İÇLİ KÖFTE (TÜRK GECESİ ETKİNLİĞİ)




Tarif anneciğime ait. İtiraf ediyorum daha tek başıma içli köfte denemem olmadı hiç. Ama annem özellikle köfteleri ince açmamı çok beğenir. Bu defakinde ise hiçbir şekilde katkım olmadı onu da söyleyeyim. Kızkardeşim ve annem birlikte yapmışlar. Size sürpriz bir yemek yaptık dediler. Ben de içli köfte olamaz çünkü en güzel ben açıyorum ben yokken onu yapmamışsınızdır dedim ama yaptıkları sürpriz yemek içli köfte çıktı :)

İçli köftelerin bir tanesinin içerisine iç malzemesi ile birlikte bir tane de zeytin koyarız biz. Herkes bir dilek tutar yemeden önce ve zeytin kime çıkarsa onun dileğinin olacağına inanırız. Tabii geçmiş yıllarda güzel prensesim için, şimdi de minik beter böceğim için yalancıktan koyduğumuz zeytinler de var:))

Anneme ve kızkardeşime buradan da ellerinize sağlık diyor ve tarife geçiyorum.

Malzemeler :

Yarım kg ince bulgur
1 adet yumurta
1 avuç irmik
1 avuç un
300 gr yağsız kıyma (iki kere çekilecek)

İçi için :

500 gr orta yağlı kıyma
5 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı dövülmüş ceviziçi
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
Kırmızı pul biber, kekik, kimyon, tuz
1-2 yemek kaşığı margarin veya tereyağ, sıvıyağ

Yapılışı :

Bulgur ve irmik kaynamış sıcak su ile 1 saat kadar ıslatılır. İçine yumurta kırılır, unu ilave edilir. 15-20 dakika bu şekilde, sonra kıyma ilave edilerek yoğrulur. İçi için yağda soğan ve kıyma kavrulur. Baharatlar, tuz, maydanoz ve dereotu ilavesinden sonra soğumaya bırakılır. Yoğrulmuş dış malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp, bir elin avuç içinde tutulup diğer elin işaret ve başparmakları yardımıyla avuçta çevirerek mümkün olduğunca ince olacak şekilde ortası açılır. Açılmış kısımlar iç malzemesi ile doldurulup, ucu birleştirilerek yumurta şekli verilir.

Kaynamış tuzlu suda haşlanır. İstenirse üzerine yağ-salça veya yağ-kırmızı toz biber karışımı dökülür. Veya da haşlanmadan yumurtaya batırılıp sıvıyağda kızartılır. Her şekli ile mükemmel olur. Afiyetle yenir. En sevdiğim yemeklerdendir bunu da belirtmeliyim.



Hepimize mutlu, huzurlu, sağlıklı ve neşeli bir hafta sonu diliyorum...

Yorumlar

Asortik Krep dedi ki…
Çok kötüsünnnnn :))
renkler dedi ki…
Offf süper! Rahmetli babaannem güzel yapardı ama o kızartırdı. Annem de bir iki kez denedi, aslında güzel de yapardı ama zor geliyor herhalde, artık yapmıyor. Birinin içine zeytin koymak hoş bir fikir. Eskiden biz de mantı yaparken birinin içine nohut koyardık. Yine yapayım bunu...
Adsız dedi ki…
öfff super bişey bu canım yaaa!
Hemen aklıma Mersin'de kızartılmadan tattığım aklıma geldi..Bu konularda cahil olan ben hemen sazan gibi atlayıp aaa kızarmamış çiğ köftede olurmuymuş demiştim.(yerinde tereciye tere satmak gibi)
Haşlanmış olanın tadıda çok farklı ve çok lezzetli gelmişti bana.
Canım şimdiden anneciğinin (öperim o elleri ben) ve kardeşinin ellerine sağlık,sizlerede afiyetler olsun.

Prensesleri benim için öpüp kokla lütfen.

Sana ve güzel ailene harika bir hafta sonu diliyorum canım.

Sen yüce gönüllü Bocuruğum,Allahım her muradını versin senin,seni hiççç üzmesin.Amin inşallah..

Kocaman öpüyorum seni,sevgiler..

