ALAÇATI ALAVYA OTEL DE TEA&POT ETKİNLİĞİ




Alaçatı' nın gözbebeği... Öyle diyorlar Alavya Otel için. İlginçtir bu otelden ilk defa ülkemden kilometrelerce uzakta Türkmenistan' da haberim oldu. Eşim Türkmenistan' a sayısız eserler kazandıran Polimeks Firması nın inşaa ettiği Aşgabat Uluslararası Havaalanı nda çalışmak üzere oradaydı ve ben de yanına gittiğimde ofiste şirkete ait dergilerden birinde görmüştüm Alavya' yı. Malum artık her şey sosyal medyadan takip edildiği için de instagram hesaplarını takibe alıp her paylaştıkları fotoğraf sonrası orada kısa da olsa bir tatil yapmayı hayal ettim.

Ancak Alavya ya tatil için değil de, May iletişim den Meltem hanım ın Alavya Otel işbirliği ile organize ettiği dünya çaylarını İzmir e getiren ilk isim olan Tea&pot Workshop u na katılmak için gittim. İşte şimdi sizlere o günden bana kalanları anlatmaya çalışacağım. Bir de sürpriz, tam da sonbahara kışa yakışan bir kek tarifim olacak. Tarif Alavya mutfağı ndan Hüseyin Şef e ait.



Tea&Pot; Zeynep ve Nihan hanım tarafından 2009 yılında İzmir de kurulmuş. Bir süre çaylarını kendi işlettikleri kafede sunan; biri İletişimci, diğeri Gıda Mühendisi, aynı zamanda elti olan bu tatlı kadınlar 2015 den bu yana çay menüsü oluşturmak isteyenlere danışmanlık hizmeti veriyorlar, ürünlerini internetten online satış sistemi ile dileyene ulaştırıyorlar ve işlerinin en keyif alarak yaptıkları kısmı olduğunu söyledikleri atölyeler, workshop lar düzenliyorlar.

O gün bize daha çok çay çeşitlerinden ve kısaca çayın tarihçesinden bahsettiler. Çay ilk olarak Çin de kullanılmaya başlanmış, Türkiye ye 1917 yılında gelmiş daha doğrusu daha önce yetiştirmeye çalışılıp doğru iklimi bulamayan bu bitkinin Atatürk ün teşviki ile Rize taraflarında yetişebilirliği anlaşılmış.




Siyah çay bizim özelliklere kahvaltılarımızın vazgeçilmezi. Ancak metabolizmamız hızlansın istiyorsak yeşil çay, antioksidan özelliği öne çıksın istiyorsak beyaz çay da günün her saatinde tercih ettiğimiz içeceklerden oldu. Yaprakların işleniş biçimiyle siyah ve yeşil çaydan ayrılan oolong çayı varmış bir de. Ve inanın ben bu çayı ilk kez o gün duydum. Sayısız faydaları var. Ödem atıcı olması en önemli etkilerinden.




Bir de yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz çaylara aroma ve renk katan bitkiler çiçekler var. Hepsinin vücuda ayrı bir etkisi faydası var. Ve karışım çaylarda kullanılıyor. O gün aklımda kalanlardan kısa kısa; 



Mavi kantaron diğer adıyla peygamber çiçeği antioksidan özelliği yüksek bir bitki. Aromatik tadı yok
Altınotu: Mayhoş bir tadı olan bu bitki Teapot un ürünlerinden bahar çayında bulunuyor. C vitamini oranı yüksek aroması yok.
Ekinezya : Tek başına içilebilir. Hamilelere, böbrek ve tansiyon hastalarına önerilmez. Bağışıklık sistemi güçlendirici etkiye sahip.
Medine Çiçeği : Ilık bölgelerde yetişen bu bitki vitamin, potasyum, magnezyum açısından zengin.
Gül tomurcukları : Açmamışken karıştırılır. Aroması vardır. Sinirleri ve kasları gevşetir, rahatlatır. 
Yasemin Çiçeği : 2-3 tomurcuk sinirleri yatıştırır, gevşetir.
Nergis Çiçeği ve Ebegümeci : Migrene iyi gelir. Sindirimi rahatlatır. Metabolizma güçlendirir. Tek başına içmek zor çaya karıştırarak vitsaminini artırabiliriz.
Limon Otu : Yeni yeni kullanılıyor. Limonumsu tadı var ve bol c vitamini sağlıyor.
Yıldız Anason : Tomurcuk halindedir.Keskin aroması vardır. Sadece bir kanat kullanımı yeterlidir. Et yemeklerinde de kullanılır.
Hibiscus : Kırmızı-mor renkte ve vitamin oranı yüksek.
Kuşburnu : Özellikle C vitamini ve çaya rengini verir.
Adaçayı : Antiseptik, antibakteriyel özellikleri var.



