya çalışacağım. Nasıl yapılırsa yapılsın özellikle dikkat edilmesi gereken şey sizinde dediğiniz gibi hamsileri yanyana değil biraz birbirlerini örtecek şekilde yerleştirmek sanırım.
Sevgiler,

Nilay'cığım,
Teşekkür ederim canım :) 1990 yılından beri İzmir' de yaşıyorum, otlarla yapılan şeyleri öğrenmeye çalışıyorum. Tarifine baktım. Çok güzel, denemek isterim.
Sevgiler,

Açalya'cığım,
Evet aslında en zahmetli kısmı temizlemek haklısın. Şef hamsileri pek lezzetli bulmasa da yemeği beğendi. En çok da o yedi :)
Sevgiler,

Renklercim,
İnan cesaret edemeyecek bir şey yok. Tavasından bile daha az zahmetli. Keşke sana da ikram edebilseydim :)
Sevgiler,

Safran'cığım,
Senin de ellerine sağlık canım :) Arada sırada da olsa yapmak lazım bu tür tarifleri. Teşekkürler...
Sevgiler,

Tuba'cığım,
Sizlere de afiyet olsun canım :) Evet şef de hamsilerin lezzetini beğenmese de yemeği beğendi ve hamsi hamsidir yine de dedi. Karadenizli ile evli olmanın sonuçlarından sanırım kahvaltıda bile hamsi :)
Sevgiler,
Evren Yasa dedi ki…
bocuruk hamsi bulamayanlara eziyet bu yaaaa!!! ellerine saglik super gorunuyor gercekten de. yurtdisinda hamile kalirsam sanirim esimin bir hamsi depolamasi yapmasi gerekecek :) en cok canim benim hamsi istavrit istiyor garip bir sekilde..
Adsız dedi ki…
Canım benim,
Sana 10 üzerinden 10 tam puan veriyoruz.)))
Bir Karadenizli olarak sen pilavın hasını yapmışsın..Eskilerden taaa
annemin çocukluğundan (hep anlatır,yoksa ben nerden bilirim dimi ya)ve benim çocukluğumdan beri evimizde hep tek tip pişer.
Rahmetli ananem bende annemden ne gördüysem onu yaparım derdi başka da bişey demezdi.))

Çok uzattım lütfen kusuruma bakma tatlım..Ama sen harika yapmışsın ellerine sağlık..Afiyetler olsun..
Üstelik serdiğin hamsilerin tuzuna varıncaya kadar unutmamışsın..
Geçen Pazar günü M.SENAR telefon açtı ne olur bir borca gönder bana dedi..Fakat annemde takıntı vardır Karadeniz hamsisi olmayınca olmaz, diye yapamamıştı..
Bu pazar sanırım mutlaka hamsiyi bulup yapıp misafir edeceğiz..

Tek kelime ile harikasın tatlım,ellerine sağlık..Çoooook öperim seni ve tatlı prensesimi..

Sevgiyle kalın..Gül/d.tadı
Bocuruk dedi ki…
Sevgili Evrenbal,
Hakikaten burdan uzak olup bazı şeyleri bulamayanları düşünüyorum bu tür tariflerde. Keşke size de ikram edebilsem yada malzemelerini gönderebilsem. Hamsiyi bu kadar çok istiyorsan hamile olduğunda bir şekilde göndermeli sana:)
Sevgilerimle...

Gül'cüğüm,
Canım sahiden beğendin mi? Aslında tam da olması gerektiği gibi yapamadığımı düşünüyorum aslında. Beğenin için çok sağol.
Müzeyyen Senar'ı annem çok sever. Senin aracılığınla ona burdan acil şifalar diliyorum canım.
Asıl harika olan sensin canım:) Biz de seni çoookkk öpüyoruz. Annene ve babana hürmetler.
Sevgilerimle...

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