SEBZELİ BALIK ve TATMAHAL HİSARÖNÜ BALIK PİŞİRİCİSİ


Star Tv de yayınlanan düzenli takip edemediğim ama rastgelince mutlaka seyrettiğim bir yemek programı var. Hergün başka bir ilimizdeler ve orada yaşayan marifetli bir hanımın mutfağında genelde o yöreye o şehre özel yemekleri pişiriyorlar. Rize' den Neriman Hanım Sebzeli Balık yaptı bir bölümde ve ben de bir kaç gün sonra denedim. Balık olarak palamut kullandılar. Palamutu evdekilere çok sevdirememiştim bu tarife kadar. Biraz oyalayıcı bir tarif olsa da mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Tarifi Star Tv internet sayfasından aynen kopyalıyorum:

Malzemeler:

2 adet büyük boy palamut balığı
2 küçük boy patlıcan
1 orta boy patates
1 büyük boy kuru soğan
4 orta boy domates
1 büyük boy havuç
8-9 adet yeşil biber
1 orta boy kırmızı biber
5-6 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
Karabiber
Mısır özü yağı

Yapılışı:

İçi temizlenmiş ve yuvarlak şekilde dilimlenmiş olan palamut balıkları iyice yıkandıktan sonra üzerini geçecek kadar su eklenerek haşlanmaya bırakılır. Bir büyük boy kuru soğan kabukları soyulduktan sonra yarım ay şeklinde doğranır. Patlıcanların kabukları şeritler halinde olacak şekilde temizlenip, küp şeklinde doğranır. Kabukları soğulan patates, domates ve havuçlar da küp şeklinde doğranır. Orta büyüklükte bir tencerede yarım çay bardağı kadar mısır özü yağı ve bir tatlı kaşığı tuzla soğanlar kavrulur. Üzerine tohumları temizlenmiş ve minik minik doğranmış biberler eklenir. Hemen ardından küp şeklinde doğranmış havuçlar ilave edilir. Sert sebzeler geç kavrulacağından kavurma sırası önemlidir. Havuçlar ve biberler yumuşamaya başlayınca küp şeklinde doğranmış olan diğer sebzeler aynı anda eklenir. Üzerine ortadan ikiye bölünen 5-6 büyük diş sarımsak da eklendikten sonra ince şeritler şeklinde kesilen kırmızıbiberler de ilave edilir. Kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Sebzeler iyice yumuşadıktan sonra bir çay kaşığı kadar karabiber eklenir. Altı kısık ateşte kalacak şekilde kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. Haşlanan balıkların suyu süzülür. Kılçıkları temizlendikten sonra iri parçalar halinde kalacak şekilde ufalanır. İyice pişen sebzelerin üzerine balıklar ilave edildikten sonra kapağı tekrar kapatılarak 15 dakika kadar pişmeye bırakılır. Yemeğimiz sebzelerin kendi suyuyla pişeceğinden ayrıca su ilave edilmez. Pişmesine yakın üzerine incecik doğranan yarım demet maydanoz ilave edilir ve ocağın altı kapatılır. Yemeğimiz servise hazırdır.


Bu arada İzmirli arkadaşlarıma bir mekan önerim olacak. Forum Bornova' nın hemen karşısında Tat Mahal isimli bir mekan var. İçinde İzmir' in ünlü bir kokoreççisi, söğüşçüsü, pidecisi ve balık pişiricisi bulunuyor. Güzel Prensesim bu hafta sınavları nedeniyle yoğun olan temposunu daha da yoğunlaştıracağı için cumartesi gecesi birlikte nefes almalık bir kaçamak yapalım dedik. Balıksever bir aile olduğumuzdan olsa gerek tercihimizi balıktan yana kullandık ve Tat Mahal içindeki Tarihi Kemeraltı Hisarönü Balık Pişiricisi Hüseyin Usta' nın mekanına gittik. Daha kapıdan girer girmez gösterilen ilgi ve güleryüz tam da bir aile işletmesine geldiğimizin kanıtıydı adeta. Ne yiyelim acaba diye düşünürken mekan sahiplerinin yönlendirmesiyle dil ve lağos şiş, salata, olmazsa olmaz kalamarda karar kıldık. Şimdiye kadar yediğim en güzel kalamarı burada yedim desem abartmış olmam. Bunun heyecanından olsa gerek kalamarı fotoğraflamamışız. Ama sadece kalamar yemek için bile buraya gidilir o kadar yani:))



