Pazar, Nisan 08, 2012

KAHVALTI SOFRAMDAN İKİ TARİF


Blog arkadaşlarım için hazırladım bu kahvaltı sofrasını. Bir kaç tarifi de sayfamda paylaşayım istedim. Çok ara verdim yine. Facebook du twitter dı derken blogları iyice ihmal eder olduk. En azından benim için durum böyle.

2 yıldır çalışmıyorum takip eden arkadalarım biliyorlar. Ama günlerim o kadar yoğun geçiyor ki çoğu zaman akşam yorgunluktan bitap düşüyorum. Bu uğraşılar sağlıkla ilgili olduğunda yükü yüreğime de biniyor, işte o kötü. Onun için durmadan sağlık olsun da gerisi önemli değil deyip duruyorum. 40 yaşı geçince böyle oluyormuş demek ki insanın içine bir korku düşüyormuş. Allah ım kimseyi korktuğuna uğratmasın.

Neyse gelelim tariflere:)

İlk tarif denediğim bütün reçetelerinde yüzümü güldüren Sevgili Müge' ye ait. Baklava yufkası ile kıymalı börek; çıtır çıtır... yiyenin mutlaka bir tane daha yediği enfes bir börek.




Malzemeler (16 parça börek için)
  • 12 Adet Baklava Yufkası
  • 250 Gr. Kıyma
  • 3 (Orta Boy) Kuru Soğan
  • 1 Yemek Kaşığı (Tepeleme) Kuş Üzümü
  • 1 Çay Kaşığı Şeker
  • Tuz - Karabiber
  • 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ (İç harcı için)
  • 2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ (Yufkaların arasına sürmek için)
  • 1 Yumurta Sarısı (Böreklerin üzeri için)
  • Susam (Üzerine serpmek için)

Yapılışı

  • Öncelikle iç harcını hazırlayın. Soğanları minik minik (yemeklik) doğrayın. Zeytinyağ ile orta ateşte, renkleri sararıp şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Kıymayı ekleyin. 4-5 dk. sürekli karıştırarak kavurun. Tuz, karabiber ve şekeri ekleyin, bir kez karıştırıp ocağı kapatın ve kuş üzümlerini ekleyin. soğumaya bırakın. (Kuş üzümlerini ayıkladıktan sonra, ılık su içinde 10 dk. bekletip, süzün ve harca o şekilde ekleyin.)
  • 1. yufkayı tezgaha serin, fırça ile üzerine sıvı yağ sürün. 2.yufkayı üzerine serin, tekrar sıvı yağ sürün. 3. yufkayıda serdikten sonra yağ sürmeden, kıymalı harcı üzerine serpiştirin. (Nohut büyüklüğünde ve mümkün olduğunca eşit serpmeye gayret edin)
  • Yufkaları, nazikçe ama mümkün olduğunca sıkı şekilde rulo yapın ve 4 parça olacak şekilde kesin.
  • Tepsinizi hafifçe yağlayın ve börekleri dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin.
  • 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk. üzeri kızarıncaya kadar pişirin.



İkinci tarif bana göre blog dünyasının duayenlerinden Sevgili Hatice' nin. Mısır Gevrekli Kurabiye tarifinde değiştirdiğim tek şey hamuru hazırladıktan sonra streç filme sarıp biraz dolapta beklettikten donra dilim dilim kesip yağlı kağıda dizmek oldu.

Mısır Gevrekli Kurabiye

Malzemeler:

  • 150 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 100 gr (yarım su bardağı) toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 100 gr kuru üzüm (1 su bardağı)
  • 180 gr un (1,5 su bardağı)
  • 120 gr mısır gevreği (4 su bardağı)

Hazırlanması:

  1. Fırını 165C'ye getirip ısıtın. Tepsiyi yağlayıp hafifçe un serpin. (ben yağlı kağıt serdim)
  2. Derin bir kabın içinde tereyağı ve toz şekeri mikser veya çırpma teliyle karıştırarak yumuşatın.
  3. Yumurtayı ekleyip 1-2 dakika daha karıştırın.
  4. Kuru üzüm, un, mısır gevreğini ekleyip 1-2 dakika daha karıştırarak hazırlayın. (tarif karıştırmayın diyor ama ben elimle karıştırınca ancak toparlandı karışım)
  5. Önceden hazırladığınız tepsiye kaşık yardımıyla aralıklı olarak dökün.
  6. Önceden ısıtılan fırında 15-20 dakika pişirin.
  7. Tepsileri fırından çıkartıp soğumaya bırakın.


Çocuklarınıza mutlaka yapın bu kurabiyeden. Bayılıyorlar benden söylemesi:))




Kahvaltıdaki tatlılardan bir diğeri daha önce tarifini verdiğim Cevizli Tatlı ve meyveli kup. Kupların üzerinde kullandığım pelte Dr Oetker' in blog toplantısında bizlere hediye ettiği paketten:)




Kahvaltıdaki ekmekler de makinada kendi yaptığım ekmeklerdi. Özellikle hellimli olan çok beğenildi. Tarifleri 40Fırınekmek sayfasından aldım. Beyaz unla yapılanı Dereotlu Hellim Peynirli ekmek ve tam buğday unu ile yapılanı Cevizli Ekmek tarifi baz alınarak yapıldı. Tavsiye olunur:))

Herkese sağlıklı, huzurlu ve bereketli bir hafta diliyorum...

Not: Fotoğraflar için Sevgili Figen' e çok teşekkür ediyorum.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...