Pazar, Nisan 08, 2012

KAHVALTI SOFRAMDAN İKİ TARİF


Blog arkadaşlarım için hazırladım bu kahvaltı sofrasını. Bir kaç tarifi de sayfamda paylaşayım istedim. Çok ara verdim yine. Facebook du twitter dı derken blogları iyice ihmal eder olduk. En azından benim için durum böyle.

2 yıldır çalışmıyorum takip eden arkadalarım biliyorlar. Ama günlerim o kadar yoğun geçiyor ki çoğu zaman akşam yorgunluktan bitap düşüyorum. Bu uğraşılar sağlıkla ilgili olduğunda yükü yüreğime de biniyor, işte o kötü. Onun için durmadan sağlık olsun da gerisi önemli değil deyip duruyorum. 40 yaşı geçince böyle oluyormuş demek ki insanın içine bir korku düşüyormuş. Allah ım kimseyi korktuğuna uğratmasın.

Neyse gelelim tariflere:)

İlk tarif denediğim bütün reçetelerinde yüzümü güldüren Sevgili Müge' ye ait. Baklava yufkası ile kıymalı börek; çıtır çıtır... yiyenin mutlaka bir tane daha yediği enfes bir börek.




Malzemeler (16 parça börek için)
  • 12 Adet Baklava Yufkası
  • 250 Gr. Kıyma
  • 3 (Orta Boy) Kuru Soğan
  • 1 Yemek Kaşığı (Tepeleme) Kuş Üzümü
  • 1 Çay Kaşığı Şeker
  • Tuz - Karabiber
  • 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ (İç harcı için)
  • 2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ (Yufkaların arasına sürmek için)
  • 1 Yumurta Sarısı (Böreklerin üzeri için)
  • Susam (Üzerine serpmek için)

Yapılışı

  • Öncelikle iç harcını hazırlayın. Soğanları minik minik (yemeklik) doğrayın. Zeytinyağ ile orta ateşte, renkleri sararıp şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Kıymayı ekleyin. 4-5 dk. sürekli karıştırarak kavurun. Tuz, karabiber ve şekeri ekleyin, bir kez karıştırıp ocağı kapatın ve kuş üzümlerini ekleyin. soğumaya bırakın. (Kuş üzümlerini ayıkladıktan sonra, ılık su içinde 10 dk. bekletip, süzün ve harca o şekilde ekleyin.)
  • 1. yufkayı tezgaha serin, fırça ile üzerine sıvı yağ sürün. 2.yufkayı üzerine serin, tekrar sıvı yağ sürün. 3. yufkayıda serdikten sonra yağ sürmeden, kıymalı harcı üzerine serpiştirin. (Nohut büyüklüğünde ve mümkün olduğunca eşit serpmeye gayret edin)
  • Yufkaları, nazikçe ama mümkün olduğunca sıkı şekilde rulo yapın ve 4 parça olacak şekilde kesin.
  • Tepsinizi hafifçe yağlayın ve börekleri dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.
  • 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk. üzeri kızarıncaya kadar pişirin.



İkinci tarif bana göre blog dünyasının duayenlerinden Sevgili Hatice' nin. Mısır Gevrekli Kurabiye tarifinde değiştirdiğim tek şey hamuru hazırladıktan sonra streç filme sarıp biraz dolapta beklettikten donra dilim dilim kesip yağlı kağıda dizmek oldu.

Mısır Gevrekli Kurabiye

Malzemeler:

  • 150 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 100 gr (yarım su bardağı) toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 100 gr kuru üzüm (1 su bardağı)
  • 180 gr un (1,5 su bardağı)
  • 120 gr mısır gevreği (4 su bardağı)

Hazırlanması:

  1. Fırını 165C'ye getirip ısıtın. Tepsiyi yağlayıp hafifçe un serpin. (ben yağlı kağıt serdim)
  2. Derin bir kabın içinde tereyağı ve toz şekeri mikser veya çırpma teliyle karıştırarak yumuşatın.
  3. Yumurtayı ekleyip 1-2 dakika daha karıştırın.
  4. Kuru üzüm, un, mısır gevreğini ekleyip 1-2 dakika daha karıştırarak hazırlayın. (tarif karıştırmayın diyor ama ben elimle karıştırınca ancak toparlandı karışım)
  5. Önceden hazırladığınız tepsiye kaşık yardımıyla aralıklı olarak dökün.
  6. Önceden ısıtılan fırında 15-20 dakika pişirin.
  7. Tepsileri fırından çıkartıp soğumaya bırakın.


