PAZI SARMASI



Tarif anneciğimden ve yardımcısı da güzel prensesim bu defa. Annemin sağlığı iyiye gidiyor çok şükür. Ve çok fedakar bir insan. Bazen diyorum ki onun geçirdiği hastalıkları başkası geçirse hiç bir iş yapmazdı. Ama çok tezcanlı yerinde duramayan bir yapısı var. Allah onu bize bağışlasın, başımızdan eksik etmesin inşaallah...

Pazı sarması bize annemin yaptığı bir yemek. Ben daha hiç kendim yapmadım. Aslında bu konuda kendime çok kızıyorum. Annemden bu tür özel yemeklerin tarifini alıp, hatta onunla birlikte yapmıyorum ve sonra da kendim denemiyorum diye. Vakitsizlikten olsa gerek hep gözüm pratik tariflerde. Ama sayfamda annemden tariflere yer verirsem bu hem arşiv olacak benim için hem de sizlerle paylaşılacak.

Bugün öğlen saatlerinde ani bir kararla Bornova Özkanlar'da kurulan semt pazarına gittim. İzmir de en ünlü pazar Bostanlı pazarıdır. Özkanlar da bence Bostanlı pazarının şubesi gibi olmuş. Ne arasan var. İzmir' de ve bu civarda olan arkadaşlarıma tavsiye ederim. Çok da bol bir balık kısmına da sahip. Yarın için levreklerimi aldım ben de :)

Pazı sarmasının tarifine gelince;

Malzemeler :

1 demet pazı
2 bardak ince bulgur
1 çay bardağı irmik
1 avuç un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
2-3 yemek kaşığı tereyağ
3 diş sarmısak
1 küçük kase özelenmiş süzme yoğurt



Yapılışı :

Bulgur , irmik ve un sıcak su ile ıslatılır. Tuz ve biber eklenerek iyice yoğrulur. Pazıların sapları kopartılarak tek tek yıkanır. Sıcak suya batırılır. Herbir pazı sudan çıkarıldıktan sonra ortası alınarak ikiye bölünür. Yoğurduğumuz karışımdan birer parça alınarak yaprak sarması gibi sarılan pazılar, 1-2 yemek kaşığı yağ ve üzerine çıkacak kadar su konularak pişirilir. Pişince suyu süzülür ve daha yayvan bir kaba alınır. Üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirilir. Küçük bir tavada kızdırılan tereyağına kırmızı biber ilave edilir ve bu karışım yoğurtun üzerine gezdirilir. Sıcak sıcak servis yapılır.

Yorumlar

LaMa dedi ki…
Kelimenin tam anlamiyla :BAYILIRIM!
Samsundan ayrildigim gun yapmisti annecigim istahsizdim doya doya yiyememistim:( Akilsiz basin cezasini bu kez midem cekti;)
umran dedi ki…
elvancim,
ilk defa gordum ben bu yemegi ama tam benlik bir sey.annenin ellerine saglik.Allah onlari basimizdan eksik etmesin.Madem yemegi o yapti ona ozel selamlarimi soyle.Arizonadan selamlar .
Adsız dedi ki…
Bende egeliyim, bir kisim akrabam Izmir'de, bir kisimi Denizli'de bende taaa Amerikada :((
Pazi dolmasi cok guzel olur bilirim, annenizin ellerine saglik, bende beklerim sik sik.
Sevgiler
Adsız dedi ki…
Ayla teyzenin ellerine sağlık....çok güzel olmuştur eminim.Ayla teyzeye ve size sağlıklı ve mutlu günler dilerim....Öptüm Canım Selcen
renkler dedi ki…
Anneciğinin ellerine sağlık. İyi olmasına çok sevindim... Pazı dolmasını annem de arada yapardı ama kıymasız hiç yemedim. Biz yaprak sarmasının içine de bazen prinç yerine bulgur koyarız. Çok değişik ve lezzetli oluyor. Sizin tarif de çok değişik...
Pınarın Kulubesi dedi ki…
Merhaba Bocuruk
bu yemeği bende çok seviyorum. Üstündeki yağ sosu olmasa da olur, gayet güzel serinletici bir yemek. Bizim oralarda bunu başka yapraklarlada yaparlar. Örnek: Kiraz yaprağı, fındık yaprağı, fasulya yaprağı...
Yazın çok daha güzel gidebilecek bir yemek, serin serin yoğurt ile ferahlatıcı.
Annenin ellerine sağlık..
Benim annemde o kadar hastalık geçirdi ama hala bize içli köfte yapmaktan geri durmuyor bir türlü. Elinden gelen her işi yapmak istiyor. Annelerimiz ne kadar fedakar ikimizinde..
Bir gün İzmir'e gelir isem seninle tanışmak isterim. Yakında iş için tüm Türkiye'yi günübirlik dolaşmaya başlayacağım. İzmir'de umarım yeterince vakit bulup gün içinde görüşebiliriz.
sevgiler
Benim mail adresim:
pinar.unal@gmail.com
Bocuruk dedi ki…
Lama'cığım,
Ben de bayılarak yiyorum. Gerçi biraz fazla ekmek yeniyor ama neyse :) Bu arada ana evinde iştahsızlık yok bir dahaki sefere...

