BADEMLİ KAFES PİLAVI


Tarif yine Oktay Usta' dan. Özellikle yemeğe misafiriniz varsa davet sofrası için oldukça uygun bir tarif. Çok şık ve çok lezzetli bir pilav yapıp, zevkle sunmak istiyorsanız mutlaka deneyin derim. Bizim gibi misafir gelmeden kendinize de bir davet sofrası hazırlayabilirsiniz tabii:)

Tarifi bire bir uyguladığım için Oktay Usta' dan aynen kopyalıyorum.

Malzemeler :

* Pilavı için :

o 3 su b. pirinç
o 2 çorba k. dolmalık fıstık
o 2 çorba k. kuş üzümü
o 3 çorba k. badem
o 1 soğan
o 2 tavuk butu
o 2 çorba k. tereyağı
o sıvıyağ
o tavuk suyu
o tuz, karabiber
o yenibahar

* Hamuru için :

o 1 yumurta
o 3 çorba k. yoğurt
o 3 çorba k. sıvıyağ
o tuz, alabildiği kadar un



Yapılışı :

Tencereye tereyağını ve biraz sıvıyağ alarak üzerine fıstıkları ilave edin. Fıstıklar sararınca üzerine soğanları ve pirinçleri ilave edin. Tuzunu ilave edip kavurun. Daha sona üzerine kuş üzümlerini, didiklenmiş tavuk etlerini, tuz ve baharatları ekleyin. En son sıcak et suyunu verip pişmeye bırakın. Hamuru için tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun ve açın. Hamurdan şeritler kesin. Kalıbınızı yağlayın.

Hamurdan kestiğiniz şeritleri kafes olacak şekilde yerleştirin. Boşluklara bademler koyun. Kalan bademleri pilava ekleyip hamurların üzerine boşaltın. Kenardan sarkan hamurları üzerine kapatıp 180 derecede pişirin. Ters çevirerek kalıptın çıkartın. Perde pilavı tadında nefis bir pilav.




Erkek kardeşim geçen hafta memleketimize gitmişti, yani Sivas' a. Utanarak söylüyorum ki ben gidemeyeli 19 sene oldu. Eşimin ailesi Samsun' da olduğu için izinlerimizde genellikle Samsun' a gittik. Sivas' a sıra gelmedi bir türlü. Herneyse sağlık olsun. Kardeşim benim mezun olduğum liseye yani Sivas Lisesi' ne de uğramış. Müdür Sayın İbrahim Yörük' ün misafiri olmuşlar teyzemle birlikte. Müdür bey beni hatırladıklarını söylemiş ve Sivas Lisesi' nin 100. yılı dolayısıyla basılan kitaptan vermiş. Müdür Bey' e çok teşekkürler. Bu arada bu yılki mezunlar buluşmasının davetiyesini de göndermiş bana. Kitabı aldığımda bir anda o yıllara döndüm. İsimlerini unuttuğum yada hatırlamakta zorlandığım arkadaşlarımı, öğretmenlerimi fotoğraflarında bile olsa görebilmek çok iyi geldi. Lise yıllarımdan beri hala görüştüğüm arkadaşlarım da var ama izini kaybettiklerim de çok. O yıllardaki arkadaşlıkların tadı bir başkaydı benim için. Ne dersiniz sizce nasıldı o yıllarınızdaki arkadaşlıklarınız?

Bu arada bazı sınıf arkadaşlarımı internet ortamında buldum. Başarılarıyla gurur duydum. Kaç gündür aklımda hep lise yılları, kitabın sayfalarını defalarca çevirip duruyorum.

121. yıl kutlama proğramı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Olur ya haberi olmayan bir mezunumuz buradan okur belki:)

Davetiyeden aynen aktarıyorum:

SİVAS
LİSESİ 121. YIL KUTLAMA PROGRAMI

Tarih : 25 Mayıs 2008 Pazar
Saat : 10:30
Program : Geleneksel Madımak ve Yemek İkramı
Halk Oyunları Gösterisi
Yöresel Aşıklar Atışması
Müzik ve Eğlence
Yer : Sivas Lisesi Bahçesi
İletişim :
Tel : 0 346 221 12 20
Fax : 0 346 221 12 27
E-mail : sivaslisesi@sivaslisesi.k12.tr
Web : www.sivaslisesi.k12.tr

Hepimize sağlıklı, mutlu ve huzurlu günler diliyorum...

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Canımmmmmmmm afiyet olsun. Başarılı bir mezun olarak o yılları hatırlaman güzel. TÜLİN
Elvancığım tartı beğenmene çok sevindim... Bende kafes pilavı çok beğendim; blog arkadaşlarında gördükce çok hevesleniyorum yapmak için...