Şişte dil balığı



Tazeliği ile bizi mesteden yeşilliklerle muhteşem salata



Lağos Şiş



Tertemiz bir mekan, enfes lezzetler, hızlı, güleryüzlü bir servis, mekan sahibi ve eşi ile sıcacık bir sohbet akşamımızı renklendirdi. Onların da Güzel Prensesim yaşıtı bir kızları daha varmış. Küçük kızları yanlarındaydı onunla tanıştık. Merve' nin yaşıtı olan kızlarının ve Merve' nin okulu, dersanesi, dersleri derken sohbeti koyulaştırdık. Bu arada yemek sonrası harika bir tatlı ikramları var. Sonrasında kahvemizi de eksik etmediler sağolsunlar:)

Kısacası; sebzeli balık tarifini ve güzel bir akşam yemeği yediğimiz mekanı denemenizi tavsiye ederek hepinize keyifli, sağlıklı ve mutlu günler diliyorum:)

Yorumlar

www.hepleziz.com dedi ki…
Elvancım sebzeli balık çok sağlıklı ve hafif bir tarif olmuş ellerine sağlık.Bu arada blogunu ve Mervenin blogunu da gezdim çok beğendim, her ikinizin de emeğine sağlık, sevgiler...
jjs dedi ki…
elinize saglik ..dilim disarda oyle bir sure baktim fotograflara yemis kadar oldum valla..kalamar nerdeyse yillardir kalamar yemedim :)) gelince gidelim beraber elvan hanim.
hayat dedi ki…
Elvancım,sebzeli balık leziz görünüyor. Eline sağlık.
Sevgiler...
LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki…
Elvancım; bu balık pişiricilerinin salataları neden bu kadar güzel oluyor gerçekten? Ben Kemeraltı'nda Kestane Pazarındaki Tabaklar'a giderim fırsat buldukça, zahmetsiz balık yaparlar. O önden gelen yeşillik var ya, öldürüyor beni. Arkadaş, biz evimizdeki yeşillikle bu kadar güzel salata yapamıyoruz..Nasıl bir şey bu anlamıyorum:)) Canım, ailecek hepinize afiyet olsun..Kızının blogunu da izlemeye aldım. Yolu açık, başarısı bol olsun..
Bocuruk dedi ki…
Tülay'cığım,
Evet çok hafif ve sağlıklı bir tarif benim de çok hoşuma gitti. Merve yeni bir takipçi kazandığı için çok sevinecek. Teşekkür ederiz:)
Sevgilerimle...

Sibel'ciğim,
İnan ben de böylesini yememiştim. Tamam sen gelince birlikte gidiyoruz mutlaka!
Sevgilerimle...

Hayat'cığım,
Teşekkür ederim:)
Sevgilerimle...

Serap'cığım,
Gerçekten inanılmaz taze ve lezzetli oluyorlar ben de evde ne yaptıysam ne denediysem tam onlarınki gibi olamadı. Tabaklar'ı deneyeceğim ilk fırsatta. Bu arada merve nin blogunu takibe aldığına inan çok sevinecek o da. Teşekkür ederiz:)
Sevgilerimle...
Unknown dedi ki…
Ziyafet varmış burda :)
Sebzeli balık tarifi kulağa çok hoş geliyor..
Ellerine sağlık canım..
Sevgilerimle..
Unknown dedi ki…
İnanılmaz severim balığı ve bu görüntüler iştahımı kabarttı..
Ellerine sağlık canım..
Sevgiler.
Ahu Türkyaşar dedi ki…
Merhabalar :) Harika görünüyor gerçekten..

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