Çarşamba, Ocak 31, 2007

TİRAMİSU


Bugünlerde kendimi oldukça bitkin hissediyorum nedenini bilemiyorum ama böyle olmak hoşuma gitmiyor. Sağ kulağımda hissettiğim bir rahatsızlık nedeniyle pazartesi günü doktora gittim. İşitme ölçüm testi falan da yaptılar ve asıl problem sol kulağımda çıktı. İşitme kaybı varmış nedenini anlayabilmek için MR istediler. Henüz çektirmedim. Zaten doktor da 1 ay içinde halledin sonucu getirin dedi. Bitkinliğimin nedeni belki de bu konuda duyduğum endişeden kaynaklanıyor olabilir. İnsanın sağlığı için en önemli şeylerden biri moral. İşitme kaybı yazıp google dan arattığımda çıkan sonuçlar kafamı karıştırdı biraz da. Bilinçli olmak bazen iyi olmuyor. Halbuki kötü şeyleri bilmeyip düşünmese insan morali de bozulmayacak. Geçenlerde tiramisu yapmıştım. Özellikle eşim çok sever ve ben de sık sık yaparım. Bu defa fotoğrafladığım için sizlerle paylaşabileceğim. Yalnız eşimin isteği üzerine ben üstüne kakao elemek yerine bitter çikolata rendeledim. Şef, kakaolu olduğunda yiyemediğini söylüyordu ve ben de böyle bir çözüm buldum. Çok da beğenildi.

Tarif sofra dergisinin 1995 yılındaki bir sayısına ait. Hangi sayı demeyin hatırlamıyorum, bakmam lazım. Oldukça sık yaptığım bu tarif için dergiyi açmıyorum artık :) Sofra dergisini ilk sayısından itibaren 2-3 yıl kadar sürekli aldım, sonra ara sıra, son yıllarda ise yılda 1 kez falan. Çok güzel bir dergi. Ancak evde koyacak yer problem ve itiraf etmek gerekirse artık internetten tarif bulmak daha kolay geliyor bana. Bir de blog arkadaşlarımın o birbirinden güzel ve özel tarifleri... Tiramisuyu defalarca yaptım hatta birçok arkadaşım beğenip tarifini aldılar. Şimdi de sizlerle paylaşayım dedim :)



Malzemeler :

1 adet hazır kakaolu pastaban
1 büyük kupa bol şekerli koyu nescafe (soğuk olarak hazırlanıyor)

Kreması için :
1/2 litre süt
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı şeker
2 yumurta sarısı
1 kutu labne peyniri

1 küçük paket bitter çikolata rendesi veya bol kakao

Yapılışı :
Öncelikle kremasını hazırlayalım. Yumurta sarısı, un ve şekeri karıştırıp üzerine yarım litre sütü ekleyin. Orta ateşte topaklanmamasına dikkat ederek kaynatın. Muhallebi kıvamına gelince altını kapatıp, labne peynirini ekleyip iyice karıştırın. Bu arada pastabanın ilk katını bir servis tabağına alıp, hazırladığımız bol şekerli bol neskafeli karışım ile ıslatın. Ilınmış olan kremanın yarısını güzelce yayın. Ve pastabanın ikinci katını da koyup kalan neskafe ile ıslatın ve kremanın diğer yarısını da üstüne yayın. Orjinal tarifte üzerini kapatacak şekilde kakao elenmesi gerektiği yazıyor. Ancak benim eşim kakaolu olduğunda rahat yiyemediğini ve sevmediğini söylediği için ben çikolata rendeledim.


Ayrıca geçenlerde sevgili Ayşenur'un sayfasından muhteşem parmak çörek ve çörekotlu kurabiye denedim. İkisi de çok güzel oldu. Ancak muhteşem parmak çöreğin fotoğrafını çekemedim. Tahminimden çabuk tükendi. Hepinize tavsiye ederim.

Cumartesi, Ocak 27, 2007

PAZI SARMASI



Tarif anneciğimden ve yardımcısı da güzel prensesim bu defa. Annemin sağlığı iyiye gidiyor çok şükür. Ve çok fedakar bir insan. Bazen diyorum ki onun geçirdiği hastalıkları başkası geçirse hiç bir iş yapmazdı. Ama çok tezcanlı yerinde duramayan bir yapısı var. Allah onu bize bağışlasın, başımızdan eksik etmesin inşaallah...

Pazı sarması bize annemin yaptığı bir yemek. Ben daha hiç kendim yapmadım. Aslında bu konuda kendime çok kızıyorum. Annemden bu tür özel yemeklerin tarifini alıp, hatta onunla birlikte yapmıyorum ve sonra da kendim denemiyorum diye. Vakitsizlikten olsa gerek hep gözüm pratik tariflerde. Ama sayfamda annemden tariflere yer verirsem bu hem arşiv olacak benim için hem de sizlerle paylaşılacak.

Bugün öğlen saatlerinde ani bir kararla Bornova Özkanlar'da kurulan semt pazarına gittim. İzmir de en ünlü pazar Bostanlı pazarıdır. Özkanlar da bence Bostanlı pazarının şubesi gibi olmuş. Ne arasan var. İzmir' de ve bu civarda olan arkadaşlarıma tavsiye ederim. Çok da bol bir balık kısmına da sahip. Yarın için levreklerimi aldım ben de :)

Pazı sarmasının tarifine gelince;

Malzemeler :

1 demet pazı
2 bardak ince bulgur
1 çay bardağı irmik
1 avuç un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
2-3 yemek kaşığı tereyağ
3 diş sarmısak
1 küçük kase özelenmiş süzme yoğurt



Yapılışı :

Bulgur , irmik ve un sıcak su ile ıslatılır. Tuz ve biber eklenerek iyice yoğrulur. Pazıların sapları kopartılarak tek tek yıkanır. Sıcak suya batırılır. Herbir pazı sudan çıkarıldıktan sonra ortası alınarak ikiye bölünür. Yoğurduğumuz karışımdan birer parça alınarak yaprak sarması gibi sarılan pazılar, 1-2 yemek kaşığı yağ ve üzerine çıkacak kadar su konularak pişirilir. Pişince suyu süzülür ve daha yayvan bir kaba alınır. Üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirilir. Küçük bir tavada kızdırılan tereyağına kırmızı biber ilave edilir ve bu karışım yoğurtun üzerine gezdirilir. Sıcak sıcak servis yapılır.

