GÜZEL PRENSESİMİN ÖDEVİ "EV YAPIMI YOĞURT"

Bu akşam güzel prensesimin fen bilgisi öğretmeninin verdiği ödevi yaptık. Daha doğrusu ilk tarifi yaptık birlikte. Ödev Tübitak yayınlarından Tina L. Seeling' in "Önce dene sonra ye" kitabından. Bu kitaptan yapmamız gereken 7 tane tarif var. Ve biz ilk olarak "ev yapımı yoğurt" tarifini yaptık. Daha doğrusu güzel prensesim okudu ve benim de yönlendirmelerimle kendisi yaptı.


Ev Yapımı Yoğurt
Malzemeler :
2 su bardağı tam veya yarım yağlı süt
2 yemek kaşığı,içinde aktif yoğurt kültürü bulunan sade yoğurt
3 yemek kaşığı yağsız süt tozu

Yapılışı :
Sütü 1 litrelik tencerede 38-46 dereceye kadar ısıtın. ( Sütü bileğinizin iç kısmına damlattığınızda yakmasın ). Yoğurdu ve süt tozunu ekleyip iyice karıştırın. Biz önce ikisini ayrı bir kasede iyice karıştırıp sonra süte ekledik. Yoğurdu koyulaşana kadar, 4-6 saat ılık bir yerde bekletin. Biz bir beze sararak radyatörün altına koyduk. Açınca yoğurdu bir süre buzdolabında tutun. Soğudukça koyulaşacaktır.


Ve kitaptan bir not : yoğurdu sade olarak, içine meyve katarak yiyebilir veya baharat ekleyerek salata sosu yapabilirsiniz.

Bu ödevi öğretmenleri mutfağa bir kimya laboratuvarına baktıkları gözle bakmaları ve yemek yaparken meydana gelen kimyasal tepkimeleri görmeleri için vermiş. Becerilerini geliştirmeleri ve sorumluluk kazanmaları açısından da faydalı olacağını düşünüyorum. Daha yapmamız gereken 6 tarif var. Gelişmelerden sizleri de haberdar edeceğim. İyi haftalar...

Yorumlar

umran dedi ki…
masallah prensese;)
darisi benim basima;)
akçahan dedi ki…
Elleri dert görmesin Prensesin. Bizim için gül yanağından öpermisin Annesi ?.. Sevgiyle.
LaMa dedi ki…
Ne sirin degil mi:) Hem fen ogreniyor okul icin, hem de yemek mutfak okulu icin :)
Yeni tarifleri sabirsizlikla bekliyoruz!!!
kuzine dedi ki…
Ben de yeni bir şey öğrendim :))çok uzun zamandır evde yoğurt yapmıyorum.
Yoğur mayası ile süt tozunun karıştırıldığını bilmiyordum.
Minik eller bana anlatır mı? neden yoğurt ile süttozu karıştırılmış. Diğer tariflerini de bekliyoruz :)
Sevgiler.
Bocuruk dedi ki…
Ümran'cığım,
Sağol :) Seninkiler de yapacak inşaallah. Öp onları yerime :)

Sevgilerimle...

Semanur'cuğum,
Sağol canım :) Tabii ki öperim hem de seve seve.

Sevgilerimle...

Lama'cığım,
Aslında ilk duyduğumda biraz kızmıştım ne saçma bir ödev falan demiştim. Ama sonra güzel prensesimin hevesini görünce bu defa da kendime kızdım. Yanlış düşünmüşüm çok da hoş oluyor. Diğer tarifleri de vereceğiz kısmetse canım :)

Sevgilerimle...

Kuzine'ciğim,
İnan ben de süttozu olayını bilmiyordum. Ben de kızım sayesinde öğrendim. Sabah bir parçacık tattım yğurdu ve çok da güzel olmuştu. Bebekliklerinde hep evde yapardım yoğurtlarını ama büyüdükçe bıraktım. Aslında o kadar da güzel bir tadı oluyor ki. Güzel prensesime akşam sorunu aktaracağım. Bakalım ne cevap verecek? Diğer tarifleri de yaptıkça yayınlayacağız inşallah.

Sevgilerimle...
Hulya dedi ki…
ne guzel ya,ellerinize saglik
Açalya dedi ki…
Hem prensesin fen ogretmenine hem de prensese kocaman bir aferin!
renkler dedi ki…
Canım, ben sanki yorum yazmıştım bu postuna... Bunadım mı ne... Hatta demiştim ki ödevler bayağı tuhaflaştı! Eskiden bu tip ödevler ancak el işi- ev ekonomisi gibi derslerde verilirdi. Fen dersinde olması ilginç... Aslında çok hoş olmuş, prenses bayağı eğlenmiştir:-)
Bocuruk dedi ki…
Hülya'cığım,
Önce saçma gelse de bu ödev, sonra ben de çok zevk aldım. Çünkü düzen merakım yüzünden kızlarla mutfakta pek bir şey yapmıyorum. Birlikte yapmak çok hoş oldu :)

Sevgilerimle...

Açalya'cığım,
Evet canım bence de ikisine de bravo :)

Sevgilerimle...

Renklercim,
Biliyor musun ben de senden böyle bir yorum okudum sanki:)Ve evet prenses çok mutlu oldu. Dün akşam da ikinci tarifi yaptık. Kuskus pişirdik. Ama tarçın ve kuru üzüm ilaveli bir tarifti ve bizim damak zevkimize pek hitap etmedi. Bakalım kim yiyecek?

