Pazartesi, Aralık 17, 2012

DELİ BÖREK





İlk defa börek açtım. Kanal D de yayınlanan Mutfağım programına çok cici bir hanım konuk oldu. Konya' da evinin mutfağını açıp bu güzel tarifi bizlerle paylaşan Mehtap Hanım a çok teşekkürler...

Malzemeler:

300 gr. dana kıyma
5 adet patates
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
½ demet maydanoz
1 tutam pul biber
1 tutam karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı

Hamuru için;

1 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
Aldığı kadar un

Açmak için;

1 su bardağı nişasta
1 su bardağı un

Yapılışı:

1 çay bardağı su yoğurma kabına alınır. 1 yumurta kırılır, 1’er çay bardağı süt, sıvıyağ ve bir tutam tuz eklenir. Azar azar un eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğrulur. Hamur ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır ve temiz bir bezin arasında dinlenmeye bırakılır.

5 adet patates haşlanır ve rendelenir. Kuru soğan yemeklik doğranıp tencereye alınır.
Üzerine 1 çay bardağı sıvıyağ dökülüp 300 gr. kıyma eklenip kavrulur. Rengi dönünce rendelenen patatesler eklenir. Birer tutam pul biber ve karabiberle lezzetlendirilir. Yarım demet kıyılmış maydanozla harmanlanır ve soğumaya bırakılır.

Ayrı bir kaba 1’er su bardağı nişasta ve un konulup harmanlanır. Dinlenen hamur bezeleri un ve nişasta karışımıyla birlikte ısıya dayanıklı bir cam tepsi genişliğinde açılır. Dolu dolu 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Açılan her hamur tereyağıyla yağlanıp kıymalı patatesli içle sarılır. Yağlanmış tepsiye yerleştirilir ve üzerlerine kalan tereyağı sürülür. Börek 3-4 parmak kalınlığında dilimlenip fırına verilir ve üzeri kızarana kadar pişirilir.

Deli Börek servise hazırdır.


Herkese sağlıklı, mutlu, keyifli ve pozitif bir hafta diliyorum...

Cuma, Aralık 14, 2012

SÖKE UN - TOPRAĞIN BEREKETİ ETKİNLİĞİ




Yıllardır annemin kış hazırlıkları arasında erişte kesmek de vardır. Hani "gel kızım yardım et" dediğinde gözümde büyüttüğüm iş; Söke Un' un İzmir' de bir ilki gerçekleştirdiği Toprağın Bereketi Etkinliği' nde keyife dönüştü. 

200 gr un
2 orta boy yumurta
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 fiske tuz 

tarifiyle hazırladığımız sade makarna hamuruna,

1 yemek kaşığı domates ilavesi ile kırmızı makarna hamuru,
Haşlanıp rondodan geçirilmiş 1 yemek kaşığı ıspanak ilavesi ile yeşil makarna hamuru,
Haşlanıp rondodan geçirilmiş 1 yemek kaşığı kırmızı pancar ilavesi ile pembe makarna hamuru,
1 yemek kaşığı zencefil, biraz kekik ve biraz tarhun ilavesi ile otlu makarna hamuru

hazırladık. Sade makarnayı yoğururken sert bir hamur olmasından dolayı epey zorlansak da kesim aşamasında bu sertliğin gerekli olduğunu yaşayarak anladık ve renkli makarna hamurları için eklediğimiz malzemeler hamuru yumuşattığı için aynı sertliği yakalayana kadar un ilave ederek yoğurduk.


Sonrasında mümkünse 1 saat dinlendirdiğiniz hamurları bir kesme makinası yardımı ile ya da oklava ile açarak kendiniz de kesebilirsiniz. Ben kesme makinasını tercih ettim. Bu makinanın hamuru açıp incelten bir kısmı da mevcut olduğu için yeterli sertlikte bir hamur hazırladıysanız açmanız, sonrasında unlamayı unutmadan kesmeniz oldukça kolay olacaktır.



Etkinliği İzmir Mutfak Sanatları Enstitüsü yani İMSE' de gerçekleştirdik. Şef Özger Tanık bir kaç saatlik kısa sürede bizlere makarna hamurunu, hamur çeşnilendirmeyi, ravioli ve tortellini yapımını öğretti. 