Gül/d.tadı
Age35 dedi ki…
Of bayılırım ben bu kuzulara...
Adsız dedi ki…
Merhaba
Yardımlaşarak yapsanızda ellerinize sağlık. Bence birlikte yapılan yemekler daha da lezzetli olur. Zeytin koymanızda .ok hoşuma gitti. İçli köftede değil belki ama başka bir yemekte bunu denemeyi düşünüyorum.
sevgilerle...
Hulya dedi ki…
ben cok kafama koydum,yapicam bu tarifle:)ellerine saglik(ben hamileyken oyle cok istemistim ki...
Adsız dedi ki…
GÖRÜNTÜ MUHTEŞEM,CANIM İSTEDİ:)))
www.beyhan.ile.biz
butterfly dedi ki…
Bocurukcum annenin ve kızkardeşinin ellerine sağlık. Böyle hep beraber yapılan yemeklerin tadı da bir başka oluyor. Köftelerin görüntüsü muhteşem..
Bu arada merak ettim de o zeytin kime çıktı:)?
Sevgiler canım..
aslı
Safran dedi ki…
Elvancığım tek kelimeyle MÜKEMMEL! En sevdiğim yemeklerdendir demişsn ya benim de öyledir... Keşke şu an o tabak yanımda olsaydı :)) Ellerine sağlık canım :)
hayat dedi ki…
Elvan'cığım bu ne güzellik muhteşem görünüyor. Anneciğinin de kardeşininde ellerine sağlık. Çok sevdiğim halde birtürlü cesaret edipde yapamamıştım ama denemek istiyorum inşallah yapabilirim.
Sevgilerimle...
Selcen Şenocak dedi ki…
Anneciğinin ve kardeşinin ellerine sağlık mükemmel... Sizede afiyet olsun sevgiler...
Bocuruk dedi ki…
Asortikcim,
Hakkaten ne kötü oluyor değil mi? Ben de zaman zaman aynı hisleri taşıyorum. Keşke birbirimize ikram edebilsek. Ve hatta ben senin bahçene gelip o güzel çiçeklerinin arasında oturabilsem:)
Sevgilerimle...

Renklercim,
Evet kızartarak da yapıyor annem bazen. Her iki türlüsü de bence muhteşem. Ben de mantı içindeki nohutu bilmiyordum doğrusu. O da hoş bir fikirmiş:)
Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Gül'cüğüm,
İnan haşlanmadan da yenir yaptığın bence o kadar da yanlış olmamış. Anneme bu güzel dileklerini mutlaka ileteceğim canım benim:)
Yüce gönüllü olan asıl sensin. Hepimize ne kadar sevgi veriyorsun farkında mısın?
Ben de seni çok öpüyorum. Annene ve babana hürmetler.
Çok güzel bir hafta sonu geçirmeni diliyorum canım:)
Sevgilerimle...

Age35'cim,
Bayılmamak mümkün mü? Ben ilk fırsatta kendim tek başıma yapmaya çalışacağım. Sen de denemelisin:)
Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Işıl'cığım,
Hoşgeldin:) Evet birlikte birşeyler yapmak çok güzel oluyor haklısın. Ama ben en kısa zamanda içli köfteyi kendim yapıp onlara ikram etmek istiyorum. Bence sen de yapmalısın ve zeytini de köfteye koyarsın böylece. Yine beklerim.
Sevgilerimle...

Hülya'cığım,
Eminim çok da güzel yaparsın. Ah canım ya hamileliğinde çok istemişsin ya yalancı içli köfte tariflerinden yapsaydın bari. Neyse artık yapacağız değil mi? başaracağız:))
Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Beyhan'cığım,
Teşekkür ederim beğenin için. Benim bile tekrar tekrar canım istiyor baktıkça:))
Sevgilerimle...

Aslı'cığım,
Sağol tatlım. Zeytin eşime çıktı. Ne dilediğini söylemedi ama birimizin dileği hepimiz için olduğundan aslında çok da farketmiyor ama olsun bir heyecanı var:) Canım bu arada senin havuçlu topkeklerden yaptım. Harika, harika, harika... Teşekkür ederim tarif için.
Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Safrancım,
Ne güzel ama keşke ben sana ikram edebilseydim:)
Sevgilerimle...

Hayatcım,
Beğenin için teşekkürler. Deneyip başaracağız:)
Sevgilerimle...