Cumartesi, Ocak 20, 2007

TAVUK ETLİ PATLICAN-PATATES YEMEĞİ


Tarif Oktay Usta'nın yemek programından ve kızkardeşim yaptı. Yemeğin ismini kendim verdim. Oktay Usta programında bu yemeğe ne isim verdi bilemiyorum. Fotoğrafını pişmeden önce çektim çünkü piştikten sonra diziliş tam olarak belli olmuyordu. Çok pratik ve güzel bir yemek olduğunu düşünüyorum. Denerseniz memnun kalacağınıza da eminim.

Malzemeler :

2 adet patlıcan
2 adet patates
2-3 adet domates
5 parça kemiksiz tavuk but eti
6 diş sarmısak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
1 bardak su
1 er çay kaşığı kırmızıbiber, karabiber, kekik
1 tatlı kaşığı kadar tuz

Yapılışı :

Tavuk etini baharatlarla harmanlayın. Patlıcanları alaca soyup, ince ve yuvarlak doğrayıp, tuzlu suda bekletip yıkayın. Patatesleri de soyduktan sonra yuvarlak dilimleyin. Domatesleri de aynı şekilde yuvarlak dilimler halinde hazırlayın. Teflon bir tencereye zeytinyağını koyup, 1 dilim patlıcan, patates, domates şekilinde dizip, ortasına tavuk etlerini koyun. Artan patlıcan, patates ve domatesleri de tekrar üstüne dizip, soyulmuş dilimlenmiş sarmısakları da koyun. 1 bardak suda ezdiğiniz salçayı da yemeğe ilave edin. Tuzunu serpin ve tavuk etleri yumuşayıp pişene kadar yemeği orta ateşte pişirin. Dilerseniz fırında da pişirebilirsiniz.

Hepinize iyi pazarlar diliyorum.

Perşembe, Ocak 11, 2007

MİNİK ALMAN PASTALARI VE KIYMALI BÖREK


26 Kasım doğumgünümdü. Ve ben 25 Kasım günü Sevgili Hatice nin tariflerinden ikisini yaparak kendimce hazırlık yapmıştım. Ama ertesi günü çok hastalandığım için yatakta geçirdim. Çok kötü bir rüya gördüğüm için eşime pazar günü babamın yanına giderken büyük kızımı da götürmesini söylemiştim. Hastaneye çocukları götürmemeye karar vermiştik oysaki. Onlar gitti ama ben hasta yattığım için gidemedim. Herneyse yaptıklarım çok da amacına ulaşmadı. Ve ertesi gün olanlardan dolayı da bundan sonra doğumgünümü kutlayabileceğimi sanmıyorum. Ancak bu tarifleri ve fotoğraflarını sizlerle paylaşmak istedim. Minik Alman Pastaları ve kıymalı börek tariflerini Sevgili Hatice' nin sitesinde bulabilirsiniz.
Bu tarif ile ilgili benim naçizane tavsiyem kremasının yarım ölçü yapılabileceği. Çünkü krema oldukça fazla geliyor. Gerçi çocuklar puding niyetine yediler ama yarım ölçü de yapsam olurmuş diye düşündüm. Yiyen herkes çok beğendi. Ve çok övgü aldı bu pastalar.
Kıymalı börek ise aslında herkesin kendince mutlaka yaptığı bir tarif. Ama bir de bu tarifteki gibi yapmanızı özellikle tavsiye ediyorum. Sevgili Hatice' ye her iki tarifi için de çok teşekkür ediyorum.


Sevgili arkadaşlarım hepinize sağlıkla, mutlulukla ve huzurla geçireceğiniz bir haftasonu diliyorum.

Çarşamba, Ocak 03, 2007

ET HAŞLAMA


Haşlama sık yapmaya çalıştığım bir yemek. Çünkü özellikle suyunun çocuklar için çok faydalı olduğuna inanıyorum. Ve geçenlerde yaptığım haşlamayı fotoğrafladığımı hatırlayınca kurban bayramı sonrasında yayınlamamın çok uygun olacağını düşündüm. Aslında tarif hepimizin bildiği bir tarif. Ama ben yine de tarifi vereyim :

Malzemeler :

750 gr haşlamalık dana eti
1 lt su
1 tatlı kaşığı tuz
3-4 patates
1 yumurta sarısı
1 limonun suyu
Birkaç dal maydanoz

Yapılışı :
Etleri yıkayıp düdüklüye koyun, patatesleri soyup iri parçalar halinde doğrayıp ekleyin ve suyunu tuzunu ilave edip, etler yumuşayıncaya kadar pişirin.1 yumurta sarısını 1 limonun suyu ile çırpıp, bu karışıma kaynayan et suyundan 1 bardak kadarını çırpmaya devam ederek ekleyin. Karışımın ısısı etsuyunun ısısına yaklaştığında karışımı yavaş yavaş tencereye ilave edin. Servis yaparken maydanoz ile süsleyin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...