Ellerine sağlık sıcacık sevgiler...
Adsız dedi ki…
pilavınız çok güzel olmuş ellerinize sağlık.. Benim annem ve babam sivaslı.. çocukken her sene giderdik.. 5 yıldır gidemedim sivasa ama kısmetse bu yaz gidicem.. Ben doğma büyüme samsunluyum.. Ama memleketim sivasım mis gibi havası, mahallelerinden akan tatlı suyu ve lezzetli yemekleriyle bir başkadır :)

Sevgilerimle
Funda
Bocuruk dedi ki…
Tülincim,
Sağol tatlım, insan o yılları unutamıyor hakikaten. Unutmayalım da zaten:)
Sevgilerimle...

Aysel'ciğim,
Sayfaları dolaşırken neler neler istiyor canımız değil mi? Tartın çok nefis görünüyordu, kısmetse akşama deneyeceğim. Pilavı beğenmene de sevindim.
Sevgilerimle...

Sevgili Funda,
Çift taraflı hemşehriyiz, ne güzel:) Eşim Samsunlu ve ben son 19 yıl Sivas'a gidemedim ama birçok defa Samsun' a gittim. Sivas'ın unutulmazlarını ne kadar güzel özetlemişsin. Ağzına sağlık:) Her zaman beklerim.
Sevgilerimle...
Tijen dedi ki…
Belki de bilmişsindir Elvan'cığım???
Adsız dedi ki…
bu ne hamaratl�k hem�ehrim. ne zaman yap�yorsun unlar�sevgiler
solist
Ferhanca dedi ki…
Elvancım sen resmen perde pilavı yapmıssın ellerıne sağlık..Oyalayıcı bir yemektir.
Ben de Samsun dayım eşimin memleketi eşim 19 mayıs lisesi mezunu 17 mayısda geceleri var eşinle bekleriz.
sevgiler selamlar..
EBRU ATALAY dedi ki…
Elvan ablacım ellerine sağlık,nefis görünüyor..Biraz zor gibi sanki?Beni aşar bu valla..:))))
Vallahi Sivas'ı bende hep görmek istemişimdir ama uzak çok..Belki bir gün,kısmet...öpüyoruz...
hayat dedi ki…
Elvan'cığım,kafesli pilavın muhteşem görünüyor. Ellerine emeğine sağlık.
Sevgilerimle...
EBRU ATALAY dedi ki…
Anneler Günün Kutlu olsun annesiii...Sevgiler
NiNo dedi ki…
canim elerine saglik cok guzel olmus anneler gunun kutlu olsun
Tuba dedi ki…
Pilava bayildimmmmmm.
Ellerine sağlık, görüntü süper. Bademler kabuksuz gözüküyor, önceden haşlama falanmı yapıyorsun ?
Gönül dedi ki…
harika görünüyor elciklerine sağlık öpüyorum sevgilerimle
Bocuruk dedi ki…
Tijen'ciğim,
Evet ya bilmişim:)
Sevgilerimle...

Solistim, hemşehrim,
Biraz anne yardımı var tabii:)
Sevgilerimle...

Ferhan'cığım,
Evet perde pilavından daha basit ama o tada yakın bir pilav oluyor. Hayranım bu Oktay Usta tariflerine.
Davetine keşke gelebilseydik. Benim eşim de 19 mayıs lisesi mezunu çünkü:)
SEvgilerimle...

Ebru'cuğum,
Sağol tatlım ama sen de yaparsın inanıyorum. Herşeyi layığıyla becerebilen biri bunu da yapar:) Sivas'ı gör bence de.
Sevgilerimle...

Hayat'cığım,
Beğenmene sevindim, sağol. Ben oktay usta gibi süsleyemesem de güzel göründü bu haliyle de.
Sevgilerimle...

Ebru'cuğum,
Sağol canım, ben de senin anneler gününü kutluyorum.
Sevgilerimle...

Nino'cuğum,
Sağol tatlı arkadaşım, ben de senin anneler gününü kutluyorum. Daha nicelerine inşallah.
Sevgilerimle...

Tuba'cığım,
Sesini duymak ne güzel:) Sağolll
Sevgilerimle...

Böğürlenciğimin annesi,
Teşekkür ederim. Sayfana da yazdım ama buraya da yazayım. Akşamdan suya ıslatıyorum. Sabah soyuyorum.
Sevgilerimle...

Sevgili Derya,
Davetin için çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle...

