SEBZE ÇEŞİTLEMESİ

Bir mevsimde 40 tane enginar yenmesi gerektiğini söylüyorlar. Karaciğerin dostu bir sebze de deniyor. Bence sebzelerin hepsi vücudumuz için çok faydalı ve gerekli. Mevsiminde 40 ar tane enginar yiyemesek de mümkün olduğunca çok yapmaya biraz da derin dondurucuya koymaya gayret ediyorum. Annem enginarın dolmasını çok güzel yapıyor. Ben genelde zeytinyağlı yemeğini yapıyorum. Aslında iç baklalı ve bezelyeli yapardım. Ama o gün iç baklam yoktu sadece bezelye kullandım. Enginarın dolmasına da yemeğine de yeşil soğanı çok yakıştırdığımı ama fotoğrafta göreceğiniz gibi kuru soğanla yapmak zorunda kaldığımı ancak bunun da çok güzel olduğunu da belirtmeliyim. Güzel prensesim küçüklüğünden beri annanesinin yaptığı enginar dolmasını çok sever ve yapraklar ağızda sıyrılarak yendiği için "yalama yemeği" der :)


BEZELYELİ ENGİNAR YEMEĞİ



Malzemeler :

3 adet taze yemeklik enginar (satıcıya özellikle yemeklik yada dolmalık diye ayırarak belirtin)
1 su bardağı kadar az haşlanmış taze bezelye
2-3 dal yeşil soğan (ben 1 küçük kuru soğan kullandım)
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı su
1 limonun suyu


Yapılışı :

Enginarların uçlarındaki yaprakların 3/2 sini kesip atın. Bir çay kaşığı yardımı ile tüylerini temizleyip limonlu suda bekletin. Zeytinyağında soğanı şöyle bir çevirip enginarları üzerine dizip ortalarına bezelyeleri ve de varda bakla içlerini koyup suyunu, tuzunu ve limon suyunu ekleyip, sebzeler yumuşayana kadar pişirin.

ZEYTİNYAĞLI PIRASA



Malzemeler :


1 kg pırasa
1 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 fincan pirinç
Arzuya göre 1-2 havuç (ben bu sefer koymadım)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 limon suyu
1-2 diş sarmısak
1 su bardağı su (pişirdiğiniz tencereye göre değişebilir bu ölçü düdüklü tencere içindir)
1 kesme şeker
1/2 tatlı kaşığı kadar tuz


Yapılışı :

Düdüklüde zeytinyağında küçük doğranmış soğan ve sarmısak hafifçe pembeleştirilir. Temizlendikten sonra yuvarlak dilimlenip yıkanan ve süzülen pırasalar, yıkanmış pirinç, kesme şeker, tuz, limon suyu ve su ilave edilerek pişirilir.

Pırasayı bu sene kereviz ile birlikte de pişirdim. Egeliler zaten böyle yaparlarmış. Ben bilmiyordum blog komşularımdan öğrendim. Sevgili Şaziye'nin sayfası Mutfak Güncesi'nde bu tarifi bulabilirsiniz.Harika bir tat. Kıymalı yapılıyor. Şiddetle tavsiye ederim.

