Pazartesi, Aralık 22, 2014

FİLİSTİN EKMEĞİ



Tarifi Sevgili Pınar' ın instagram hesabında gördüm. Sonra blogunda da yayınlamış. O da bir başka arkadaşından almış. Görür görmez harika bir tarif olduğunu anladım. Hemen denedim. Ve bu süreç içinde 3 defa yaptım. 

Malzemeler :

1,5 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
50 gr eritilmiş tereyağı
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
5 su bardağı un
2 tatlı kaşığı kuru maya




Yapılışı :

Bütün malzemeleri ekmek makinasına koyup hamur programını çalıştırın. Benim makinamda bu 1,5 saatlik bir program. Ve o kadar müthiş bir mayalanma oluyor ki makinanın kapağını kaldırıyor hamur;) Unladığınız tezgaha hamuru alıp avuç içi kadar parçaları ister merdane isterseniz oklava ile 1 parmak kalınlığında açın. 

Makinayla yapmayacak olanlar elle yoğurup 45 dk kadar mayalandırırlarsa süper olur.

Önceden en yüksek derecede ısıtılmış fırına (300-350 derece) koyup üzeri kızarana kadar pişirin.





Pita ekmeği gibi içi boş ama yumuşacık ve çok lezzetli ekmekleriniz olacak. Pınar' ın da dediği gibi tereyağ ve balı içine salın gitsin :))

İzmir bugün çok soğudu. Her yere kar yağdı bize soğuğu düştü. Nasıl iyi gelecek bu soğuklarda bu sıcacık ekmek. 

İyi haftalar, sevgiler...

Cumartesi, Aralık 13, 2014

LİMON KREMALI KEK




Yüzyüze tanışmadan hayran olduğumuz insanlar vardır ya, ünlülerden, sanatçılardan söz etmiyorum. Sizin gibi benim gibi ama yaptığı işe ruhunun güzelliğini katan ışıl ışıl olan insanlar, fark yaratanlar... 

Bu tarif bana bu hisleri verenlerden birine Sevgili Ayşem e ait. Tarifi verirken öyle bir giriş cümlesi yazmış ki görür görmez denemeliyim dedim. Dün gelen arkadaşlarım için denedim ve de çok çok beğendik. Teşekkürler Ayşem! İzmir e geldiğinde gelip tanışamadım ama uzaktan uzağa sevdiğim, sağlığını, mutluluğunu dilediğim insanlardansın :) 

Malzemeler :

113 gr tereyağı (hassas bir şekilde ölçmedim paketin üstündeki 50 gr işaretlerine göre göz kararı oranladım)

2 cup süt (oda sıcaklığında) (Ekmek makinamın ölçü bardağı ile ölçtüm 1 tanesi 240 ml ye denk geliyor)

4 adet iri boy yumurta sarısı ve beyazı ayrılmış

1 çimdik tuz

1+ 1/4 cup pudra şekeri

2 adet limon kabuğu rendesi

1 çorba kaşığı su

1+1/4 cup un (elenmiş)

1/4 cup limon suyu (irice 1 limonun suyu tam denk geldi)

Üzerine serpmek için pudra şekeri




Yapılışı :

Fırını 165 dereceye ısıtın. 20 * 20 cm lik bir kalıbı yağlayın.

Yumurta aklarını bir çimdik tuz ilavesi ile krema kıvamına gelene kadar çırpın ve bir kenara alın.




Yumurta sarılarını limon kabuğu rendesi ve şeker ile 2 dk kadar çırpın.



Sonra eritilip oda sıcaklığına getirilmiş tereyağ ve suyu çırpma devam ederken azar azar ekleyin. 



Şimdi sıra eleyerek koyacağımız unda. Unu ekledikten sonra düşük hızda çalıştırın mikserinizi. Limon suyu ve sütü de ekleyin iyice karışsın. Yumurta beyazını çırparak elde ettiğiniz kremayı yavaş yavaş en az 3 seferde ilave edin köpükleri çok söndürmeden ;)




Hazırlanan karışımı kalıba dökerek 30-45 dk kadar üzeri kızarana kadar pişirin. Benim fırınımdan kaynaklı olabilir ben daha uzun sürede pişirdim.




Oda sıcaklığında soğuttuğunuz ve dilimlediğiniz kekinizin üzerine bolca pudra şekeri eleyin. Ayşem in deyişiyle kar yağdırın :)

Evet kekiniz servise hazır!

Yiyen arkadaşlarımdan birisi alta başka bir kat yaptığımı düşündü. O kadar güzel dokulu çok özel bir kek mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.

Keyifli bir haftasonu olsun :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...