Almulacım,
Teşekkür ederim canım:)
Sevgilerimle...
Ferhanca dedi ki…
içli köftenin ,haşlanmışınıda ,yumurtaya bulanıp kızartılmışınıda çok severim ..afiyet olsun..
Bocuruk dedi ki…
Ferhancım,
Canım herhalde herkesin sevdiği özel bir yemek. Teşekkür ederim. Allah kimsenin ağzının tadını bozmasın.
Sevgilerimle...
Aybike Ceylan dedi ki…
Sevgili Bocuruk,
Simdi esimle birlikte bakiyorduk, bizi mahvetti bu resim, ahh ahh, ellerine saglik.
Ohh çok iştah açıcı gözüküyorlar. (Çok iştahsızımya :)Benimde ablamın komşusu yapmıştı bir kez ve içine düşmüştüm yerken. Oda haşlamıştı köfteleri. Ben bir türlü cesaret edip yapamadım ama şu resim varya şu resim beni yine yüreklendirdi :)
BALDAN TATLI dedi ki…
Merhabalar;Bloğunuzu Açalya'dan öğrendim.Bende bayılırım içli köfteye. Ama ben dış harcını yaparken bir tane de haşlanmış patates koymayı tercih ediyorum daha kolay toplanıyor sanki. Haa birde haşlandıktan sonra birde kızartıyorum. Birde böyle deneyin eminim hoşunuza gidecektir. Sevgilerle..
Bocuruk dedi ki…
Aybike'ciğim,
Keşke imkan olsaydı da sizlere de ikram edebilseydik:)
Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Sevgili Böğürtlengözün annesi,
Evet kesinlikle dene derim ben. Çok özel bir yemek bence. Evdeki herkes de çok mutlu olur. Şimdiden ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...

Sevgili Baldantatlı,
Hoşgeldin:) Ben de iade-i ziyaret yapacağım en kısa zamanda. Senin yaptığın gibi patates konarak da olur. Ayrıca biz kızartmasını da yapıyoruz. Öyle de harika oluyor haklısın:)
Sevgilerimle...
Adsız dedi ki…
Canım bu köftenin resmini aylarca burada saklasan bakıp iç geçirmeye hep devam edeceğimi bilmeni isterim..)) Sen harika ve tatlılar tatlısısın canım bocuruğum benim..

Sevgiyle öpüp güzel bir hafta diliyorum sana ve ailene..Prenseslerimi çok öpüyorum..

Sevgiler..Gül/d.tadı
umran dedi ki…
nasil lezzetli gozukuyor elvancim bunlar.anneciginin elleri dert gormesin.opuyorum seni
Pınarın Kulubesi dedi ki…
Merhaba Bocuruk
bizde de zeytin yerine peynir koyarız. Zeytin koymak hiç aklımıza gelmemişti:) En son annem yaptığında peynirli olan süpriz köftenin bana gelmesi için uğraşmış ama kendisine çıkmıştı:)
Bende bu gelişinde yardım ettim ve epey geliştirdim diyebilirim:) Çok ince açamıyorum ama resimdekinden ince olduğunu söyleyebilirim:D Annem bize yaparken dışına et koymuyor artık. Babannem ise dışını etsiz yapmazdı hiç. Eşim çok seviyor, annem her geldiğinde seve seve yapıyor. Bu damatlar çok şanslı, çok seviliyorlar nedense:) Eltim bile öğrendi.
Ellerine ve bedenlerine sağlık yapanların.
Sevgiler
Pınar
BALDAN TATLI dedi ki…
Sevgili Böcürük seni bloğuma eklemek istiyorum iznin olursa. Ziyarete geldiğinde cevabını iletirsen sevinirim. Sevgiler..
Adsız dedi ki…
Bende icli kofteyi cok severim, kaynami solarak hic denemedim ama daha hafif oldugunu dusunuyorum. Bir ablamiz bu cuma gunu bizim icin yapacak, ben yaptigimde pek begenmiyorum ellerinize saglik..

pufpuf kurabiyeleri denemissin sana yaziyorum diye karabiber'e yazdim yanlislik oldu :) ama olsun ikinci denemende daha guzel olacaklarina eminim..