Çocuklarınıza mutlaka yapın bu kurabiyeden. Bayılıyorlar benden söylemesi:))




Kahvaltıdaki tatlılardan bir diğeri daha önce tarifini verdiğim Cevizli Tatlı ve meyveli kup. Kupların üzerinde kullandığım pelte Dr Oetker' in blog toplantısında bizlere hediye ettiği paketten:)




Kahvaltıdaki ekmekler de makinada kendi yaptığım ekmeklerdi. Özellikle hellimli olan çok beğenildi. Tarifleri 40Fırınekmek sayfasından aldım. Beyaz unla yapılanı Dereotlu Hellim Peynirli ekmek ve tam buğday unu ile yapılanı Cevizli Ekmek tarifi baz alınarak yapıldı. Tavsiye olunur:))

Herkese sağlıklı, huzurlu ve bereketli bir hafta diliyorum...

Not: Fotoğraflar için Sevgili Figen' e çok teşekkür ediyorum.

10 yorum:

Feyza S. dedi ki...

İkisini de denemel lazim :) nefis gorunuyorlar!

sarımutfak-hande dedi ki...

herşey harika olmuş ellerine emeklerine sağlık

PaSaSofraM dedi ki...

Porselendemlik.com tarafından hazırlanan
"Porselen demlik çay saati etkinliği"nin 74.hafta ev sahibesiyim.
7 Nisan 2012-7 Mayıs 2012 tarihleri arasında
http://pasasofram.blogspot.com/ adresimde göndereceğiniz birbirinden
güzel tarifleri yayınlayacağım...
Tariflerinize 74.hafta porselen demlik çay saati etkinliği için Paşa
sofram' a gönderiyorum diye not düşüp
bana haber verdiğiniz takdirde tariflerinizi almaya geleceğim :)
Etkinliğimize istediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz,
lütfen çayın yanında gönderilecek tarifler olmasına dikkat edelim,
etkinliğimize herkes davetlidir,isteyen herkes katılabilir,
lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar...

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Elvancım; ne telaştasın, rahatsızlığın ne derece ciddi bir şey bilmiyorum ama bana halen dönememene üzüldüm. Zira buradaki yorumumu bile onaylayamamışsın henüz.. Senin gelmeni çok istiyorum ve gelip gelemeyeceğini bilmek istiyorum. Çok mu şey istiyorum? Hadi n'olur.. Gözüm cevabında:)) Telefonun yok çünkü bende..

renkler dedi ki...

Bocurukçuğum, eski arkadaşlara birbakayım dedim:) aradabir de olsa hala yazıyor olman güzel. kendine iyi bak

herşey tadında dedi ki...

ellerine sağlık canım paylaşımların bol bol olsun inşallah sevgiler;))

Fincan Teyze dedi ki...

ellerinize sağlık...
çok güzel bir sofra. bloğunuzu tesadüfen gördüm. izlemeye aldım. ellerinize sağlık.

Cafe Gusto dedi ki...

Canım ellerine sağlık uzuuun zamandan sonra blogları geziyorum da:)))sevgiler...

Mia Wallace dedi ki...

bu kahvaltı masasına bayıldım!

Seda Tarım dedi ki...

Bloğunuzu diğer blog sitelerinden ayıran özelliği , yaptığınız paylaşımlar ve düşünceleriniz. Uzun süredir bloğunuzu ziyaret ediyoruz bundan da çok keyif alıyoruz. Parça kontör olarak teşekkür ederiz ve başarılarınızın devamını dileriz.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...