ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA VE SİVAS USULÜ UN HELVASI (TÜRK GECESİ ETKİNLİĞİ)
Tariflerin ikisi de anneme ait. Kendini iyi hissettiğinde mutlaka bize özel şeyler pişirir. Yerinde duramayan yapısı nedeniyle dinlenmek nedir bilmediği için sadece çok rahatsızsa yatar. Neyse Allah sağlık versin de, o istiyorsa yapsın yorulmasın ama diye düşünüyoruz hepimiz. Son zamanlarda sayfama tarif ekleyemedim. Ama Haziran ayı benim için çok yoğun geçiyor ve de sayfamda yaşadıklarımı da paylaştığım için bu yoğunluktan nasibini alıyor. 5 Haziran Güzel Prensesimin doğumgünü, haziranın ilk hafta sonu yıllardır ÇOCUKCA' nın yılsonu gösteri günü, 20 Haziran miniğimin doğumgünü, babalar günü, 29 haziran sevgili eşim Şef'in doğumgünü, bir de karne telaşı, yaz okulu ayarlamaları derken ben hangi işi ne zaman yetiştireceğimi şaşırıyorum. Ama telaşlar böyle iyi şeyler için olsun:))
Annem dün gece tarifleri yazmış bu sabah bana verdi. Yakın zamanda sizlerle bulgurlu köfte tarifleri de paylaşacağım onları da yazmış sağolsun. Canım annem, ellerine kollarına sağlık.
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA
Malzemeler :
1/2 kg haşlanmış bağ yaprağı
2 su bardağı pirinç
3 büyük kuru soğan
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 tane küp şeker
1 limon
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
tuz, biber, sumak
Yapılışı :
Zeytinyağında yemeklik küp doğranmış soğanları pembeleştirip, pirinci, baharatları, şekeri ilave edip yarım su bardağı suyla hafif pişirip altını kapatalım. Üzerine yeşillikleri ilave edip limonu sıkalım. Yapraklarımızı damarları içe gelecek şekilde mümkün olduğunca ince bir şekilde saralım. Üzerlerine limon ve zeytinyağı gezdirip, yeterince suyunu ilave edip kısık ateşte pişiriyoruz.
SİVAS USULÜ UN HELVASI
Malzemeler :
250 gr margarin
2 küçük kase un
1 küçük kase süt
1,5 su bardağı toz şeker
Yapılışı :
Margarini eritip, unu koyarak pembeleşinceye (burası önemli kararmayacak-pembeleşecek) ve de un kaşığı bırakıncaya kadar karıştırarak kavuralım. Şekeri ilave ettikten sonra süt soğuk olarak eklenir. Helva kendini toplayıncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Altını kapattıktan sonra yemek kaşığı yardımıyla şekil verilerek servis tabağına dizilir ve servis yapılır.
Bu helvaya ben sıcak sıcak bayılırım. Ama soğuyunca da ayrı güzel olur.
Cumartesi günü Çeşme' deydik. Ve bulunduğumuz yerden güzel bir manzarayı sizinle paylaşmak istedim.
İyi haftalar:)
Yorumlar
Kocaman öpüp sevgilerimi gönderiyorum canım.
Sevgiler…
Nane Limon
Ne güzel hemşehri sayılırız bu durumda. Benim annemin ailesi Sivas'ın yerlisi, babamın ailesi Hafik tarafından gelip şu an Sivas'ın bir mahallesi haline gelen Çayboyu Köyü'ne yerleşmişler. Ne zamandır gitmedim, özledim memleketimi. Helvayı dene ve sıcak sıcak ye lütfen:)
Sevgilerimle...
Ya annemin sarması hakikaten çok güzel olur. Kargoyla olmaz geleceksin birlikte yiyeceğiz olur mu? Ben de seni ve bebişi öpüyorum:)
Sevgilerimle...
Renklercim,
Görüntü de acıktırmış olabilir ne dersin? Çeşme denizini en çok sevdiğim yer. Bekleriz buralara:))
Sevgilerimle...