Sevgiler
Bocuruk dedi ki…
Gül'cüğüm,
İnan ben de o kadar sevdim ki bu fotoğrafı gördüğün gibi kaldırmaya niyetim yok:) Canım sen var ya günümü renklendiriyorsun o güzel içten yorumlarınla.
Ben de seni öpüyorum. Anneye ve babaya hürmetlerimi ilet lütfen.
Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Ümran'cığım,
Canım annelerimizin hiçbirinin elleri kolları dert görmesin. Ben de seni öpüyorum.
Sevgilerimle...

Pınar'cığım,
Ben de peynir konduğunu hiç duymamıştım. Peynirin biraz da olsa erime ihtimali var zeytin daha garanti gibi. Sana çıksın diye uğraşıp kendine çıktığında anneciğin nasıl oldu kimbilir:) Resimde ince görünmüyor ama inceydi inan:)) Tabii ben açsaydım daha da ince olacaktı ama beni beklememişler yaparken. Zaten size sürpriz bir yemek yaptık dediklerinde içli köfte değildir çünkü onu ben yokken açamazsınız siz diye takılmıştım:)) Evet ben de damatların bu şanslı hallerini kıskanıyorum doğrusu. Gelinler bazen sevilmeyebiliyor. Ama daha damadını sevmeyen onun için birşeyler yapmayan bir kayınvalide görmedim ben. Aman aman böyle olsun Allah bozmasın. Bu arada güzel dileğin çok hoşuma gitti. Ellerine sağlık deriz de bedenlerine sağlık demek çok hoş bir dilek bence. Sağol canım:) Sen de bebişe ve kendine çok iyi bak.
Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Aslı'cığım,
Tabiiki canım. Memnun olurum. Gelip yazdım da zaten:)
Sevgilerimle...

Hale'ciğim,
O kadar güzel şeyler yapıyorsun ki. Eminim istesen içli köftenin de alasını yaparsın. Bu arada bugün iş yerindekilere getirdim puf puf kurabiyelerden. Fazla kabarmasa da bayıldılar. Ben de dedim siz asıl tarifi aldığım kişinin yaptıklarının fotoğrafını görseniz:) En kısa zamanda ikinci denememi de yapacağım.
Sevgilerimle...
Adsız dedi ki…
Canım bocuruk, anneciğiniz ve kardeşinizin ellerine sağlık. Enfes görünüyor...

merak ettim zeytin kime çıktı?? :)

Sevgiler...
Bocuruk dedi ki…
Zerrin'ciğim,
Teşekkürler canım. Zeytin eşime çıktı:)
Sevgilerimle...
Unknown dedi ki…
Her zamanki gibi konuşturmuşssun. Aslında sana karşı çok mahcubum. 3x3 oyununa iştirak edemedim. Mart Nisan dönemi bizim meslekde en sıkışık zamanlar. Evde yazayım diyorum ama... Bu seferde yemekti, iş ..derken kızımı yatırırken uyuyakalıyorum. Tekrar kusuruma bakma sağlıcakla kal..
BALDAN TATLI dedi ki…
sevgili bocuruk; elbette beni bloğuna eklemeni arzu ederim. Ziyaretin için teşşekkürler
Bir Derin Masalı dedi ki…
Nefis görünüyor elerine sağlık. Daha önce hiç denemedim ama denemeyi umuyorum...
Bocuruk dedi ki…
Duha'cığım,
Canın sağolsun tatlım. Yoğunluk ne demek iyi bilenlerdenim:)
Sevgilerimle...

Sevgili Baldantatlı,
Ben de teşekkür ederim.
Sevgilerimle...

Hande'ciğim,
Teşekkürler canım. Denersen sonucu yaz olur mu?
Sevgilerimle...
kalimeero dedi ki…
Hic yapmadim bunu, denemek isterim. Blog gezmelerini bu yuzden seviyorum. Her zaman yeni fikirler cikiyor karsima, ne yapsam diye kafa yormaya gerek yok. Kafami daha onemli seylere yoruyorum:) Ellerinize saglik..
kali-
Bocuruk dedi ki…
Kalimeerocum,
Canım tekrar sesini duymak çok güzel. İnan özlemiştim. Sayfana da geldim hemen mamalarına baktım:) Ellerine sağlık canım.
Evet ben de birçok yeni fikir öğreniyorum sizlerden.
Sevgilerimle...

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