KUZU ETLİ ŞEVKETİ BOSTAN


Egeli olmayıp uzun yıllardır Ege' de yaşayan bir çok kişi gibi ben de buraların hemen hemen her mevsim çeşit çeşit bulunan otlarını çok sevdim. Şevketi bostan bu otlar arasında en uzak durduğum oldu yıllarca. Pazarda her yeni tanıdığım otla ilgili önce satıcısından bilgi ve tarif aldım. Eve alarak döndüysem bu defa da buraya taşındığından beri bir sürü ot tarifi öğrenen annemden o da bilmiyorsa komşularımdan, arkadaşlarımdan öğrenmeye çalıştım. Ama sıra şevketi bostan a gelince almadan geçiyordum. Ne kayıp... Geçen yılki bayramlardan birinde Urla da yaşayan bir dostumuzun ziyareti sonrası yolumuz Urla pazarı ile çakışmasın mı? Her yerde bol bol şevketi bostan olmasın mı? Aldım hem de bolca. Çünkü satıcı pişiremediğim kısmı derin dondurucuya atabileceğimi söyledi. Ben de öyle yaptım. Biraz satıcıdan aldığım bilgi, biraz internette sörf sayesinde bir tarif oluşturdum bizim damak zevkimize uygun. O zamandan beri de ara ara bu eşsiz yemeği pişiriyorum. Ben de, güzel prensesim de bayılarak yiyoruz. Şef zaten evde yok ya, izne geldiğinde de en sevdikleri, en özledikleri yapılmaya çalışıldığı için o henüz tanışmadı. 1-2 defa denk geldiyse de denemek de istemedi. Ne diyebilirim, büyük kayıp... :))

Benim yaptığım şekli ile tarif şöyle:

Malzemeler :

1/2 kg şevketi bostan ayıklanmış, yıkanmış
250 gr kuzu kuşbaşı
Zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 limonun suyu
2 küp şeker
Tuz
2 su bardağı kadar su

Yapılışı :

Ben düdüklü tencerede yapıyorum. Tencereye önce yıkanmış etleri alıyorum biraz sulanıyor suyunu çekince yağı ekliyorum ve etleri biraz kavuruyorum. Küp doğranmış soğanları ilave edip soğanlar ölünce de şevketi bostanı ekliyorum. Üzerine limon suyunu, küp şekerleri, yeterince tuzunu ve suyunu da ilave edip pişmeye bırakıyorum. Etin kokusu 20 dk kadar sonra piştiğini belli ediyor zaten. Afiyet olsun :)

Bugün sömestri tatilinin son günü, tabii haftasonu tatili de var ama. İlk hafta havalar o kadar soğuktu ki deyim yerindeyse burnumuzun ucunu bile çıkaramadık evden. Sadece geçen hafta cuma günü çocuklara bir sinema keyfi yaptırabildim ama çıkışta doğru eve geldik. Bu hafta havalar iyiydi ama bizim keyfimiz yoktu, genelde evdeydik. Sağlık olsun!

Bütün öğretmen ve öğrencilere hayırlı, başarılı, sağlıklı bir ikinci dönem, herkese keyifli bir haftasonu diliyorum.


Yorumlar

Unknown dedi ki…
canım ben de izmir de yaşıyorum adını çok duydum ama ddenemedim daha.ellerine sağlık izmir den sevgilerimle....
Açalya dedi ki…
wow! hep duyuyordum ama hiç yememiştim, nasıl birşey olduğuna bile dikkat etmemişim, Google images sağolsun. Burda bundan hap yapıyorlar, milk thistle adı da. Karaciğere iyi geliyor.
Şevketi bostan diye görünce başlığı ve fotoğrafını, inan patlıcanlı bir yemek sandım, patlıcan diye çağrışım yaptı...ne cahilim.
LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki…
Canım, bu benim de çok severek yediğim bir şey. Üstelik ben anadan-babadan Egeliyim bir de, düşün:)) Ellerine sağlık, pek güzel görünüyor..
E.H dedi ki…
Mrhb.Ellerine sağlık çok nefis görünüyor.En kısa zamanda bizde yapacağız sevgiler...
Cafe Gusto dedi ki…
canım benim bir daha ki yapışında beni de çağır.Pişirmeye denemekten korktuğum ama çok da merak ettiğim bir lezzet bu..Ellerine sağlık...sevgiler...
lezzettabağı dedi ki…
Merhabalar sevgili blogcan,Şevketi bostanı hiç yemedim ama çok merak ediyorum. ismini çok duydum. eline sağlık. Diğer tariflerinizde çok güzel hep takip ediyorum. Uzun zamandır yorum yazma problemi yaşıyorum. İnşallah bu sefer başarılı olurum. İşyerinden kaynaklanan bir kısıtlamamymış.. Güzel bloğuna sevgilerimi bıraktım.
Punto dedi ki…
Eşimle İzmir'de halamı ziyaret ettiğimizde Şirince'ye gideceğimizi söylemiştik. Bize Şevketi Bostan yiyin orada dediler. Biz de yedik. Çok beğendik. Şevketi Bostan sebzesinin kültürünün yetişmediğini, doğada tabii olarak yetiştiğini ve onun için de pahalı olduğunu söylediler.
İzmir'e yolumuz düştüğünde tekrar yeriz artık bir yerlerde.
cincinsfikirli dedi ki…
30 yıldır bir izmirliolarak otlara hiç alışamadım ama şeketibosanlı et yemeğini herkes çok methedyor, sizin sufleniz ve sonrasında da bu şevketi bostan denemeye teşvik ediyor...ellerinize sağlık, sevgiler...

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