Sevgilerimle...
Aybike Ceylan dedi ki…
Sevgili Bocuruk,
Ne kadar guzel yapmissiniz elinize saglik, bize de ogrettiginiz icin ayrica tesekkurler.
gecmis sevgililer gununuzude tekrar kutluyorum.
Sevgiler
nilay dedi ki…
Sevgili Bocuruk ;
ikinizinde ellerine sağlık :) bakıyorum da ,yeni eğitim sistemi ne kadar farklı...benimde 2 yeğenim var ,onlardan biliyorum...yanlız gördüğüm kadarıyla velileri de içinde tutuyor eğitimin sürekli...yani onlarla beraber sizlere de karne vermeliler bence diye düşünüyorum :)yeni sistemde velilerin yükü oldukça fazla...işiniz zor ,kolay gelsin sana ;)


sevgiler
Adsız dedi ki…
SELAMLAR,
Küçük prensesimizin ellerine kollarına sağlık..
Bana da çok enteresan geldi mayaya süttozunun karışması bir de fen de bu tür ödevlerin verilmesi..
Aferin prensese şimdiden başladı en zoru ile her ne kadar ödev mahiyetinde olsa da bakarsın bundan sonra yoğurtlarınızı kızın yapar ne dersin tatlım.
Dün sana yorum yazmıştım ama yok olmuş hayret ettim doğrusu..
Bu tatlı prenses bana da yorum yazmıştı ve ben çok mutlu olmuştum.
Çok öpüyorum onu hemde çooook..

Sevgiyle kalın canım..Gül/d.tadı
Bocuruk dedi ki…
Aybike'ciğim,
Canım sağol. Yapıyoruz işte bir şeyler. Bakalım bu akşam hangi tarifi yapacağız?

Sevgilerimle...

Nilay'cığım,
Teşekkürler canım :) Evet bu yeni sistem çok değişik. Ve aslında ben çok da tasvip etmiyorum. Nasıl edeyim :) Hadi yemek tarifi neyse ama o kadar değişik projeler var ki yapmaları gereken. Ev atölye gibi. Zaten dağınıktır prensesim şimdi istese de toparlanamıyor. Karne vermeseler de ben gelen karneden kendi payımı çıkarıyorum :))

Sevgilerimle...

Canımmmm Gül'cüğüm,
Ne kadar sevindim yorumuna. Seni çok merak ediyordum. Gerçi bugün başka arkadaşların sayfalarında da yorumuna rastlayınca rahatlamıştım biraz. Maya ve süttozunun neden karıştığını yaz demiştim, bilmiyormuş araştıracağım dedi. İnan ben de bilmiyorum canım ama sonuç güzeldi. Dünkü yorumunu görmedim. Bu beta blogger ı hiç sevmedim hiç. Pınar'ın klubesine yorum yazdım belki 10 defa bir türlü gönderemedim bugün. Var bir aksilik ama anlayamadım. Bu arada prenses senin pastaya bayılmış bana baskı yapıyor yap diye. Ama annesinin şeker hamuru tecrübesi yok :( Tabii denemek lazım, uğraşmak lazım değil mi? Canım babanı da merak ettim. Umarım sağlığı daha iyidir. Ve bu arada sayfana dönmeni de sabırsızlıkla bekliyorum. İnan seni özlüyorum ve diğer arkadaşlar da öyle eminim. Ben de seni çoookkkk öpüyorum. Annene ve babana da hürmetler.

Sevgilerimle...
Adsız dedi ki…
Elvancım ellerinize sağlık :) Tülin
Bocuruk dedi ki…
Canımmm,
Sağol tülincim. Darısı başına :)

Sevgilerimle...
hayalperisi dedi ki…
valla bu ise en cok benim kocam sevinecek evlendik evleneli yalvariyor ne olur yogurdu evde yap diye bende hep hazir aliyorum hemen deneyip neticeyi yazacam

bu arada 6 tarifi bekliyorum takipteyim ona göre
Gün dedi ki…
Ben de merak ettim neden süt tozu katıldığını :) Kıvam kazandırmak için olabilir mi acaba? Öğretmene sorsun bence ? :))
Unknown dedi ki…
Elvan,
sana yazicak ozel mil bulamadim sayfada,Ozel seyleri mailleselim olrumu.Bana atarsan mail sana dair ilgim olur...oradan yazisalim..

gulenayinsofrasi@gmail.com
Ellerinize sağlık, siz anlatınca aklıma oğlum bebekken ona taze taze olsun diye gün aşırı bardak içine mayaladığım yoğurtlar geldi..
Bocuruk dedi ki…
Hayal Pericim,
Evet aslında hep evde yapmak lazım. Ama maalesef zorumuza geliyor hazır alıyoruz. Diğer 6 tarife gelince aslında bir tanesini daha yaptık. Kuskus pişirdik. Ama sonra tarifte tarçın ve kuru üzüm ilavesi vardı onu da yapınca pek bizim damak zevkimize uygun olmadı ben de yayınlamadım.

Sevgilerimle...

Gün'cüğüm,
İnan ben de merak ettim. Ve evet ben de öğretmenine sor dedim bakalım ne cevap gelecek.

Sevgilerimle...

Gülenay'cığım,
Tamam canım en kısa zamanda mail atacağım sana.

Sevgilerimle...

Böğürtlengözün annesi,
Evet ya bebekliklerinde hep yaptık aynı şekilde. Aslında hep öyle yapsak keşke :)

Sevgilerimle...

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