Ümran'cığım,
Canım yoğurtlu soslu yemekler hep çok güzel olurlar bir de pazı ve içindekiyle daha da güzel. Anneme dün birara nete girip yorumunu okuduğumda hemen söyledim selamını. Sağol canım benim :)

Aybike'ciğim,
Gurbet çok zor değil mi? Ama herkes yerinde sağ sağlıklı olsun da. Denizli'ye birkaç defa gittik. Üniversiteden arkadaşlarımız var orada. Tabii Pamukkale'ye de. Çok güzel yerler. Sayfanı da çok beğendim. Ellerine sağlık canım :)
Ben de sık sık beklerim.

Selcen'ciğim,
Sağol canım. Allah hepimize sağlıklı mutlu günler versin. Kimsenin ağzının tadı bozulmasın inşaallah...

Renklercim,
Sarmaların ve dolmaların içine bulgur çok yakışıyor. Ama tabii bunda yok. Ama inan çok güzel oluyor. Bir de böyle deneyin istersen. Seni çok öptüm canım :)

Pınar'cığım,
Ne kadar mutlu olurum seninle tanışmaktan. Sana mail gönderdim ve telefonlarımı yazdım. Alamazsan haber ver tekrar göndereyim canım :) Annem bu yemeği Sivas'ta iken fasulye yaprağıyla yapardı. Ve haklısın yaza çok uygun ama İzmir'de düne kadar yaz gibiydi inan. Senin annenin de çok fedakar olduğunun farkındayım. Zaten çok az anne vardır herhalde evlatlarına fedakar olmayan. Allah sağlık versin onlara. Canım sabırsızlıkla bekliyorum beni aramanı :)

Hepinize sevgilerimle...
Unknown dedi ki…
Yine harikalar yaratmışssın. Bu tarifleri görünce insanın işi gücü bırakıp yemek yapası geliyor:o))
Bocuruk dedi ki…
Duha'cığım,
İltifat etmişsin canım sağol :) Dün gece evimizin beter böceği "anne hiç kurabiye yapmıyorsun artık" diyordu. Yani yemek yapmak istemesek de zorlayanlar var :)

Sevgilerimle...
Damak Tadı dedi ki…
Canım,
Öncelikle anneciğinin iyi gitmesine ne kadar sevinip mutlu olduğumu kelimelerle anlatamam..Allah sizleri ayırmasın ve sağlıgını versin.

Dolmalar çok güzel gözüküyorlar anneciğinin ve minik yardımcısının ellerine sağlık tatlım..

Anneler çok fedakar oluyorlar canım..Şimdide benim annem annem hastalandı bel fıtığından yatıyor durumu çok fena ama o haliyle bile bişeyler yapmaya çalışıyor.((

Tekrar tekrar ellerinize sağlık,afiyetler olsun canım..

Güzel bir hafta sizinlerin olsun canım..Kocaman öpüyorum seni..
ikizlerimbenim dedi ki…
merhaba..blogunuzu ilk defa ziyaret ediyorum..Babacığınızın mekanı cennet olsun, okuyunca gözlerim dolu dolu oldu..Annenize de acil şifalar..Yemekler çok güzel görünüyor..ellerinize sağlık
Bocuruk dedi ki…
Canım Gül'cüğüm,
Sağol :) Ben de iyiye gittikçe annem karamsarlıktan biraz olsun kurtulabiliyorum. Amin... Allah onu başımızdan eksik etmesin. Bel fıtığı çok zor bir rahatsızlık. Anneciğine geçmiş olsun. Allah acil şifasını versin. Benim eski işyerimdeki başkanımızın eşi aynı konuda çok sıkıntı çekti. Selçuk' ta bir doktor sayesinde şimdi iyi. Umarım gerekmez ama bilgi almak istersen yardımcı olmaya çalışırım canım. Ben de sana, anneciğine ve babacığına sağlıklı, mutlu, çok güzel günler diliyorum:)

Sevgilerimle...
Bocuruk dedi ki…
Sevgili İkizannesi,
Sayfana tıkladım ama olmadı. Ziyaretin için çok teşekkür ederim. Güzel duaların ve dileklerin için de sağol. Her zaman beklerim. İkizlerini öpüyorum :)
Unknown dedi ki…
Elvan goruntu muhtesem.Bakis saatimi yazayim suan gce 1.39:)sence ne issettim.Acclikk istahh olsada yesemm:))icim dusmeden ben cikayim canm.:))
Adsız dedi ki…
pEllerine sağlık, harika görünüyor. Sevgiler.
Bocuruk dedi ki…
Ahhh ahhh Gülenay'cığım bilmezmiyim. Ben de sizlerin sayfalarını gezerken aynı duruma düşüyorum çoğu kez. Bir de canımın istediği ne ise onu yemeden doyamam ben. Yani iştahımı başka şeylerle bastırmak çözüm olmuyor. Yine gel canım :)

Pembelicim,
Sağol canım :) Bu arada yarım da olsa yüzünü görmekten mutluluk duydum.

Sevgilerimle...

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELMALI TURTA

CEVİZLİ ÇÖREK ( TOKAT ÇÖREĞİ )

GARANTİLİ SUFLE TARİFİ