SEBZELİ KİŞ ve EKŞİLİ KÖFTE

Çalışırken bloguma daha çok vakit ayırıyordum. Sadece kendi bloguma değil arkadaşlarımın sayfalarını takip etmeye de. Zamanı daha dikkatli kullanmakla ilgiliydi sanırım. Şu günlerde "zaman" konusunda okuduğum en güzel yazı Momo adlı kitaptan alıntıların da olduğu Sevgili Berceste' nin bu yazısı. Tüm gün okusam bu tür yazıları bıkmıyorum. Yazıya yapılan yorumlar da okunmaya değer, tavsiye ederim.

Gelelim tariflere. Sevgili Evcini' nin bu tarifini kendi malzemelerime uyarladım ben ve fotoğraftaki gibi bir görüntü ile harika bir tat çıktı ortaya... Tarifi ben yaptığım şekliyle yazacağım. Orjinal tarif için tık :)



PIRASALI-HAVUÇLU ve PEYNİRLİ KİŞ

Kiş Hamuru İçin Malzemeler :

Evcini hamur tarifini Sevgili Zinnur' dan almış. Ben de aynı tarifi kullandım. Ancak soğuk su 3 kaşık yetmedi. Kıvamı bulması için toplamda 1/4 su bardağı soğuk su kullanmış oldum.

1 cup un,
fiskeyle tuz,
70 gr soğuk tereyağı,
2-3 yemek kaşığı soğuk su

"Buzdolabında bekletmeden rahatlıkla açılıyor" demiş Zinnur yaptığı yorumda. Ben de mutfak robotunda çektim hamuru ve baktım kendini toparlayamıyor az az soğuk su ekledim ve harika bir hamur oldu. Merdane ile tart kalıbı büyüklüğünde açtım. Kenarları da yükselttim.

İç Malzeme :

3-4 tane pırasanın yeşil yaprakları
1 tane havuç rendelenmiş
250 gr kadar köy peyniri
2 adet yumurta
50 ml krema
50 ml süt
Karabiber, muskat rendesi


Pırasalar için aynen tarifteki söyleneni uyguladım. Yani temizleyip doğradıkatn sonra kaynar suda 10 dk. bekletip sonra soğuk sudan geçirdim ve suyunu iyice süzdüm. Havucu rendeledim karıştırdım. Peyniri elimle ufaladım. Bir çırpma kabında yumurta, süt ve kremayı çırpıp, karabiber ve muskat rendesi ile tatlandırdım. Hamuru kalıba serip dolaba koymuştum. İç malzeme hazır olunca dolaptan çıkarıp önce sebzeli içi sonra sıvı malzemeyi koydum. Önceden ısıttığım 200 dereceli fırında 45 dk kadar pişirdim.

Görüntü aşağıdaki gibiydi. Acele edip düzgün dilim çıkaramayınca bu fotoğrafla yetinmek zorunda kaldım. Kızlarım geldiğinde yemek sırasında daha düzgün dilimler çıkardım ancak o zaman da sofra telaşıyla makine yanımda yoktu.



Bir diğer tarif Şef'in (Sevgili Eşim) en sevdiği yemeklerden biri. Yanımızda olmadığı için bundan yiyemedi ama ben hem yemeği yaparken hem de yerken hep onu düşündüm :(

Bu tarifi uzun zamandır yapıyorum. Şu anda sayfası sadece davet ettiği kişilere açık olan Sevgili Yeşim' den almıştım. Ara sıra kendimce değişiklikler yapsam da genel hatlarıyla kullandığım tarif bu. Link veremiyorum ama Yeşim e teşekkür ediyorum :)

EKŞİLİ KÖFTE




Malzemeler :

500 gr kıyma
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım su bardağı pirinç
5 su bardağı su (Orjinal tarifte 3 bardak ama bu bana hep az geliyor)
1 adet limon suyu
1 adet yumurtanın sarısı
1 yemek kaşığı margarin
Tuz, karabiber

Yapılışı :

Soğan rendelenir. Pirinç yıkanır, süzülür. Maydanoz ince ince kıyılır. Bir kasede kıyma, soğan, pirinç, maydanoz, tuz ve karabiber iyice karıştırılır, yoğrulur. Küçük küçük köfteler yapılıp unlu bir tepsiye dizilir.

5 su bardağı su bir tencereye alınıp, yağ ve tuz ilavesi ile kaynatılır. Kaynayınca köfteler içine atılıp 20 dakika pişirilir.

Yumurta sarısı ile bir limonun suyu birlikte çırpılıp, yemeğin suyundan yavaş yavaş eklenerek ılıtılır. Yavaş yavaş tencereye ilave edilir.

Akşam Güzel Prensesim "Annneeee harikaaa yapmışsın, eline sağlık" dediğinde, miniğim önce itiraz ettiği halde tabağındakileri bitirdiğinde benden memnunu yoktu.

Herkese iyi ve keyifli bir hafta sonu diliyorum:) Bu hafta sonu tüm Türkiye çok soğuk olacak. Herkes kendine çok dikkat etsin lütfen !

Yorumlar

Unknown dedi ki…
Canım tariflerin harika,ellerine sağlık..
Bahsettiğin tarz kişileri önemsememek gerekiyo bence:) Daha başka yapılacak bişey yok sanırım..
Üzüntü verenleri,hayatımızdan çıkaramıyosak,içimizden çıkartıp,bizi yıpratmalarına izin vermeyebiliriz..
Bunu yapabiliriz :)
Fatma dedi ki…
İkisi de harika görünüyor, aç aç bakmamak lazım yemek tariflerine, insanın iştahı daha çok kabarıyor, ellerinize sağlık:))
LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki…
Elvancım, ben de Zeliha'ya katılıyorum. Uzmanlar da böyle düşünüyor zira. 'İnsanları değiştiremezsiniz, o halde kendinizi değiştireceksiniz' Yani kendimizi onlardan zarar görmeyecek şekilde psikolojik olarak eğiteceğiz, gerekirse destek alacağız. Böyle yani, maalesef. Yemeklerin harika canım, biz ekşili köfteye soğan koymayız mesela ama böyle de ilginç olmuştur mutlaka..Ellerine sağlık..
Bocuruk dedi ki…
Sevgili Zeliha, Sevgili Fadiş ve Sevgili Serap,
Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için :) Bu arada yazımdaki 2. paragrafı kaldırdım. Hem çok sevdiğim birini üzmekten korktum hem de blogumda böyle olumsuz düşüncelerimi paylaşıp onların bende iyice yer etmesini istemedim. Dedikleriniz doğru kimseyi değiştiremeyiz. Denecek en güzel şey sanırım Allahım değiştiremeyeceğim şeyler için bana dayanma gücü ver duasını etmek.
Hepinize sevgilerimle...
Esma Ercengiz dedi ki…
Elvancım ben de Sebzeli Kiş yapmayı çok istiyorum. Bir türlü fırsat bulamadım.
Çocuklar yediğinde nasıl mutlu oluyoruz değil mi?
fuat gencal dedi ki…
Her ikiside çok leziz ve iştah açıcı olmuş. Ellerinize, emeğinize sağlık.

Saygılar.
Hamarat Hatun dedi ki…
EKŞİLİ KÖFTE benimde favorim birde sizin tarifinizle denicem. bloğunuza ilk defa geldim çok fazla dolaşamadım ama bundan sonra sık sık uğrarım sevgiler.

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