Gönül'cüğüm,
Teşekkür ederim, ben de seni öpüyorum.
Sevgilerimle...
Cafe Gusto dedi ki…
Canım ,benim içi dışı güzel arkadaşım iyi dileklerin için çok teşekkür ediyorum.
Pilavın süper olmuş bak ben gelince de böyle pilav istiyorum.
Ayrıca lise yıllarından bahsetmişsin çok temiz ve güzel yıllardı çocuklarımız da bizim gibi güzel bir dünyada barış ve huzur içinde lise yılları geçirirler inşallah.
sevgiler...
Aybike Ceylan dedi ki…
Bocuruk'cugum,
Ben bunu nasil gormemisim, ellerine saglik. Tam bir sanat harikasi olmus, nefis...

Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir gun diliyorum.
PAPATYA PRENSES dedi ki…
Enfesss görünüyor ellerinize sağlık..
Zeynep dedi ki…
Pilav harika görünüyor. Ellerine sağlık! Hazırlamak için yaklaşık ne kadar zaman gerekiyor? Denerken vaktimi ona göre ayarlayacağım da :)
Adsız dedi ki…
Sahane görünüyor, ellerine saglik. Iyi pazarlar.
Cafe Gusto dedi ki…
Elvancığım ellerine sağlık çok güzel bir pilav bu bende yapmak istiyorum..Sizlere afiyet olsun..
sevgiler...
Pelin dedi ki…
Merhaba,
Benim ailem de sivaslı.Teyzelerim Sivas Lisesi mezunu.Annem ve 2 teyzem Sivas Öğretmen Lisesi Mezunu.Sitenize sık sık uğruyorum ama hiç yorum bırakmamıştım.Yazınızı görünce yazmadan geçmek istemedim.
Sevgiler
Bocuruk dedi ki…
Serpil'ciğim,
Canım benim o senin güzelliğin:) O kadar duygusal bir fotoğraftı ki iyi dilekleri bol bol hakediyor.
Geldiğinde seni bu defa misafir edemedim ama bir dahaki sefere ne istersen yapacağım güzel arkadaşım.
Lise yılları ve çocuklarımız ile ilgili düşüncelerine yürekten katılıyorum.
Sevgilerimle...

Aybike'ciğim,
Bana da oluyor sık sık. Demek ki şu sıralar yoğunsun. Öyle zamanlarda herkesi ziyaret mümkün olmuyor, dolayısiyle bazı şeyleri göremiyoruz. Kalpler bir olsun:) Teşekkür ederim tatlım.
Sevgilerimle...

Sevgili Papatya Prenses,
Çok teşekkürler:)
Sevgilerimle...

Sevgili Zeynep,
Teşekkürler:) Bazı hazırlıkları bir akşam önceden yaptım. Ertesi akşam birleştirmesi kalmıştı. Saat tutmadım ama sana da benim yaptığım gibi tavsiye ediyorum. Etleri ve hamuru bir gece önceden hazırlayabilirsin. Tabii bademleri de.
Sevgilerimle...

Sevgili Kızılcıkşurubu,
Teşekkür ederim. Sana da iyi haftalar:)
Sevgilerimle...

Serpil'ciğim,
Sen çok daha güzellerini yaparsın tatlım. Teşekkür ederim:)
Sevgilerimle...

Sevgili Pelin,
İyi ki bu defa sessiz kalmamışsın da seni ve o güzel sayfanı tanıma imkanı vermişsin bana. Üstelik hemşehriyiz ne güzel:) Her zaman yaz olur mu?
Sevgilerimle...
ebrulitatlar dedi ki…
Elvan'cım pilavın çok nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Bende oktay ustanın yemeklerini çok seviyorum ve fırsat buldukçada deniyorum. Muhallebiyi seninde deneyip beğenmene sevindim. Hatırlatman içinde sağol. Şeker için bende seninle aynı fikirdeyim. Ve yazarken unutmuşum. Yazıyı düzeltip ekledim hemen. Geçmiş olsun dileğin içinde teşekkür ederim. Sevgiler, görüşmek üzere...
Oya Kayacan dedi ki…
Döktürmüşsün Bocuruk. Hay görmez olaydım bu pilavı!
ev perisi;) dedi ki…
Tek kelimeyle neffis;)

Ellerine sağlık canım...

Sivas liselilere selam;)
Adsız dedi ki…
Merhabalar Elvancığım!

Pilavın harika görünüyor ellerine sağlık canım.

