Cuma, Ekim 30, 2015

AŞURE

Amann Allahıımm! Blogumu güncellemeyeli aylar olmuş! Hem de blog yazarıyım deyip blogunu güncellemeyenlerin çok ayıplandığı bu günlerde. 

Kendimce açıklık getireyim; blog benim hobilerimden bir tanesi. Bunu bir amaç uğruna yapmıyorum. İzleyicim şu kadar olsun, tariflerim şöyle beğenilsin, böyle rağbet görsün değil hiç bir zaman derdim. Markaların reklam yeri de olmadım. Bir marka veriyorsam sahiden beğendiğim güvendiğim içindir emin olun ki. Sadece tarif vermiş olmak için de tarif yazmadım. Başkasının tarifini kendim keşfetmişim gibi de yazmadım. Tarifi kimden aldıysam, nereden duyduysam ki bu bir tv programı dahi olsa kaynak belirtmeye çalıştım. İnanın ben kendimden memnunum. Haa evet gönül ister ki daha sık yazayım ama olamayabiliyor. Aynı tarifin değişik et cinsleri ile yapılışını koyup da blog güncellemiş olmayı da hiç istemiyorum. Ayrıca blog dünyasının ilk zamanlarını çok özlüyorum. O sadece hobi olarak yapıp birbirini destekleyen bloggerları. Şimdilerde herkes hırslı, herkes yarışıyor. Yarışlar hep ters etki yapmıştır bende. Belki de bundan dolayı eskisi kadar sık yazamıyorumdur kimbilir?




Aşure yapmak her seferinde korkutmuştur beni ne yalan söyleyeyim. Miktarı ayarlayabilecek miyim? Kıvamını tutturabilecek miyim? Lezzeti nasıl olacak? Ama her seferinde de yiyenler tarafından çok beğenilen aşureler yapıyorum çok şükür ki. Blogu en çok ben kullanıyorum ya hani bir dahaki sefere hemen bakayım buradan yapayım, benim gibi tereddütü olanlar varsa bakıp yapsınlar diye düşünüp tarifi yazayım dedim. Tarif tabii ki annemden öğrendiklerimden ve oldukça sade bir aşure tarifi.

Malzemeler :

500 gr aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı doğranmış kuru kayısı
2 portakal kabuğunun rendesi
İsteseniz 1 adet çubuk tarçın
5 lt su
6 su bardağı toz şeker

Süslemek İçin : Ceviz, badem, file badem, file fıstık, çam fıstığı, fındık ve nar taneleri
Arzu ederseniz susam, hindistan cevizi

Yapılışı :

Buğdayı suyu durulana kadar 6-7 defa yıkayın bu çok önemli çünkü iyi yıkanmayan buğdayın aşuresi çok koyu renkli oluyor. İyice yıkanınca suda bekletin. Sonra buğdayı bir tencereye alıp suyunu ekleyin ve bir kaç taşım kaynatıp altını kapatıp 1 gece bekletin. Sabaha buğdayların şişmiş ve patlak patlak olduğunu göreceksiniz.

Nohutu ve fasulyeyi de akşamdan ıslatıp sabah ayrı ayrı haşlayın.

Kuru üzümü ve doğranmış kuru kayısıyı sıcak suda bekletin.

Buğdayın üstüne kaynamış su ekleyin ve kaynatmaya başlayın. Üzerindeki köpükleri ara ara alarak 1 saat kadar kaynatın. Bu arada zaten suyunun kıvam aldığını ve buğdayın yumuşadığını göreceksiniz. Sıcak suda bekletip sularını süzdürdüğünüz kuru üzüm ve kuru kayısıyı ekleyip kaynatmaya devam edin. 5 dk sonra nohutu ve fasulyeyi ekleyin. Portakal kabuğu rendesini de ekleyin. 

Su ve şeker oranını ben yazdım ama herkesin zevkine göre değişebilir. Ben çok katı aşure sevmiyorum. Soğuduğunda kıvamının biraz daha katılaşacağını da göz önünde bulundurun. Şekeri de soğuyunca daha azalacaktır. 

En son şekeri de ekleyip eriyene kadar karıştırıp altını kapatıyoruz. Kaselere aldığımız aşurelerimiz soğuduktan sonra sevdiğimiz çerezlerle meyvelerle üstünü süslüyoruz.

Allah yaptığımız aşureleri ve hayırları kabul etsin. Hepimizin evini bereketlendirsin.

Sevgiyle kalın :)


3 yorum:

Mia Wallace dedi ki...

tariflerine bayılıyorum!!

yemedim tadını bilmiyorum ama görüntüsünden bile tadının enfes olduğu belli canımın içi ellerine sağlıık :)

Şeniz Akgündüz dedi ki...

Ellerine sağlık Elvancığım. Allah kabul etsin. Bende çok severim.Karanfil de bırakırım .
Evinden bereket, sağlık,mutluluk,sevgi eksik olmasın.
Sevgilerimle

Berceste Berceste dedi ki...

Biz böyle güzeliz Böcürüğüm :) Bak yıllardır yazsak da yazmasak da uğrayıp bir hal hatır soruyoruz. Bizim zamanımızın blog yazanları kardeş gibi :) Ne çok şey paylaştık. Düğünler, doğumlar, ölümler... Hangi reklam ya da hangi acayip tarif bu kardeşliğin yerini tutabilir ki?
Sevgiyle...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...