TERİYAKİ SOSLU TAVUK


Digitürk' ten bir türlü vazgeçememe nedenim; Home TV kanalında yayınlanan birbirinden güzel yemek programlarının birinden bu sosun tarifini not aldım geçenlerde. Geçen hafta Şef izne geldiğinde yapmıştım ilk olarak ve herkesin çok hoşuna gitti. Tavuk yemeklerinde değişiklik yapabilmek gerekiyor ki bıkılmadan yensin. Malum evlere sık sık değişik biçimlerde giren bir besin tavuk. Benim çocukluğumda tavuk evlere bu kadar sık giren bir besin değildi. Yani bizim evimiz için öyleydi en azından. Zaten bütün halde alınırdı. Yok öyle kalçaymış, bagetmiş, kanatmış... ne gezer. Annem daha çok haşlardı tavuğu suyundan da faydalanabilmek için. Önden tavuk suyuna bir çorba, tavuğun yanına mutlaka pilavla birlikte kimi zaman salata, kimi zaman komposto bazen de cacık yerdik. Bir tarif vereceğim nerelere nerelere gittim :) Ama sahi ya benim çocukluğumda genelde anneler ev hanımıydı, tek maaş girerdi evlere. O maaş kadar evdeki hanımın tutumluluğu da aile bütçesi için çok önemliydi. Ben annemin babamın yıpranan gömlek yakalarını ters yüz ettiğini, bize mağazadan hazır giyim almak yerine vitrinde görüp beğendiği modelleri evde diktiğini hatırlarım. Zaten bir dönem evde sipariş üzerine elbiseler de dikmişti. Rengarenk tül tül bir gece elbisesi aklımdadır o günlerden kalan. Şimdilerde her şey daha çeşitli, bizler onlara daha kolay ulaşıyoruz ama eski günler daha iyiydi sanki!

Neyse gelelim pratik ve lezzet olarak oldukça değişik olan tarifimize;

Malzemeler :

5 adet tavuk pirzola
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı zencefil rendesi veya tozu
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı soya sosu
2 yemek kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz
Üzeri için kavrulmuş susam

Yapılışı :

Sarımsak, zencefil, sirke, soya sosu, pul biber ve tuz karışımı ile hazırladığınız sosa yıkayıp kuruladığınız tavuk parçalarını iyice bulayın. Mümkünse bir gece vaktiniz azsa en az 1 saat bu sosun içinde beklettiğiniz tavukları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip (sosun kalanını tepsiye almıyoruz, dökün gitsin) 250 derece fırında nar gibi kızarana dek pişirin.

İşte bu kadar basit... Ama bir o kadar da değişik lezzette... Seveceksiniz!

Bu arada bu sefer pilava hem nohut hem bezelye ilave ettim. Renkli, çocuklar yediğinde içimin daha rahat ettiği bir pilav oldu tavsiye ederim.

Herkese ağız tadı yerinde, keyifli ve sağlıklı günler diliyorum...

Yorumlar

Egeden Tarifler dedi ki…
Tavuk yemeklerini seven biri olarak sosu deneyeceğim, elinize sağlık :)
lezzetkahvesi dedi ki…
Çok şükür ki artık bloglara girebiliyorum. Ellerine sağlık.Öpüyorum
hayat dedi ki…
Elvancığım, bende home tv tiryakisiyim:)çok güzel bizim damak tadımıza uygun tarifler olabiliyor bazen. Soslu tavuk ve pilavın çok nefis olmuş. Eline emeğine sağlık.
Sevgiyle kal canım...
Bende senin yazınla çocukluk günlerime kadar gittim:))
Ama o günlerin tadı bir başkaydı gerçekten. Daha sıcak ve daha doğaldı sanki herşey...
Yemeklerimizde öyle...

Tavuğu bende senin gibi çeşitli değişik tariflerle mutfağımda sık sık yapmaya çalışıyorum. Bu tarifde çok güzelmiş. Ellerine sağlık canım
Sevgiler
Esma Ercengiz dedi ki…
Elvancım nar gibi kızarmış gerçekten. Mutlaka deneyeceğim.
Sevgiler
egeli dedi ki…
Canım harika olmuş eline sağlık, susamı pişirmeden öncemi serpiyorsun yoksa piştikten sonramı?
halime dedi ki…
mmmm harika bir tarif,eminim tadıda ğüzeldir ellerine yüreğine sağlık canım...
sevğiler...
Adsız dedi ki…
Ellerine sağlık canım.Ben bu sosun hazırını alıyorum.Kızım çoğu atıştırmalık yiyeceklerle kullanıyor.Ama şekerli olduğu için ben pek sevmiyorum.Senin sosda şeker olmadığı için güzel olmuştur.Tekrar ellerine sağlık.İyi günler :))
Bocuruk dedi ki…
Sevgili Müberra,
Tavuk yemeklerini sevmeyen bile bu sosla sever, şimdiden senin de eline sağlık:)
Sevgilerimle...

