BİR TATLI, BİR TUZLU

Bir tatlı, bir tuzlu... Aynı hayat gibi. Birinin tadını diğeri dengeliyor. Yaşamda da öyle değil mi? Çekilen sıkıntılar, acılar, mutlu anların kıymetini daha iyi anlamamızı sağlıyor. "Her şerde bir hayır" bunun başka bir izahı. Bunları çok erken anlayanlardan değilim ben. Gereksiz şeyleri büyütüp güzel anları kendine zehir edenler vardır ya işte onlardan biriydim uzun yıllar. Şimdi... "İnsan 7 sinde ne ise 70 inde de odur" atasözündeki kadar değilim, kendimce yanlışlarımı gördüm değişmeye çalıştım. Tam anlamıyla oldu mu? Hayır ama hiç değişmemekten iyidir bence. Gençken gereksiz gibi gelen öğütleri dinlese insanlar keşke diyecekleri şeyler azalır. Bu yaşlar sorgulama yaşları galiba... Biraz da dertleşmek istedim sanırım. Neyse....

Bugün 2 tarifi arka arkaya denedim. İkisini de öneriyorum. Ölçüler tam :) Her iki tarifte de margarin kullanılıyor. Ben hamur işleri dahil çok uzun zamandır margarin kullanmamıştım. Böyle ayda yılda bir kullanmanın bir sakıncası olmadığını düşünüyorum. Siz kullanmak istemiyorsanız aynı ölçüde tereyağı ile de yapabilirsiniz.


KREMALI KURABİYE


Tarif Lezzet Dergisi' nin armağanı Hünerli Pratik Tarifler kitabından :

Malzemeler :

1 paket eritilmiş margarin
3 su bardağı un
3 çorba kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
Bir tutam tuz

Krema İçin :

1,5 su bardağı süt
5 çorba kaşığı toz şeker
2,5 çorba kaşığı un (tepeleme)
Yarım su bardağı su
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya

Süsleme İçin :

2 çorba kaşığı pudra şekeri

Yapılışı :

- Kremayı hazırlamak için; süt ve tozşekeri küçük bir tencerede kaynatın. Bir kasede unu suyla karıştırın. Yumurta sarısını ekleyip çırpın. Kaynamakta olan şekerli süte azar azar ekleyip karıştırın. Vanilyayı ilave edip sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. Ateşten alıp soğumaya bırakın. Buzdolabında 2 saat bekletin.

- Unu derin bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın. Eritilmiş margarin, yoğurt, kabartma tozu ve bir tutam tuz ekleyip yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Her birini avuç içinde hafifçe bastırarak yassılaştırın. Hazırladığınız kremadan 1 tatlı kaşığı kadar ekleyip kenarlarını yukarı doğru kıvırarak toplayın ve kapatın. Ters çevirip yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzerleri pembeleşinceye kadar yaklaşık 20-25 dk pişirin. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.


ZEYTİNLİ POĞAÇA



Bu tarif de Lezzet Dergisinin verdiği Güzel Şeyler Börekler ve Poğaçalar kitapçığından :

Malzemeler :

2,5 su bardağı un
Yarım su bardağı eritilmiş ılık tereyağı
1 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı yoğurt
1 tutam tuz

İç Malzeme :

150 gr çekirdekleri çıkartılmış siyah zeytin

Üzeri İçin :

1 yumurtanın sarısı
4 çorba kaşığı beyaz susam

Yapılışı :

Unu hamur yoğurma kabına eleyip ortasını havuz gibi açın. Yumurta, ertilmiş ılık tereyağı, sıvıyağ, yoğurt, tuz ve karbonatı ilave edin. Malzemeler özleşene kadar yoğurun. Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp avcunuzda yuvarlayarak açın. Ortasına 2-3 siyah zeytin yerleştirip hamurun kenarlarını ortada birleştirerek elinizle oval şekil verip kapatın. Hazırladığınız hamurları yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20-25 dk pişirin. Sıcak veya ılık servis yapın.

Evetttt... Siz de benim gibi yapın kurabiyeleri, gidin alın çocuklarınızı okuldan. Her zaman eve geldiklerinde olduğu gibi "atıştırmalık ne var" diye sorduklarında çıkarın önlerine. Yupiii, yupiii sesleri bütün yorgunluğunuzu unutturacak :)


Asıl benim miniğim nasıl yorgun görünüyor değil mi? Ama birazdan tüm enerjisini toplamış olarak yanıma gelecek ve "Okul Dönüşü" şiirini 5 (öğretmenleri 5 kez okuyun demiş) değil 9 kez hatta bir de ablasına okuyarak 10 kez okumuş olacak. Sonra 2 sayfa da ödev yapacak. Tam annesi bloguna birşeyler eklemeye çalışırken elinde 2 paketle yanına gelip "ben çadırımı kurmak istiyorum" diyecek :)))

Hadi ben miniğimle biraz daha vakit geçireyim, uyku vakti yaklaştı ;

Hepimize ağız tadımızın yerinde olduğu güzel bir hafta diliyorum...

Yorumlar

Açalya dedi ki…
Kremalı kurabiye de güzel ama ben zeytinli poğaçaya bayılırım, yapayım bunu Dante'ye.
O kadar ödev vallahi yazık bu çocuklara!
Adsız dedi ki…
Ellerine sağlık canım nefis görünüyolar :))TÜLİN
jjs dedi ki…
Elvan hanım , çok harika görünüyor yine :) tariflere katıştırılmış ekli yazılarla daha da bir samimi , daha da bir lezzetli gibi sanki .sevgiler
Ihlaylamur dedi ki…
Valla herkese denemesini öneririm. Tuzlularla pek aram olmamaısna rağmen puğaça çok hoşuma gitti. Kurabiyeden de 2 gün üst üste okula götürdüm. Yoğun istek üzerine.

Neymiş yani;
Benim annem süper !
Cafe Gusto dedi ki…
Canım ne de güzel yazmışsın.Sanki insan anne olunca daha bir anlar oluyor herkesi herşeyi.Eleştirmek yerine olduğu gibi kabul etmek,hoşgörü ve anlayışla yaklaşmak ve her olaydan bir ders çıkartmak..keşke daha önce olsaydı tüm bunlar ne kadar farklı olurdu herşey ama zararın neresinden dönülürseymiş ya..
Zeytini ve onunla birlik olan herşeyi çoook severim.Poğaça tarifin alındı..Ellerine sağlık sevgiler...
Tijen dedi ki…
Elvan'cığım,
Bir tatlı bir tuzlu deyince çocukluğumda gittiğimiz günler geldi aklıma. Annem beni de götürürdü. Ağzımda tatlı tadın kalmasını istediğim için önce tuzluları yer bitirir, en son tatlıyı yerdim. Hele de pasta varsa ondan sonra bir daha ağzıma bir şey sokmazdım.
Tijen dedi ki…
Elvan'cığım,
Çok teşekkürler güzel dileklerin için. Eh aradan bir buçuk ay geçmiş, artık yeni bir şeyler görmek istiyoruz burada???
Damak Tadı dedi ki…
doğum günü mesajın için teşekkürler Elvan'cığım..


Kurabiyelerin çok nefis,miniğin ise çok tatlı genç kız olmuş..


Sevgiler..

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