Salı, Aralık 11, 2012

KURU DOMATESLİ, ZEYTİNLİ, SOĞANLI EKMEKÇİKLER





Tarif 40fırınekmek sitesinden. Kendimce değişiklik yaptığım şey; soğanı çiğ olarak koymak yerine çok az zeytinyağında 2 kaşık esmer şeker ilavesi ile karamelize edip öyle eklemek oldu. Kitchenette   in soğanlı ekmeğini çok beğenirim. Oradaki soğan tadını yakalamaktı bu değişikliği yaparkenki amacım. Ve bence çok da hoş oldu. Hatta kızlarım bu ekmeği o kadar çok sevdiler ki değişik bir dolu ekmek yapmama rağmen hep bunu yap dediler. Son aylarda bu ekmeği sayısız defalar hazırladım. Hatta eşime kargo yapıp yolladığım da çok oldu. Mutlaka deneyin derim. 

Malzemeler :

2 bardak beyaz un
Yarım bardak tam buğday unu (ben genelde Söke Un' un ekmek karışımlarından kullandım)
1 tatlı kaşığı instant kuru maya
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 bardak su (oda sıcaklığında)
4 çorba kaşığı zeytinyağı (1 çorba kaşığı ile soğanı sotelediğim için 3 kaşık kullandım)
5-6 parça kurutulmuş domates, küçük doğranmış
10 adet siyah zeytin, çekirdeği çıkarılıp küçük doğranmış
1 adet kuru soğan, ince doğranmış (1 kaşık zeytinyağı ve 2 kaşık esmer şeker ile karamelize edilmiş)

Yapılışı :

- Makinenin ekmek pişirme haznesine ilk olarak suyu ve zeytinyağını koyun. Unları bir kaşık ile serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edip üzerine haznenin bir köşesine tuzu ekleyin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
- Ekmek haznesini makineye yerleştirip hamur programını seçin ve çalıştırın.
- Programın ilk 5-10 dakikasında kapağını açıp karışımı kontrol edin. Domatesi, zeytini ve soteleyip karamelize ettiğiniz soğanı ilave edin.
- 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Kulak memesinden biraz daha yumuşak bir kıvam olması gerekir. Çok sert ise biraz su, çok yumuşak ise biraz un ilavesi gerekebilir.
- Program bitiminde hamuru hazneden un serptiğiniz tezgaha alıp 2-3 dakika yoğurun ve 30 cm uzunluğunda bir rulo haline getirin.
- Keskin bir bıçak yardımıyla ruloyu 8 eşit parçaya ayırıp, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika daha bekletin. 
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika ya da üstleri iyice kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıktıktan 10 dakika sonra servise hazır olacaklardır. 

Yapıldıktan sonra 2-3 gün tazeliklerinden hiç bir şey kaybetmeyen minik ekmekçikleriniz özellikle okula giden çocuklarınızın kahvaltısı için çok uygun olacaktır. 

Makinede değil de elde yapacaksanız yoğurma aşamasını aynen uygulayıp hamuru 1 saat kadar mayalanmaya  bırakmayı ihmal etmeyin lütfen.

Çevrenizde sizi gerçekten anlayan ve seven insanların çoğaldığı, sağlıklı, keyifli ve mutlu günler diliyorum...

7 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Konuyla alakasız ama şu an facebooka giremiyorum,paylaşım yapamıyorum.Sende nasıl..?

Mia Wallace dedi ki...

yine nefis görünüyor. ellerine sağlık :)

lezzetkahvesi dedi ki...

Elvancım, En kısa sürede denenecekler listesine girdi bile canım bu nefis ekmekçikler. Paylaşımın için teşekkürler.
Sevgilerimle,
İsmet

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Süper ellerine sağlık sevgiler...

pembe kekik dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor. Mutlaka deneyeceğim. Sevgiler.

Cafe Gusto dedi ki...

canıııım çok güzel olmuştur eminim.ellerine sağlık...sevgiler...

Julia dedi ki...

Blogunuzu yeni kesfettim... Cok guzel tarifler paylasiyorsunuz. Ekmege bayildim... Ellerinize saglik

Bloguma beklerim
cupcakekokulumutfak.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...