İsmetcim,
Bloglara girememek kötüydü, neyse ki bitti. Ben de seni öpüyorum :)
Sevgilerimle...

Hayatcım,
Çok güzel tarifler denk geliyor bazen. Ben de unutmadan denemeye çalışıyorum. Sen de sevgiyle kal :)
Sevgilerimle...

Tijencim,
Sen bana göre daha gençsin ama tabii anlattığım şeylerin bir kısmı sizi de kapsıyor. Her şey daha doğaldı kesinlikle. Hatta yazmayı unuttum o haşlanan tavuğun lezzeti, soslarla falan lezzetlendirmeye çalıştığımız tavuktan bile güzeldi. Bu arada senin tavuk kokoreçini yaptım geçenlerde, parmaklarımızı zor kurtardık :)) Teşekkürler...
Sevgilerimle...

Esmacım,
Sanıyorum esmer şeker nedeniyle harika kızarıyor, bence de dene :)
Sevgilerimle...

Mübeccelcim,
Susamı teflonda kavurup, pişmiş tavukların üzerine servis sırasında serpiyorsun. O kısmı eksik yazmışım, birara düzelteyim :)
Sevgilerimle...

Sevgili Halime,
Teşekkür ederim :) Tadını biz gerçekten çok beğendik.
Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Sevgili Adsız arkadaşım,
Bu sosta da şeker var. Ama ben bu tadı seviyorum. Esmer şeker olacak özellikle. Yorum için teşekkürler. Bir dahaki sefere ismini yazarsan çok sevinirim :)
Sevgilerimle...
Unknown dedi ki…
Canim cok guzel gorunuyor.Bu sosu denemeye cesaret edemedim henuz.Nasil bir tad agirlikli?

Ellerine saglik.
Gulenay
Unknown dedi ki…
Ellerine sağlık Elvancığım .
Sevgilerimle
Şeniz
Anlattığın günler bana da çok tanıdık geldi. Bizde de öyleydi, kimi zaman annem, kimi zaman teyzem güzel kıyafetler dikerlerdi bana. Tutumlu olmayı, mutfakda bişeyler yaparken malzemeleri özenli kullanmayı annemden öğrendim, kek yapıyorsam karıştırma kabını iyice sıyırırım, bazıları gibi yarısını kapta bırakmam, bir tavukdan nerelre geldik işte :) Tavuğu böyle soslarla süslemek güzel oluyor ben de seviyorum, ellerine sağlık canım sevgiler...
Bocuruk dedi ki…
Gülenaycım,
Hafif tatlılı ama çok da şekerliymiş gibi olmayan bence tavuğa çok yakışan bir sos. Ben bunu yayınladıktan sonra bile 2-3 defa daha yaptım. Hadiii bekliyorum gel, ben yaparım sana bundan. Yedikten sonra karar verir sen istersen yaparsın:)
Sevgilerimle...

Şenizcim,
Teşekkür ederim canım :)
Sevgilerimle...

Ayselcim,
Ne güzel yorumunu görmek, saol:) Eskiden her şey daha azdı daha zor ulaşılıyordu ama daha güzeldi bence de.
Sevgilerimle...
Tuğba dedi ki…
Zencefilin yemeklerde de kullanılabildiğini bilmiyordum,ben sadece pasta ve kurabiyeler de kullanıyor sanıyordum.Çok nefis gözüküyor.Denemek lazım.Ellerine sağlık..sevgiler..
Adsız dedi ki…
Elvan'cım adsız yorumu ben bırakmıştım.Arada böyle adımı bırakmayı unutuyorum :)))
Cevver/Teijitokki hangini hatırlıyorsan artık ^_^
cevverinmutfagi.blogcu.com
merhaba,isminiz link bankasında gördüm ve tüm tariflerinizi gezdim...ellerinize ve emeğinize sağlık...bu akşam bizde de tavuk var....:)))

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