Bugünlerde ben de Sivas'la ilgili yayınlar, faaliyet haberleri görüyorum. Dün Taraf Gazetesinde Sivas Ermenilerini anlatan bir yazı ve görüntülerle birlikte 'Sivas 1877' isimli bir kitabın tanıtımı vardı. Yaşayan tarih dayımdan dinlediklerimden ve de A.Turan ALKAN'ın Altıncı Şehir'inde anlattıklarından dolayı ilgimi çekiyor bu konu. Kitabı bulabilirsem okumak istiyorum. Bir de Zaman Gazetesinde idi sanırım, Sivas Kültür Merkezi'nin Hayat Ağacı isimli bir yayınından bahsediyordu. Çayırağzı mahallesinin tanıtımından başlayan etraflıca bir çalışmadan söz ediliyordu. Bugün kardeşim geldi Sivas'tan. Dün Ona telefon açıp, almasını söyleyecektim ama unutmuşum. Bilmem elime geçer mi artık.

Elvancığım ve diğer Sivaslı ya da Sivas'a gitmek isteyen dostlar, geciktirmemenizi öneririm. Her yıl gitmezse yapamayan bir hemşehriniz olarak, nefes alıp, kafanızın ve ruhunuzun dinlendiğini hissedeceksiniz. Mor dağlara bakıp, pırıl pırıl ve nemsiz havayı içine çekmek, konaklarına uğrayıp, Çimen de katkısız ve çok leziz köfte yiyip, geceleri yıldızlara eliniz değecek gibi hissetmek, yaz sıcaklarında serin serin uyumak, samimi, cana yakın, mert insanlarla sohbet etmek sadece birkaçı... Kızılırmak ve yıldızlara çok yakınmışlık hissinden dolayı geçen yıl Atlas dergisinde bir tabir vardı hoşuma giden. Sivaslının başı gökte ayakları sudadır, diye. Bu da bence çok güzel bir duygudur. Hoşçakalın, sevgiyle kalın efendim.Yorum gitmiyor, hatalı parola mesajı çıkıyor. İsimsiz göndereyim bari. www.akcahan.blogspot.com
Damak Tadı dedi ki…
Bayıldım pilavına canım,erllerine sağlık..Uğraştırıcı olmasına rağmen, yapılası yenilesi olmuş senin o maharetli ellerinden canım benim..Çok özlemişim sana yorum yazmaya canım bocuruğum demeyi..Sen hep mutlu ol bitanem..

Lise yılları, belkide yaşamımızın en güzel günleri diyebilirim.O dönemde kurulan arkadaşlıklar ve okul-öğretmen ilişkileri çok farklıdır benim içinde..Belkide tam olarak çocukluktan çıkıp yetişkinliğe geçtiğimiz dönemlerdi kimbilir.Fazla uzatmadan,geç kalmadan gidip gör okulunu,öğretmenlerini ve en önemlisi memleketini canım..Uzun oldu özürler!!

Hepinizi kocaman kocaman öpüyorum.Anneciğin ellerinden öpüyorum..İnşallah sağlığı çokkk iyidir.

En güzel sevgilerle canım bocuruğum..
Elvancığım nerelerdesin... Sesin çıkmıyor...

Sevgiyle...
Hobi Sepeti dedi ki…
Merhaba.Pilav çok lezzetli görünüyor.Pilavı klasik tadından çıkarıp farklı tadlarla denemek çok iyi bir fikir bence.Ellerinize sağlık.
Sevgiler.
butterfly dedi ki…
Elvancım yaa görüntüsüne vuruldum ben bu pilavın kimbilir tadı ne güzeldir:)..
Acaba ben bu güzel pilavı ilk yemek davetlerim için yapsam çok mu iddialı bir seçim mi olur? Herhalde ben tüm bir gün sırf bu pilavı yapmakla uğraşırım (daha o kadar pratikleşemedim mutfağımda da:)). Ama yaparsam da herkes bayılır..En iyisi ben bu fikri iyice düşüneyim:).
Tarif için sağolasın canım.
Sevgiler, öpücükler:)..
aslı
NiNo dedi ki…
6 gun sonra istanbula 4-5 gun sonrada izmire ucuyorum canim gorusuruz ins :D
tugce:-) dedi ki…
of off off :)) ne güzel bir şeydir bu :) şimdi ben yeni evliyim ya, hep misafirlere güzel bir şeyler pişirme derdindeyim :) hem huyumuz da belli, illa ki her şeyin sunumu güzel olacak, pilav bana yetmiyor. ama şimdi bu beni bir yemekten daha kurtardı :)
eline sağlık :))
Ordanburdanhayattan dedi ki…
Sevgili Elvan,
ben de sana teşekküre geldim,demek hemşehriyiz aynı zamanda.benim de babam sivas zaralıdır.ben de en son 1 yaşındayken gitmişim.büyük şehirler nasıl da hapsetmişler bizleri kendilerine:(
sevgiyle kal,bu arada seni listeme ekliyorum izninle.
güzel paylaşımlarda görüşmek üzere

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