Geçen hafta perşembe akşamı iş çıkışı bir burun ameliyatı geçirdim. Babamın vefatından bu yana bir türlü geçmeyen bir kulak problemim vardı. İnanın doktor doktor gezdim. Son gittiğim doktor tam teşhis koyamasa da ilaç verdi ve kontrole çağırdı. Kontrole gittiğimde nefes alıp verirken kulağımın açılmasını sağlayabildiğimi söylediğimde, kameralı bir hortumla burnuma bakıp, sol burnun kıkırdağında eğrilik olduğunu söyledi. Ve alınması lazım dedi. Zor da olsa ameliyat kararını verip perşembe akşamı gittik. Genel anestezi altında yapılan ameliyat sonrası tamponlu bir halde buldum kendimi. Oysa doktor bey artık tampon bile koymuyoruz 1-2 saat sonra rahatlıkla eve, ertesi gün de işe gidebilirsiniz demişti. Neyse 1-2 saat sonra eve gittik. Tampon 2 gün sonra çıkacak demişlerdi ama dayanmak ne mümkün ertesi gün aradım doktoru ve gittik çıkarttırdık. Çıkartırken çıkan parça hiç bitmeyecek sandım tam bağırmak üzereydim ki bitti. Doktor bey de demez mi "ya ben de çok insafsız davranmışım" diye. Tamponu bilsem bu ameliyatı olmazdım dedim ben de. İnsanın burnundan nefes alabilmesi ne müthiş bir şeymiş Allahım. Sağlığımızın kıymetini bilelim arkadaşlar. Neyse bu ızdırap sonucu cuma işe gitmediğim gibi haftasonu da evden çıkmadım. Sağolsun dostlarım arkadaşlarım da yalnız bırakmadılar bizi. Pazartesi yani bugün işe zor gittim. Hakediş dönemi olmasa gitmezdim ama bu günler kritik bizde. Kulağımı sorarsanız düzelme yok. Ama burnumun içi bu defa da yaralar ve kan pıhtıları nedeniyle kapalı. Şimdiden anlaşılmaz işe yarayıp yaramayacağı diye avutuyorum kendimi.

Hepinize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum :)

Yorumlar

Canım ben genelde sebzelere karşı biraz önyargılıyımdır ama bu enginar gözüme harika göründü ellerine sağlık.
Sevgiler…
munevver dedi ki…
Sevgili Elvan,geçmiş olsun.Artık daha rahat nefes alıyorsundur inşallah.
Zeytinyağlı iki çeşit yemek görümce çalıştığım zamanlar geldi aklıma.Hafta sonu 2-3 çeşit yapıyordum.Biraz da etli yemek yanına, bizi 5 gün idare ediyordu.Akşamları rahat ediyorduk.
Her ikisi de güzel olmuş.Ben de pırasaya kereviz koymayı yeni öğrendim.Ama,yerelmasına pırasa koyunca da çok güzel oluyor.Aklında olsun.
Sevgiyle,Nane Limon
Safran dedi ki…
Canım ellerine sağlık, sebze yemeklerini çok seviyorum, pırasaya hiç sarımsak koymamıştım şimdiye kadar, bir dahakine koymalıyım ben de, sevgiler...
akçahan dedi ki…
Çok çok geçmiş olsun Elvan, iyi olur inşallah. Sebze çeşitlemelerin güzel olmuş, sevgiyle.
Hülya YILMAZ dedi ki…
Bocuruk'cum yani Elvan'cım, öncelikle geçmiş olsun. bundan sonra en azından dah aiyi nefes alırsın.
zeytinyağlıların da enfes görünüyor. eline sağlık.
gelelim karanfilli takıya. karanfilleri bir gece önceden sıcak suda bir kavanoz içinde b ekleteceksin. ertesi gün suyunu süzüp kağıt havluya kurulayarak takı yapacaksın. bir de karanfillerien irilerini seçmek gerekiyor.
ben uzun zamandır internete çok az zaman ayırabiliyorum, onun için nadiren uğrayabiliyorum.