Teşekkür ederim Gülcüm, ben de seni çok öpüyorum.
Sevgilerimle...
Sanem'cim,
Zevklerimiz uydu bak ne güzel. Ama güzel bir helvayı sıcak sıcak seven de çoktur herhalde:) Yapılışı pratik dene istersen.
Sevgilerimle...
İmkan olsa da hepinize ikram edebilsem. Teşekkürler:)
Sevgilerimle...
Perihancım,
Ben de sana iyi bir hafta ve de haftasonu diliyorum tabii ki ailenle. Teşekkürler canım:)
Sevgilerimle...
İşte yemek bloglarını gezmenin en kötü yanı:)) Ama inan pratik bir tarif hadi kalk yap sonra da afiyetle ye sıcak sıcak.
Sevgilerimle...
Kalimeero'cum,
Yaparsın sen belki de cevaplayana kadar ben yaptın bile.
Tebriğin için de çok teşekkürler, gecikmek ne demek, sağolasın.
Sevgilerimle...
Evet ya helvanın her çeşidi sıcak iyi gidiyor. Ama bu soğuyunca da başka bir lezzeti oluyor azcık kuru kuru. Ayran da iyi fikir. Teşekkür ederim.
Sevgilerimle...
Sevgilerimle...
Sevgiler..
aslı
Cesmenin tam neresi diye baktim ama sanirim Ilicalar arkasi Pasa Limani gibi geldi, yada Sifne?
:)
Anneciğinin ellerine sağlık. İkisinide çok severim. :)
Çeşme fotoğrafı çok hoş...
SIMMSICAK SEVGİLER...
Hoşgeldin:) Beğenin için teşekkürler yine beklerim.
Sevgilerimle...
Sevgili Müge,
Hoşgeldin:) Ne güzel demek ki annelerimiz harika sarmalar yapıyor. Benim bile canım istiyor her baktığımda. Teşekkür ederim.
Sevgilerimle...
Bu hafta gitmedik ben de neredeyse fotoğrafa atlayacağım deniz diye:)) Oooooo, ne güzel annemin favorisi Tokat yaprağıdır. Niksar da oturmuştuk biz de bol bol yerdik. Size de afiyet olsun şimdiden. Helvayı da beğenirsin umarım. Teşekkürler.
Sevgilerimle...
Aslı'cığım,
Evet sıcakta soğuk soğuk zeytinyağlılar en iyi giden şey. Teşekkür ederim canım:))
Sevgilerimle...
Hadi alın tatil programınıza İzmir'i yiyelim sarmaları birlikte. Doğru söylüyorsun annelerimizin yaptığı herşey tatlı oluyor. Allah sağlık versin onlara.
Teşekkürler canım:))
Sevgilerimle...
Tülincim,
Aminnn canım! Yine birlikte de gideriz bir gün canım:)
Sevgilerimle...
Sağlıkla kavuşun siz de vatanımıza inşallah. Hakikaten özlem zor, sağlık olsun.
Canım burası Dalyandaki koylardan biri. 10 yıldır aynı yere gidiyoruz biz çünkü rahat ediyoruz. Ama Çeşme' de her yer güzel:))
Sevgilerimle...
Zerrin'ciğim,
Teşekkür ederim canım. Koşuşturmaların çoğunu atlattım sayılır. Şimdi sıcaklarla boğuşuyoruz:))
Sevgilerimle...
Canım keşke ikram edebilsek değil mi? Teşekkür ederim.
Sevgilerimle...
Sevgili Kurunane,
Hoşgeldin:)) Aslına bakarsan ben de un helvası yapmayan annelerdenim. Eminim annenin çevresinde de un helvasını çok güzel yapan birisi vardır onun için o yapma gereği duymamıştır hiç. Ben de bu tarifle kendim yapacağım en kısa zamanda sen de yap bakalım beğenecek misin?
Teşekkür ederim:)
Sevgilerimle...