ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI



Pazar günleri evimizin hemen karşısına, kendi ürettiklerini köyden getirip satan bir karı koca tezgah açıyor. Evimizin hemen altında iki büyük market ve karşısında yine bir büyük market olduğu halde haftalık sebze alışverişimi bu pazarcıdan yapmaya gayret ediyorum. Bir nevi organik mini pazar yani... Bugün aldıklarım arasında yer elması da vardı. Alışveriş yapan beylerden biri yer elması seçtiğimi görünce "onu pişirecek misiniz?" diye sordu ve pişirildiğini duyduğunu ama hiç pişirilmişini yemediğini söyledi. Çiğ olarak tükettiklerinden bahsetti. Ben de ona kendi yaptığım şeklini tarif ettim ve pişirdiğimde sayfamda da yer vereyim bu tarife diye düşündüm. Bildiğiniz klasik zeytinyağlı sebze tarifi ama daha önce hiç yapmayanlar için ölçü vererek tarif edeyim isterseniz :)

Malzemeler :

1 kg yer elması
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet havuç
1 kahve fincanı pirinç
3 su bardağı kadar su
karabiber, tuz
1/2 demet dereotu

Yapılışı :

Kabukları soyulan yer elmaları ile havuç doğranır ve kararmalarını önlemek için limonlu su içerisine alınır. Bir tencereye zeytinyağını koyup ocağın üzerine alalım, küçük kare olarak yemeklik doğranan soğanları pembeleşene kadar kavuralım. Üzerine sudan çıkardığımız yer elması ve havucu ilave edip, tuz-karabiber ekleyelim. Ayıklanıp yıkanmış pirinçleri de tencereye alalım ve suyunu koyalım, pişmeye bırakalım. Yer elmaları yumuşayıp pirinçler de piştiğinde altını kapatalım ve dereotunu serpip karıştıralım.

Yer elmasının tadını piştiğinde enginara benzetiyorum ben. Bugün güzel prensesim de aynısını söyledi bana ve çok hoşuma gitti. Onun böyle sebze seviyor olması o kadar mutlu ediyor ki beni. Sanki her lokmada sağlık kazanıyor. Miniğim bile konuştuklarımızdan etkilenip iki çatal aldı ki şimdilik bu bile yeter. Eminim o da ablası gibi gittikçe daha çok sevecek bu tatları :)

Yer elmasının faydaları neler derseniz ; Vücut direncini arttırır. İçerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelir. Anne sütünü arttırmaya yardımcı olan yer elması emziren anneler için de faydalıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Cildi güzelleştirir. Bu kısacık bilgiden sonra tam mevsimi olan bu sebzeyi hem pişirerek hem de çiğ olarak bol bol tüketelim diyorum.

Bütün öğretmen ve öğrencilere hayırlı, başarılı, sağlıklı bir ikinci dönem, herkese sağlıklı ve mutlu bir hafta diliyorum.



Yorumlar

Berceste dedi ki…
Oh ne sanslisiniz tazecik sebzeleri elinizin altinda bulabildiginiz icin.

Yerelmasini fazla kacirinca neler oldugunu da soyleseydin ama :)Ben bebekken yedirmisler bana, fazla yedirmenin cezasini da cekmisler :)

Taze halini kestaneye benzetiyorum ben de. Ikinci yari yil icin tum dileklerine katiliyorum. Sevgiler...
Unknown dedi ki…
Selam;
Ellerine sağlık canım. Bir yerde salatasını yemiştim, çok beğenmiştim.Sadece haşlayıp, zeytinyağı dökmüşlerdi.Biz ailece, çiğ olarak tüketiyoruz.
Çocuklara herşeyi tattırmak gerekir aslında.
Bu arada,tüm öğrenci ve öğretmenlere başarılı bir dönem geçirmelerini diliyorum. Sevgiler...
Safran dedi ki…
Arada ben de pisiriyorum canim, ayni senin tarifinle... Ellerine saglik, yarasin guzel prensesine...
hayat dedi ki…
Canım, çok nefis görünüyor.Eline sağlık.
Sevgiler...

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