sevgiler canım.
Bir Derin Masalı dedi ki…
Yazık canım benim yaaa. Bu doktorlara sinir oluyorum ya, insanın canının yanmasını ne kadar basit birşeymiş gibi telaffuz ediyorlar. Bende de aynı problem var ama inatla burun ameliyatı yaptırmıyorum. Çok geçmiş olsun. Umarım burnun bir an önce iyileşir. Kendine iyi bak. Yaralar için buruna tuzlu su çemenin iyi geldiğini biliyorum. Babam burun ameliyatı olmuştu ve doktoru öyle tavsiye etmişti.
Açalya dedi ki…
Cok gecmis olsun Bocuruk'cugum. Deviasyon ameliyatnin ne demek oldugunu cok iyi bilirim. Gecen sene genel anestzi ile 4 saatlik bir ameliyat gecirdim. Ne kadar polip, kikirdak, kemik varsa aldilar. Tamponlari cikarmakta aceleci davranmislar, 1 hafta durdu benim tamponlar ta iceride ve cikarirken, 'hop 1-2-3 diye aninda cikmisti anlamamistim bile. Doktorum cok iyiydi ama, sanirim ABD'de bu alandaki en iyi doktorlar arasinda sayiliyor. Neyse benim burun ameliyati anlatmakla bitmez, boyle herkese zevkle anlatiyorum, cunku ameliyattan once tat ve koku alma duyum neredeyse sifira inmisti, simdi gayet iyi de ondan boyle cenem dusuyor hep.
Zeytinyagli yemeklere bayilirim, ellerine saglik.
Adsız dedi ki…
Elvan'cım yemeklerin pek güzel ellerine sağlık. Tadına bakma şansına sahip ender insanlardanım :) Tekrar geçmiş olsun.En kısa zamanda kulakların sadece güzel şeylerde anıldığında çınlasın.Öptüm TÜLİN
Günaydinlar,
Tasindigim icin adresim degisti, yeni linkimi eklerseniz sevinirim.
Sevgiler Sonia...

http://sonja-varol.blogspot.com/
yemek dedi ki…
Sevgili bocurk, geçenlede yakınımdaki tüm market ve Türk bakkallarını gezdim ama bir tane bile enginar bulamadım. Enginar krizim geldi, diyaceksin çokmu yersin? yok canım hayatımda 3 defa yedim. :))

yaptığın gibi hiç yemedi, ben İzmirli bir arkadaşımdan öğrenmiştim, yapraklarının arasını vene içini dolma harcıyla dolduruyordu.
yemeğin enginar krizimi bastırmaya iyi bir seçenek oldu, tabi bulabilirsem.
Bocuruk dedi ki…
Perihan'cığım,
Ben genelde sebze pişiriyorum evde. Eti ya sebze içinde yada haftasonları ızgara, fırın veya mangal şeklinde tüketiyoruz. Tabii miniğimin köfteleri bu uygulamadan etkilenmiyor:) Sebzenin sağlık için faydasına çok inanıyorum çünkü. Enginarı beğendiğine sevindim canım:)
Sevgilerimle...

Münevver'ciğim,
Teşekkür ederim. Henüz yaralar iyi olmadığı için rahat nefes alamıyorum ama ilerleyen günlerde alabilmeyi ve buna bağlı olarak kulağımın açılmasını umuyorum.
Evet haftasonundan zeytinyağlılar, haftaiçi ilave et yada makarna pilavla tabii salata akşamlar rahat oluyor.
Yerelmasını zeytinyağlı yaparım ve çok severek yeriz. Ama pırasa hiç koymadım. Ben de bunu denerim ilk yağışımda. Sağol :)
Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Safran'cığım,
Sen de benim gibisin demek ki. Özellikle kurban bayramlarında nasıl özlerim sebzeyi:)
Pırasaya sarmısak koymak annemden öğrendiğim bir şey. Dene bakalım beğenecek misin?
Sevgilerimle...

Semanur'cuğum,
Canım teşekkür ederim. Ben de iyi olmasını umut ediyorum:)
Sevgilerimle...

Hülya'cığım,
Çok teşekkür ederim. Evet kulağım için işe yaramazsa en azından daha iyi nefes alabileceğim diye düşüneceğim ben de. Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Böyle uğraşlar edinebilmeyi çok istiyorum ama vakit az:(
Neyse sağlık olsun da onlara da sıra gelir bir gün değil mi?
Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Hande'ciğim,
Canım sağol:)Sanırım sürekli böyle şeylerle uğraşmaktan kanıksamışlar. Artık etkilenmedikleri gibi bir de dalga geçiyorlar. Gerekliyse iyice araştırdıktan sonra yaptır bence. Evet tuzlu su iyi geliyormuş. Bana doktor çocuklara kullandığımız okyanus suyu burun spreylerinden verdi. Sanırım amaç aynı.
Sevgilerimle...

