Salı, Haziran 22, 2010

GÖNÜL DOSTLARIMA KAHVALTI SOFRASI


Eee... bir bahane lazımdı yazmak için :) Ben de Sevgili arkadaşlarım; Gülenay, Figen ve Serpil için hazırladığım kahvaltı sofrasını paylaşayım dedim. Biraz benden haberler, sonra kahvaltı soframız...

20 yıllık aralıksız çalışma hayatından sonra, bu sene Ocak sonu itibariyle işsiz kaldım. Şehir dışı yada ülke dışına çıkmayı göze alabilsem, iş çok. Ama, Şef zaten bizlerden uzakta. Çocukların okul durumu nedeniyle onun yanına bile gidemezken, çalışmak için uzaklara gitmek düşünülecek bir durum değil. Burada uygun bir iş bulursam, tabii çalışacağım ama; çocuklarımla, evimle ilgilenmek de hoşuma gitmiyor değil. Evde zaman çok daha hızlı geçiyor. İşsiz kaldığım günden itibaren her sabah çocukları okula bırakmak için yine erken kalktım, yine hazırlandım. Onları bırakıp eve geldiğim andan, akşam üzeri almaya gideceğim ana kadarki zaman aralığının, çoğu kez nasıl geçtiğini bile anlamadım. Çok yoğun olan iş günleri haricinde mesai bitiş saatine kadar , zamanın ne kadar zor geçtiğini hatırladıkça şaşırdım. Halbuki evde saatler vızır vızır geçiyor. Çalışmaya alışmış birisi olarak evde olmak zor aslında. Derlerdi de anlamazdım; ev işi nankör, ne kadar yaparsan yap hiç bir şey yapmamış gibisin. Hakikaten öyle. Ev hanımlarının işi daha zormuş. Ev ne durumda olursa olsun sabah kapıyı çekip çıkmak zorunda çalışan kadın. Akşam geldiğinde de yemek-bulaşık-çocuklar v.s. derken zaten yatma vakti. Üstelik daha programlı olunuyor bu durumda. Her neyse kısaca çalışan hanımlar çalışmaya devam :))

Tabii bu evde olma durumları arkadaş buluşmalarını planlarken özgür olmamı ve eskiden katılamadığım hafta içi mesai saatlerine denk gelen toplantılara katılabilmemi sağladı. Her sene Sevgili Gülenay geldiğinde yaptığımız olağan buluşmaların hepsine katılabildiğim gibi Sevgili Asya nın da olduğu blog arkadaşları buluşmasında da vardım:)

Kahvaltı masamızda kahvaltılıklar haricinde : Domates soslu biber sote, kızarmış hellim peyniri, ketçaplı sosis, yumurta piyazı, çemen, kıymalı muska böreği ve ekmek makinamda yaptığım cevizli yulaflı ekmek vardı.

Kahvaltıda ikram ettiğim muska börek Şef in en sevdiği börek çeşidi son zamanlarda. Hatta ara ara yapıp kargo ile gönderiyorum ona. Dedim misafirlerime de bu börekten yapayım bari, eşim bu kadar beğendiğine göre onlar da beğenirler. Biraz da fazla yapınca Şef e bir kargo da bu akşam gitti dolayısiyle :))



KIYMALI MUSKA BÖREK

Malzemeler :

4 adet yufka
4 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı su

İçi İçin :

3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
1/2 kg kıyma
3 adet kırmızı biber
4 adet domates küp küp kesilmiş
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
İnce ince dilimlenmiş bir miktar kaşar
1 adet yumurta sarısı
Arzu edilirse susam

Yapılışı :

Öncelikle iç malzememizi hazırlıyoruz. Bunun için biraz zeytinyağında küp küp doğradığımız soğanları ve temizlenip ince ince doğradığımız kırmızı biberleri kavuruyoruz. Kıymayı da kavurduktan sonra küp doğranmış domatesleri biraz öldürüp tuz ve karabiberini ekliyoruz. En son ince doğranmış maydanozu da karıştırıp altını kapatıyoruz.

Yufkaların arası için yoğurt, yumurta, yağ ve suyu çırpıyoruz. Yufkanın birini masaya serip karışımdan üzerine sürüp ikinci yufkayı üzerine kapatıyoruz. Ve 3 parmak eninde uzun parçalar kesip en kenarlar hariç onları da ortadan ikiye bölüyoruz. Her bir parçanın ucuna iç malzemesinden koyup, üstüne ince dilim kaşar ilavesi ile muska şeklinde sarıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip, üstlerine yumurta sarısı sürüp arzuya göre susam serpiyoruz. Önceden ısınmış 200 derecelik fırında yaklaşık 45-55 dk. pişiriyoruz.

Kahvaltı sırasında ve sonrasındaki sohbetimiz doyumsuzdu. Bu defaki buluşmamıza çocuklarımız da eşlik ettiği için onlar da birlikte oynayarak çok keyifli vakit geçirdiler. Ve balkona çıkmadan olmazdı tabii. Balkon masamızda da arkadaşlarıma tatlı olarak cheesecake ikram ettim. Yemekbiz grubundan Sevgili Tuğba, Altınyunus Oteli aşçısının özel bir tarifini paylaşmıştı grupta ve ben de deneyip çok beğendiğimi yazmıştım ona. Bugün için de seçimim bu tarif oldu. Tarif sevgili Tuğba nın paylaşımı ile virgülüne bile dokunmadan geliyor...



Cheesecake – özel tarif

1 paket Burçak bisküvi (rondoda ufalanmış) ve 2 dolu yemek kaşağı margarin (eritilmiş) yuğrularak kelepçeli kalıbın dibine yerleştirilir.

İç malzemesi;

4 yumurta, limon kabuğu rendesi, 1 su bardağı şeker hepsi birlikte telle çırpılır. 2 kutu tikveşli krema ve 2 kutu labne karışımın üzerine telle yedirilir, 1 yemek kaşığı silme nişasta konur.

Fırın 150 dereceye ayarlanır, hazırlanan karışım kelepçeli kalıba bisküvinün üzerine dökülür, birlikte pişirilir. Yaklaşık 1 saat.

Soğuduktan sonra üzerine vişne taneleri konur. Ayrı bir kapta 2 su bardağı vişne suyuna (hazır meyve suyu kullanılacak) 2 silme yemek kaşığı nişasta konup pişilir, vişnelerin üzerine dökülür.

Başta da söylediğim gibi bu güzel kahvaltı sayesinde blogdaki sessizliğimi bozmuş oldum. Güzel paylaşımlarla görüşebilmek dileğiyle, tüm öğrenci ve öğretmenlere iyi tatiller diliyorum. Sağlıklı, mutlu ve keyifli bir yaz olsun inşallah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...