Tea&Pot un internet sayfasını incelemenizi öneririrm. Ayrıca yakın zamandaki İzmir Çay Festival i sırasında Tea&Pot kurucuları ile yapılmış çok güzel bir söyleşi yi de okumanızı tavsiye ediyorum.



Alavya Otel bu worshop a ev sahipliği yaparken huzurlu, rahat, zevkle dekore edilmiş şık ortamı sağlamakla kalmadı çay tadımlarına eşlik eden güzel ikramları ile beğenimizi topladı. Lavantalı kurabiye, tarçınlı kurabiye, parmesanlı galetalar nefisti.




Ama Alavya Otel in güleryüzlü samimi personeli bunlarla da yetinmedi. Hüseyin Şef yanımızda balkabaklı tahin soslu bir kek yaptı. 




Tarifi hazırladığı masaya öyle bir dekor hazırlamışlardı ki; dışarıdaki yazdan kalma güne rağmen, sonbaharı ve gelen kışı sımsıcak hissettirdiler.



Hatta mutfağa hep birlikte inip fırına attık. Piştiğinde de ikram ettiler.




Ne çay tadımları, ne ikramlar bitmedi. Bol bol çay çeşitlerini tattık. Kurabiyeler, galetalar, kekler derken, bir de mutfak personelinden genç bir hanımın yaptığı balkabaklı cheescake i de yeme şansı bulduk.



Evet şimdi gelelim Hüseyin Şef in karşımızda yaptığı Balkabaklı Tahin Soslu kek tarifine. Keki tabii ki evde denedim. Çok lezzetli kısa sürede tükenen bir kek oldu bizim için. Görsellikte Hüseyin Şef i yakalayamasam da inanın lezzette yakaladım. 


BALKABAKLI KEK ve TAHİN SOS



Malzemeler :

2 1/4 su bardağı un
1 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
1/2 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı toz zencefil
1 1/4 su bardağı püre balkabağı
3/4 su bardağı buttermilk (kefir kullandım)
1 çay kaşığı vanilya özütü ( 1 paket vanilya kullandım )
1/2 çay kaşığı akağaç şurubu ( çiçekbalı kullandım )
3/4 su bardağı tereyağı oda sıcaklığında
3/4 su bardağı esmer şeker
1/2 su bardağı şeker
3 yumurta 
1 su bardağı irice dilimlenmiş ceviziçi

Tahin Sos İçin :

1 yemek kşığı tereyağı
1/4 su bardağı tahin
1/4 su bardağı süt
3/4 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı limon suyu




Yapılışı : 

Fırınımızı önceden 175 dereceye ayarlıyoruz.
Kek kalıbımızı bolca sıvı yağ veya pişirme spreyi ile yağlıyoruz
Elenmiş unu, kabartma tozu, karbonat, tuz, muskat ve toz zencefili bir kapta birbirine karıştırıyoruz
Balkabağı püresi, buttermilk ( oda sıcaklığındaki süte bir kaç damla limon ilavesi ile siz de yapabilirsiniz. Ben kefir kullanmayı tercih ettim ), vanilya özütü, akağaç şurubunu çırpın.
Tereyağı, esmer şeker ve beyaz şekeri krema haline gelene kadar 5 dakika çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyin.
Tereyağlı yumurtalı bu karışıma kuru malzemeleri ve balkabaklı karışımı 3 seferde yedirin.
Bütün karışıma cevizleri ekleyin.
Karışımı önceden yağladığımız kaba koyup önceden ısıtılmış fırında 40-50 dk ve fırınınıza bağlı olarak içine batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin.
10 dk dinlendirdikten sonra ters çevirip tel tepside soğumaya bırakın.

Sosumuz için : Tereyağını eritin. Tahin ve sütü karıştırın. İyice pürüzsüz olana kadar ısıtın. Ocaktan alıp pudra şekeri ve limon suyunu ekleyip pürüzsüz olana kadar karıştırın.
Kek henüz ılıkken sosu üzerine dökün.

Benim sosum tahinin sonunu kullandığımdan olsa gerek biraz daha koyu bir kıvam oldu. Ve akışkanlığı sağlayamadığım için üzerine sürmek durumunda kaldım.

Tadı nefis bir kek olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

Bu keyifli etkinlik için Alavya Otel Personeline, May İletişim Meltem Hanıma, Tea&Pot kurucuları Zeynep ve Nihan hanıma tekrar teşekkür ederim.

Yorumlar

nergis mevsimi dedi ki…
Bal kabağı ve tahinle gerçekten tam kışlık bir kek olmuş; Hüseyin şefin de, senin de ellerinize sağlık.
Şermin KILIÇ dedi ki…
Elvancım eline sağlık tam mevsimi balkabagını cok severim mutlaka deneyeceğim ben de :)) Çaylar hakkında ne çok bilmedİğim varmış paylaşımın için çok teşekkürler :))

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