Yoğurduğumuz, çeşitli ilavelerle renklendirdiğimiz ve sonrasında da kestiğimiz makarnalarımızın bir kısmını hemen orada haşlayıp, şefimizin hazırladığı domates sosu ve üzerine parmesan peyniri rendesi ile afiyetle yedik :)




Etkinliği gerçekleştiren; unlarından ve ekmek karışımlarından çok memnun olduğum  Söke Un' a ve tarif danışmanı Sevgili Dilek Yetkiner' e, İMSE çalışanları ile Şef Özger Tanık' a, günümüzü fotoğraf kareleriyle daha da güzelleştiren Sevgili Figen' e çok teşekkür ederim.

İMSE' nin kurs programını incelemenizi ve ilginizi çeken bir konuda, böylesine güzel bir mutfakta, güler yüzlü insanlarla keyifli saatler geçirmenizi tavsiye ederim. 

Bu arada o gün Söke Un' un ürün yelpazesini genişlettiğini öğrendim, çok da memnun oldum. Kek karışımlarını ve pudinglerini de en kısa sürede deneyip sizlerle paylaşacağım.

Hayat öğrendikçe, öğrendiklerini paylaştıkça daha güzel. Tekrarlarına kısmetse...

Salı, Aralık 11, 2012

KURU DOMATESLİ, ZEYTİNLİ, SOĞANLI EKMEKÇİKLER





Tarif 40fırınekmek sitesinden. Kendimce değişiklik yaptığım şey; soğanı çiğ olarak koymak yerine çok az zeytinyağında 2 kaşık esmer şeker ilavesi ile karamelize edip öyle eklemek oldu. Kitchenette   in soğanlı ekmeğini çok beğenirim. Oradaki soğan tadını yakalamaktı bu değişikliği yaparkenki amacım. Ve bence çok da hoş oldu. Hatta kızlarım bu ekmeği o kadar çok sevdiler ki değişik bir dolu ekmek yapmama rağmen hep bunu yap dediler. Son aylarda bu ekmeği sayısız defalar hazırladım. Hatta eşime kargo yapıp yolladığım da çok oldu. Mutlaka deneyin derim. 

Malzemeler :

2 bardak beyaz un
Yarım bardak tam buğday unu (ben genelde Söke Un' un ekmek karışımlarından kullandım)
1 tatlı kaşığı instant kuru maya
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 bardak su (oda sıcaklığında)
4 çorba kaşığı zeytinyağı (1 çorba kaşığı ile soğanı sotelediğim için 3 kaşık kullandım)
5-6 parça kurutulmuş domates, küçük doğranmış
10 adet siyah zeytin, çekirdeği çıkarılıp küçük doğranmış
1 adet kuru soğan, ince doğranmış (1 kaşık zeytinyağı ve 2 kaşık esmer şeker ile karamelize edilmiş)

Yapılışı :

- Makinenin ekmek pişirme haznesine ilk olarak suyu ve zeytinyağını koyun. Unları bir kaşık ile serperek sıvıları örtecek şekilde ilave edip üzerine haznenin bir köşesine tuzu ekleyin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
- Ekmek haznesini makineye yerleştirip hamur programını seçin ve çalıştırın.
- Programın ilk 5-10 dakikasında kapağını açıp karışımı kontrol edin. Domatesi, zeytini ve soteleyip karamelize ettiğiniz soğanı ilave edin.
- 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Kulak memesinden biraz daha yumuşak bir kıvam olması gerekir. Çok sert ise biraz su, çok yumuşak ise biraz un ilavesi gerekebilir.
- Program bitiminde hamuru hazneden un serptiğiniz tezgaha alıp 2-3 dakika yoğurun ve 30 cm uzunluğunda bir rulo haline getirin.
- Keskin bir bıçak yardımıyla ruloyu 8 eşit parçaya ayırıp, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika daha bekletin. 
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika ya da üstleri iyice kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıktıktan 10 dakika sonra servise hazır olacaklardır. 

Yapıldıktan sonra 2-3 gün tazeliklerinden hiç bir şey kaybetmeyen minik ekmekçikleriniz özellikle okula giden çocuklarınızın kahvaltısı için çok uygun olacaktır. 

Makinede değil de elde yapacaksanız yoğurma aşamasını aynen uygulayıp hamuru 1 saat kadar mayalanmaya  bırakmayı ihmal etmeyin lütfen.

Çevrenizde sizi gerçekten anlayan ve seven insanların çoğaldığı, sağlıklı, keyifli ve mutlu günler diliyorum...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...