Pazar, Ağustos 26, 2012

YEŞİL SOĞANLI KREMALI SOMON





Fotoğraf güzel değil, sunum özenli değil ama tarif ve lezzet denemeye değecek kadar güzel. Türkmax kanalında bir sabah programı var. Magazin dedikodusu ile başlayıp mutfak sohbetleri ile devam eden ve stüdyo konuklarıyla sona eren güzel bir program "Her Şey Tadında"... Mutfak bölümünde her gün farklı bir konseptte tarifler veriyor Eyüp Şef ve bu somon tarifi de ondan dinleyip aynı gün denediğim bir tarif. Ayrıca pazar balık günüdür ya hani; bugün bir hoşluk yapın kendinize ve bu tarifi deneyin. Unutmadan balıkçımızın dediğine göre somon bu ayın balığı değilmiş. Gerçi marketlerde bulunuyor ama kesin tazesi, güzeli olsun diyorsanız; İglo nun somonuyla yapın derim.

Malzemeler:

4 adet somon fileto
3-4 yeşil soğanın yeşil kısmı
3-4 kiraz domates
1/2 paket yaklaşık 100 ml krema
Bir parçacık tereyağı
Tuz, karabiber

Yapılışı:

Somonları yıkayıp kağıt havlu ile kuruttuktan sonra tuz ve karabiber ile tatlandırın. Teflon tavada çok az bir tereyağı eritip somonları arkalı önlü kızartıp bir fırın kabına alın. Ve 180 dereceye ısıtılmış fırında 10 dk daha pişirin.

Ayrı bir tavaya az bir zeytinyağı koyup yeşil soğanın biraz irice doğradığınız yapraklarını alıp çok fazla ölmeyecek şekilde soteleyin. Üzerine ortadan 2 ye dilimlediğiniz kiraz domatesleri ekleyip 1-2 dk daha soteleyin ve kremayı ekleyin. Çok fazla kaynamasına izin vermeden kapatın altını. Garnitürümüz hazır.

Fırından çıkardığınız somonları servis ederken yanlarına da garnitürden koyun. Afiyet olsun:)

Benim kızlarıma göre somonun üzerine balık yok. Hamsiden başka balığa balık demeyen Karadenizli babamız bile seviyor anlayın işte;)

Herkese sağlıklı günler, keyifli pazarlar diliyorum...


Çarşamba, Ağustos 01, 2012

RUMELİ USULÜ KABAK MUSAKKA





Tarif Sahrap Soysal dan. Gazetelerin en çok haftasonu eklerini severim ben. Blog dünyasını tanımam da Portakal Ağacı sitesinden bahsedilen bir gazete yazısı sonucu olmuştu. Portakal Ağacını gezerken verdiği linklerden bu kocaman dünyanın kapılarını aralayıvermiştim. Yıl 2006... 

Neyse geçelim mi tarife:

Malzemeler

- 5-6 adet orta boy  yeşil kabak
- 250 gr az yağlı  dana kıyma
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 adet büyük boy  kuru soğan
- 2-3 adet orta boy domates
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Kızartmak için;
- Yarım su bardağı sıvıyağ (ben Actfry kullanarak çok daha az yağ ile hallettim bu işi)
Beşamel sos için;
- 4 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 tepeleme  yemek kaşığı un
- 3 su bardağı sıcak süt
- 3 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

Yapılışı:  

Kabakların kabuğunu kazıyıp yıkadıktan sonra süzün.
1’er santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyip kızgın yağda önlü arkalı hafifçe kızartın ve kâğıt havlu üzerine alın.

Kıyma, 2 yemek kaşığı sıvıyağ ve incecik yemeklik doğradığınız soğanları geniş bir tavaya koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırarak 5-6 dakika kavurun.
Tuz ve biberi serpin ve soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ilave edin. Orta ısılı ateşte kaynatın. 5 dakika sonra ocaktan alın.

Sosu hazırlamak için sıvıyağı küçük bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Unu ekleyip 2 dakika kavurun. Sıcak sütü de azar azar ilave edin. Tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak kaynatın.
Tuz ve karabiberi serpip sos kaynayınca ocaktan alın. Üzerine yumurtaları kırıp tel çırpıcıyla hızlı hızlı çırpın.

Bir fırın kabına bir sıra kabak, bir sıra kıymalı karışım, tekrar kabak ve yine kıymalı karışım yerleştirin. En üste tekrar kabak yerleştirin.

Hazırladığınız beşamel sosu en üste gezdirip yemeği 180 dereceye ayarladığınız fırına koyun.
Üzeri iyice kızarıncaya kadar, en az 35-40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Herkese hayırlı bir ramazan ayı ve bereketli sofralar diliyorum... Afiyet Olsun!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...