Açalya'cığım,
Çok teşekkürler canım. Tamponu 2 gün sonra çıkaracaklardı. Erken çıkarılmasının hatası bende. Dayanamayacağımı söyledim doktor da çıkardı. Belki dediği kadar kalsaydı çıkarması daha kolay olurdu. Ben pek iyi anılarla anlatamayacağım bu ameliyatı. Hep böyle uzun yaz. Bilakis benim çok hoşuma gidiyor. Zeytinyağlıları beğendiğine de sevindim canım:)
Sevgilerimle...

Tülincim,
Canım benim. Sağol ne güzel bir dilek bu:) Her zaman beklerim gel Allah ne verdiyse canım:)
Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Sevgili Sonia,
En kısa zamanda canım:)
Sevgilerimle...

Lavantin'ciğim,
İşte arkadaşının yaptığını anlattığın gibi annem yapıyor. Yaprakların arası dahil içini dolduruyor. Yaprakları sıyıra sıyıra yiyoruz. Çok da güzel oluyor. Benimki daha basit.
Umarım en kısa zamanda bulursun da yersin canım ya... İmkan olsa da ben ikram edebilsem:)
Sevgilerimle...
Pınarın Kulubesi dedi ki…
Çooook geçmiş olsun Elvan
burun en başta yediğimiz yemekten tat almayı sağlıyor, kapalı bir burunla yediklerimizden tad almak mümkün değil, burun tıkalı iken ağızdan alınan nefeste sanki bana zehir gibi gelir, oksijen yerine Karbondioksit alıyormuşum gibi.
Çok geçmiş olsun, acil şifalar
sevgiler
Bocuruk dedi ki…
Pınar'cığım,
Çok teşekkür ederim canım:)Aslında çok şükür benim nefes alma, koku alma zorluğum yoktu. Ancak kulağımda bir tıkanıklık ve kapanma hali vardı. Sonunda burundaki kıkırdağa bağladılar. Onun için aldılar. Henüz kulağımda bir değişiklik yok. Ama olacağını ümit ediyorum. Tampon varken ağızdan nefes aldım. Dediğin gibi oksijeni soluyamıyormuşsun gibi oluyor. Tekrar teşekkürler.
Sevgilerimle...
Adsız dedi ki…
Canım benim, öncelikle çok geçmiş olsun.

Zeytinyağlılar çok güzel görünüyor. Enginarı bol bol tüketmeli. Ama 40 tane yemek biraz zor gibi :)
Aybike Ceylan dedi ki…
Sevgili Bocuruk,
Cok gecmis olsun, icim ciz etti gercekten. Umarim daha iyicesindir.
Ellerine saglik, zeytinyaglilar da nefis olmus.
Sevgiler
Bocuruk dedi ki…
Zerrin'ciğim,
Çookkk teşekkür ederim canım:)
Evet 40 tane yemek zor. Ama yiyebildiğimiz kadar yiyelim bari.
Sevgilerimle...

Aybike'ciğim,
Canım çok sağol. Kulağımda bir değişiklik olmadı. Umarım bu sıkıntıları boşuna çekmemişimdir. Burnuma da hala dokunamıyorum. Tamponu erken çıkarttırdığım için herhalde:(
Zeytinyağlıları beğendiğine sevindim. Herkesin bildiği tarifler aslında. Hatırlatma yapayım dedim sadece:)
Sevgilerimle...
Unknown dedi ki…
Çok geçmiş olsun bocuruk, biraz geç kaldım.Acil şifalar dilerim
Bocuruk dedi ki…
Duha'cığım,
Çok sağol canım. Olsun ya ne demek geç kalmak. Ben de birçok arkadaşımın vakitsizlikten birsürü önemli olayını kaçırıyorum. Tekrar teşekkürler.
Sevgilerimle...

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